自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你已經有二個小朋友,
為什麼會怕一條疤痕,
我係有腫瘤二話不說去做檢查抽針化驗再不考慮去做手術
一條疤痕換來健康同家庭
結果係良性
疤痕用藥膏去疤貼

大宅

2024年龍年勳章

大叮噹 發表於 20-9-21 08:44
好好呀,你有得停藥,我都唔知要等幾時,我tsh 一直都>0.001 。
私家醫院係咪都係開綠色嗰隻藥?
...

白色藥,以前政府睇就綠色藥. 我記得初初轉私家醫生嘅時候, 醫生話我食藥嘅份量唔夠, 即時加藥, 結果大約食兩個月後tsh就正常返

大宅

2024年龍年勳章

大叮噹 發表於 20-9-21 08:44
好好呀,你有得停藥,我都唔知要等幾時,我tsh 一直都>0.001 。
私家醫院係咪都係開綠色嗰隻藥?
...

我記得私家醫生講過綠色藥同白色藥功效差唔多, 佢有畀我選擇可以食返政府綠色藥, 咁佢就只係收我診金. 但我費事返政府醫院攞藥,所以食返佢畀我嘅白色藥

大宅

SmallTungmama 發表於 20-9-21 09:06
白色藥,以前政府睇就綠色藥. 我記得初初轉私家醫生嘅時候, 醫生話我食藥嘅份量唔夠, 即時加藥, 結果大約食 ...

希望你一直健健康康 ,我已經唔覺得有一日會離開我...

大宅

2024年龍年勳章

大叮噹 發表於 20-9-21 14:59
希望你一直健健康康 ,我已經唔覺得有一日會離開我...

多謝你. 加油. 因為呢个病, 我曾經都沮喪過. 你要信醫生. 準時食藥, 保持心境開朗.

子爵府

mkmk0720 發表於 20-9-20 20:06
食左幾耐藥就切?
食咗5,6年藥就正常返,之後陀B先低返

別墅

吉野 發表於 20-9-21 08:57
你已經有二個小朋友,
為什麼會怕一條疤痕,
我係有腫瘤二話不說去做檢查抽針化驗再不考慮去做手術

其實我想問只係功能上問題
冇甲狀腺結節 都需要做嗎

大宅

回覆 mkmk0720 的帖子

甲亢係咪 hyperactive thoroid. 我十幾歲時試過吃了一年藥好返不過五年前返發。吃了近3年藥,每次醫生減藥,即刻升返。個專科都係同我講一係長期食藥(但傷肝)或做手術/radioactive iodine。當然好唔想割。有朋友提議同介紹我去睇嗰Naturopath。個Naturopath驗到我維他命D近乎冇。佢叫我先試下每日食high EPA嘅Omega 3 and vitamin D。唔得再試其他。吃了大半年指數漸漸穩定,個專科醫生減藥到一日半粒。再過多半年,指數依然穩定,個專科就停咗藥。現在已經停了藥一年,好好彩個指數依然穩定。

未必個個信Naturopath。我好好彩找到個得又唔係為sell自己啲supplement。不過我唔係住喺香港。

大宅

2024年龍年勳章

mkmk0720 發表於 20-9-22 20:41

如果只係功能上的問題, 即係甲亢, 大部份医生都唔建議做手術, 因為手術風險大. 如果睇政府醫生,多數叫你飲碘水. 因為而家啲碘水嘅副作用比以前細好多,我記得以前如果未生b, 而又諗住將來會生bb嘅話,醫生唔建議飲碘水. 而家嘅碘水已經好溫和飲咗都可以生bb.

男爵府

mkmk0720 發表於 20-9-22 20:41

你功能上問題,我幾個朋友都係食藥冇做手術

而我知飲唺水就一定唔可以有BB

別墅

SmallTungmama 發表於 20-9-23 05:48
如果只係功能上的問題, 即係甲亢, 大部份医生都唔建議做手術, 因為手術風險大. 如果睇政府醫生,多數叫你飲 ...

就係最近睇咗個外科醫生
未都未檢查就叫我做手術
講到唔做 會死甘
真係比佢嚇餐死

複式洋房

回覆樓主:

我有甲亢,一直食左5年藥,因為我一停藥就會高返,所以政府都叫我飲碘水或全切
我未生b,所以最後我揀割,雖然一世食補充劑但感覺好過食藥,同埋心跳手震真係唔舒服,疤痕我反而覺得好少事,我連疤痕貼都冇用。做完手術係有少少聲沙,過一排就冇事,傷口都唔係好痛。
我都有睇中醫,我中醫都叫我割

大宅

回覆樓主:

請問咁多位甲亢患者有無皮膚問題?
我又係甲亢,已經好多年
一停藥又心跳快,皮膚紅腫,手震,輕,失眠
我都唸緊切吾切左佢

伯爵府

checkcheck 發表於 20-9-20 12:05
我當年反覆返發,最後做左全切,而家每日要食返補充劑,每三個月都要覆診拎藥食。
我決定做手術係因為個病 ...

Me too,可能年紀過左40,疤痕都冇乜所謂,最重要係健康!

首頁

尾頁

跳至