少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

呀仔今年升中一了,前幾日同幾個由幼稚認識嘅媽媽食飯,大家都見住小朋友成長,因為疫情都一段時間冇見,聽佢哋講小朋友都性格都改變咗好多,例如唔比呀媽攬,唔鐘意跟大人出街,講明叫呀媽唔好帶番學,對呀媽嘅態度差咗,聽到我都好擔心,因為自己嘅小朋友未有呢D情況,剛剛同佢哋相反,呀仔出街會Q住我,因為大家起屋企嘅時間多咗,多咗溝通,攬吓,呀仔仲要求番學第一日送佢番學,諗咗幾日,好怕呀仔再大D ,性格都會變成咁

大宅

回覆樓主:

未必嘅, 中學之後多啲同佢傾下偈, 我個女中學之後都有畀我攬, 拖住爸爸出街

禁止訪問

複式洋房

2020勳章

Loibabec 發表於 20-9-21 18:04
佢唔變, 你仲驚.

唔希望佢一直都係小朋友時的心態,只希望一家人會維持好好嘅關係,而家都成日同佢講,發生乜嘢事都可以同我哋講,有乜嘢事一家人都會支持佢的

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

驚唔到咁多. 自己都要學放手.

侯爵府

2020勳章

scyl 發表於 20-9-21 10:46
呀仔今年升中一了,前幾日同幾個由幼稚認識嘅媽媽食飯,大家都見住小朋友成長,因為疫情都一段時間冇見,聽 ...

我係相反㗎,我仔都係中一,佢爬過嚟,我叫佢行開啲。我話你要出去自己去啦,我唔去啦。我同佢講到明,你自己返學,我唔會陪你。(佢跨去又遠又唔熟嘅區返學)
但我同佢感情好好,我哋經常會講下笑,今日佢放學同我不停講學校嘅野。但佢做錯我都會話佢,佢會黑我面,但甚少駁咀,反而爸爸話佢佢即刻還拖。
同年青人一齊,相處嘅方法要改變

水晶宮

回覆樓主:

其實孩子大了,是轉過另一方式相處,大家關係是沒有改變。

侯爵府

2020勳章 2018復活節勳章

scyl 發表於 20-9-21 10:46
呀仔今年升中一了,前幾日同幾個由幼稚認識嘅媽媽食飯,大家都見住小朋友成長,因為疫情都一段時間冇見,聽 ...

其實冇得驚, 宜家儘量同佢建立良好關係, 等遲D慢慢消費. 其實個個都會變, 但未必個個都會變得所謂差, 呢個都係一個過程.

大宅

變唔變都好睇個人, 但唔再咁痴阿媽, 唔會再以阿媽為首要就一定. 雖然我都好懷念阿仔乜都媽咪嘅日子, 但都要接受現實, 調節自己嘅心態.
我仔初中時我對佢講好耐冇攬喇, 佢都仲會迎合吓我比我攬吓, 鍚就免問, 只有夾硬嚟 , 一到高中就啋我都傻, 攬又唔比鍚又唔比, 我又唔夠佢力 . 不過到依家已18歲, 佢都仲會坐sofa瞓我大脾, 挨身挨勢, 但我想掉返轉就唔比囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊