自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

先講原因,可能是我過份緊張,我一直有留意網絡遊戲與小朋友的新聞
之前有 MOMO遊戲, 藍鯨遊戲 等等負面新聞之後 ,我非常在意小朋友與網絡的接觸

事源:
我突然衝入小朋友房 沒收小朋友的電話 仲係佢面前DEL APP
之後與小朋友冷戰了一晚 但事後我非常後悔自己的愚蠢
我事後有向小朋友道歉,他都有表示接受但反映沒有帶電話返學是<非常無安全感>
傾左好耐傾之後,現在關係比以前好,我也決定帶一家食一個豐富嘅晚餐以作為完結整件事
作為大人,我可以做的可能就是帶大家吃貴少少減少自己的錯誤內疚感

我起初以為小朋友會被一些有殺人成份的遊戲影響 (我過份緊張了)
因為他與同學溝通的內容比較負面(我偷聽到佢與同學玩個陣密謀殺人)
事後聽網友分享原來小朋友在玩緊 太空狼人殺 是策略遊戲....
即係狼人殺的外國版 當初小朋友話打遊戲順路學英文我仲以為他講大話...
有時小朋友真係好單純 想學英文都係一件好事

現在我分享幾個在小朋友電話裡我找到的遊戲 加少少自己的了解 希望可以幫到大家
-PUBG: 中文名是吃雞 — 刀槍打鬥 非常熱門 (看到遊戲畫面都頭暈了)
-王者榮耀/傳說對決: 一共10人 每邊5人 雙方用自己的英雄對戰
-Snapchat: 相片短片社交APP
-估靈精怪IQ題: IQ題 解迷
-Among us:中文名是太空狼人殺 — 是策略遊戲 與狼人殺沒有分別 只是玩法不一樣
(邊到跌低 邊度起番身 我叫小朋友教返我玩 學習下)

不知道各位父母有沒有同我一樣的事情發生過類似既事
希望各位家長睇完之後可以事前 先冷靜冷靜冷靜冷靜冷靜冷靜冷靜冷靜 再了解
不要好像我咁 對遊戲又唔夠了解 又衝動 又做錯事

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

momo1985 發表於 20-9-20 12:10
先講原因,可能是我過份緊張,我一直有留意網絡遊戲與小朋友的新聞
之前有 MOMO遊戲, 藍鯨遊戲 等等負面新 ...

勇於認錯

阿里媽媽    發表於 20-9-23 12:26
不要從別人的嘴裡去認識我

民房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

瑪瑙宮

点解一晚后就发觉错啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

你小朋友幾大? 我C6成日提我要尊重仔私隱...

伯爵府

回覆樓主:

咪傻,駛乜講到後悔,其實經過今次,你同阿仔都有領悟得著嘅,至少佢了解咗媽咪擔心嘅係邊方面,會知道條線點定先正確,你亦清楚咗佢玩嘅係乜佢想要乜,感情基礎做得好,個仔唔會對你有壞觀感,做媽咪都係邊學邊做嘛,你後續處理得算好吖,今次學識下次就唔會衝動啦

阿里媽媽    發表於 20-9-23 12:27

大宅

理解妳丶欣賞妳,大家共勉之

wcpcelia    發表於 20-9-24 10:54

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

恭喜你。 再同啊仔講“原來溝通真係好重要“ 媽咪宜家知啦!

別墅

回覆 tkop 的帖子

因為上討論區開左貼同人講呢個事情求助要如何處理點知網友提示返我 原來只是狼人殺遊戲
我單方面誤解了 太激動

別墅

回覆 lojo11 的帖子

小朋友今年12 有時不經意聽到殺人殺人做父母當然好緊張 驚起上黎我火遮眼
我應該開口先岩 了解很重要

公爵府

打遊戲學英文?咪儍啦。

別墅

回覆 mameme 的帖子

以往小朋友關係好好 今次太激動所以咁樣都係第一次咁樣有正面衝突
當時我行開左一陣就開始慌 訓醒個心仲慌
真係溝通緊要

別墅

回覆 alicego62 的帖子

事後我有跟住下載同試下我始終英文唔太好 但看到佢有使用打英文溝通
平日與同學玩就幾個人傾電話
只要不沉迷就好了 學英文這些我當然是10% 少許是有的 打遊戲一定是尋找歡樂90%

大宅

有其他家長教我,最好將電腦放喺廳,可以知道仔女打咩機、睇咩片。

公爵府

BK Milk勳章

alicego62 發表於 20-9-20 13:01
打遊戲學英文?咪儍啦。

唔係冇架,我7歲個仔都有玩minecrafe,佢d英文睇youtube到學左跟住佢玩。

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

auhiyo 發表於 20-9-20 13:35
唔係冇架,我7歲個仔都有玩minecrafe,佢d英文睇youtube到學左跟住佢玩。
...

X2 我仔都有玩minecrafe,英文好左,無甘抗拒英文

男爵府

lanjarbi 發表於 20-9-20 13:21
有其他家長教我,最好將電腦放喺廳,可以知道仔女打咩機、睇咩片。

是的
儘量咩都放響廳,
佢同人傾計都唔好比反應
唔好比佢覺得侵犯佢私隱或空間
不過都係初中前可以
到大個左就要靠佢自己

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

auhiyo 發表於 20-9-20 13:35
...

手機遊戲定電腦?我仔都話想玩,又話要比錢買先玩得

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我仔玩緊第五人格同pubg
停課前一日只可以玩3次、每次一個鐘
開課後講好左唔準玩,只可以星期六、日玩一次。

佢ipad比我set晒螢幕使用時間,要玩一定要我開先玩到。

公爵府

BK Milk勳章

mandy108 發表於 20-9-20 14:27
手機遊戲定電腦?我仔都話想玩,又話要比錢買先玩得

用電腦呀!單機版就唔使錢,網絡就好似要錢。

首頁

尾頁

跳至