自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我隻巴西龜由我女k3養到而家中二了,已經有成隻手掌咁大隻。

我地而家用緊透明膠箱養佢,但我覺得對佢來說好細,無得比佢在深水處游下水。

我想問有養咁大巴西龜的jm,你地係點養佢架?配備設施如何?

子爵府

阿Be 發表於 20-9-20 16:54
我隻巴西龜由我女k3養到而家中二了,已經有成隻手掌咁大隻。

我地而家用緊透明膠箱養佢,但我覺得對佢來說 ...

要買大D个箱,好似太細了

伯爵府

回覆樓主:

其實都幾煩,我隻都係差不多,要成日換水。。。

依家我係個膠箱鋸開一個缺口,等佢自由進出膠箱。。。可以周屋爬,多數佢會收埋自己在梳化下 。

好處:唔洗換箱
壞處:有時佢會周圍疴

男爵府

回覆樓主:

太細了。。
如換大缸佢會大得快d。。
可以去到直徑30cm

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

佢地中意乾同曬太陽架,
有需要先會自己落水浸下,
但大部分時間喺乾地,
太濕容易有皮膚病,
換大啲嘅箱,
三份一水、三份二乾就差不多

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔今年約 3 月中買兩隻,養到依家已大左有兩倍多

男爵府

kitchanyy 發表於 20-9-20 22:54
我仔今年約 3 月中買兩隻,養到依家已大左有兩倍多

巴西龜係大得好快架!佢地互相震手就好似互相示好,覺得有興趣咁,好得意架。

請問你用咩裝備養佢地架?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我細個會養係屋企,
等佢自己周圍走
我表哥屋企,養係廚房,
有圍欄圍住
因為有太陽
天氣凍,佢地好鍾意曬太陽

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

香港地方細,點養都唔夠地方比佢地,我都係養膠箱,閒時拎出黎比佢行下

珊瑚宮

回覆樓主:

有冇比佢曬吓太陽?
我朋友隻龜,個殼唔夠大,d 肉突咗出嚟,獸醫話係長期唔夠陽光,影響發育

男爵府

黑B 發表於 20-9-20 23:07
香港地方細,點養都唔夠地方比佢地,我都係養膠箱,閒時拎出黎比佢行下
...

我都有得閒就拎佢喺浴室企缸度行下,當比佢做下運動伸展下咁

男爵府

虎到金來勳章

阿Be 發表於 20-9-20 22:58
巴西龜係大得好快架!佢地互相震手就好似互相示好,覺得有興趣咁,好得意架。

請問你用咩裝備養佢地架?

因已返房睇 TV, 明天上天台再拍照俾你睇

男爵府

bing-jing 發表於 20-9-20 23:09
有冇比佢曬吓太陽?
我朋友隻龜,個殼唔夠大,d 肉突咗出嚟,獸醫話係長期唔夠陽光,影響發育 ...

我個龜缸放喺無太陽的地方啊,不過未有疫情時,我家工人姐姐有時間就會用個桶載住佢,拎落樓下比佢曬一陣太陽,但自從疫情以來就停左。

男爵府

kitchanyy 發表於 20-9-20 23:18
因已返房睇 TV, 明天上天台再拍照俾你睇

嘩,你在天台養佢,一定有足夠太陽比佢曬,又可以買幾大個龜缸都得啦,羨慕

珊瑚宮

阿Be 發表於 20-9-20 23:19
我個龜缸放喺無太陽的地方啊,不過未有疫情時,我家工人姐姐有時間就會用個桶載住佢,拎落樓下比佢曬一陣 ...

咁應該都ok, 我朋友以前一直放室內,現在改放窗邊,可能自然光線會有變化,我哋覺得佢係生猛咗,但仍然身體大,件衫細

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

你去金魚街睇下人哋舖係點樣嘅,有很多款式矖台賣,仲要買UVA+UVB燈仿製太陽比佢矖,我仲買定幾個燈泡以防燒咗唔駛特登出旺角買,買個有時間制timer去調較幾時自動關燈,我以前用大魚缸養,餵魚仔、蝦毛仔佢會自己由矖台潛入去水裏追住D獵物,自己捉來吃,餵冰鮮魚都得,我自製冰鮮魚,亦有買定一排排冰鮮糧(裏面再分一粒粒冰鮮咗嘅龜糧,有分肉類同蔬菜),亦有買定亁糧,不過我個隻龜唔喜歡乾糧,始終sashimi 好食D,因為我隻龜好鍾意游水,仲有真水草果D植物同埋一個球狀草,我比水比到個level好似養魚咁多,我加一個濾水器隔去龜屎同污糟嘢,我上網揾咗兩幅相同資料比你參考下,幅相個setting 只比少少水。https://eastweek.my-magazine.me/main/80405另外提你矖太陽時要預留有遮蔭位,你唸下你自己都不能矖成粒鐘唔熱,隻龜覺得熱時會去遮蔭地方乘涼,以前我唔識帶隻龜去矖,夏天時候太熱,一、兩個鐘又無帶水比佢...矖死咗,自己屋企買燈矖佢熱會自己落水玩下,以下呢個矖台有遮蔭部分。
https://www.ruten.com.tw/item/show?22033083502750

我見過旺角仲有D好豪華嘅空中花園連矖台比龜龜,比主人放係大魚缸上。

又唸起一隻龜,我放佢出去矖太陽時走咗佬,揾咗好耐都揾唔到,所以以後我帶龜出去矖太陽睇花花都用狗圍欄圍個範圍比佢,其中一個角落要有樹蔭。(PS. 有日有個同區嘅家長話佢收養咗隻自來龜,我同阿仔見到外形斑紋顏色似走咗佬果隻,唔知係唔係緣份令我哋再見到隻龜一面。)

男爵府

虎到金來勳章

阿Be 發表於 20-9-20 23:20
嘩,你在天台養佢,一定有足夠太陽比佢曬,又可以買幾大個龜缸都得啦,羨慕
...

全套架撐都係佢兩父子攪的,果盆係 IKEA買
過濾器就C6養魚用開, 隔離細缸換水或浸應用.

男爵府

ewater 發表於 20-9-21 00:55
你去金魚街睇下人哋舖係點樣嘅,有很多款式矖台賣,仲要買UVA+UVB燈仿製太陽比佢矖,我仲買定幾個燈泡以防 ...

謝謝你咁有心打咁多字回覆我啊!

其實我養呢隻龜時都係由青BB的龜B開始養起。初初因為佢細隻,所以樣樣都有做足架!大缸、哂台、暖燈、暖管、足夠水深、低水位濾水乜都有齊。但而家佢大到身長廿幾cm ,排泄物又比細時多左好多,始終地方有限,好難再做都咁足,所以想在網上集思廣益,看看怎樣在有限的資源下提供最好的環境比佢。

我聽金魚街店的老板說,照10個鐘UVB燈都不及曬15分鐘太陽,所以我地一直寧願拎佢落樓下曬15分鐘都無買UVB燈比佢。食物方面,今年開始我地比多左蔬菜比例佢食,因為我上網睇,成龜應該食多啲蔬菜 食少啲龜糧。

男爵府

ewater 發表於 20-9-21 00:55
你去金魚街睇下人哋舖係點樣嘅,有很多款式矖台賣,仲要買UVA+UVB燈仿製太陽比佢矖,我仲買定幾個燈泡以防 ...

而家我最煩惱就係水深,如果我比多啲水佢,咁曬台高度就要再高啲,一高佢就會好容易在曬台位置爬出缸,好危險啊,就算我用格仔網蓋住曬台頂,再用夾夾住,佢都會企喺曬台,用頭頂個網,有次仲頂到有條隙可以慢慢攝左半個身出來添。但如果KEEP 住而家的水深,又好似令佢無左游泳既樂趣咁。好煩惱。

男爵府

kitchanyy 發表於 20-9-21 08:01
全套架撐都係佢兩父子攪的,果盆係 IKEA買
過濾器就C6養魚用開, 隔離細缸換水或浸應用.

個setting 好正啊!曬台夠哂大,又有天然陽光,不過唔知你隻龜的品種是否巴西龜,如是,咁佢就會大得好快,最大身長可以去到30cm 架,到時可能呢個setting 會容易比龜龜爬出來。不過你有自己天台,逃走極都在自己地方,都無咁驚 大地方真好啊。

首頁

尾頁

跳至