自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

如果去食韓國燒肉,三個人已經嗌左一個二人套餐,再加上散叫咗d食物,份量已經夠飽。餐廳上菜時duplicate上左一大碟雜錦燒肉,我哋以為二人餐所以分開兩碟上,不以為意咁繼續食,食到一半有兩個侍應企喺我哋後邊討論,我回頭望左佢哋幾眼,跟住冇理繼續食,跟住個女侍應走過來話佢哋比多左一碟燒肉我哋。

你地覺得間餐廳應該點樣處理(我一陣開估)。

少少餐廳背景:餐廳新開一個月左右,價位大概平均每人$300。雖然疫情但餐廳坐滿(絕對唔係50%入座),講嘢隔離枱亦都會聽得清清楚楚。

子爵府

你order咗咩就照收咩錢
佢放錯咗嘅唔應該收錢

你係誤會咗二人餐分兩碟嚟先會食,好合理
唔同話嚟咗一樣你冇叫嘅嘢搏懵食

侯爵府

jojo1234 發表於 20-9-21 12:50
如果去食韓國燒肉,三個人已經嗌左一個二人套餐,再加上散叫咗d食物,份量已經夠飽。餐廳上菜時duplicate上 ...

唔收送錯的錢
如果你叫杯70元的酒佢比錯杯180元的酒,是否屈你補差價110元? 你又唔知佢比錯

公爵府

jojo1234 發表於 20-9-21 12:50
如果去食韓國燒肉,三個人已經嗌左一個二人套餐,再加上散叫咗d食物,份量已經夠飽。餐廳上菜時duplicate上 ...

其實叫左幾多嘢食份量大概都心中有數,有疑問應該問左侍應先。
不過上錯食物係食店問題,應該照返你單收錢。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

餐廳送錯根本唔應該要客人負責

不過我都親眼見過 好多搞鬼 處理方法, 其中一個係夾硬搶返人哋碟嘢食, 仲要送嚟嗰陣 人哋已經問係咪佢, 侍應 已經答咗係㗎
總有離別的時候

珍珠宮

餐廳自理

珍珠宮

有時真係無為意,我感覺餐廳如果要你地比錢根本係老屈。

我試過叫一個甜品,拎左黎準備食ge時候話我甜品入面上多左一粒野,問我要加錢食定佢地不走好癡線

BBG1    發表於 20-9-21 15:23

伯爵府

不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/3左右)我當時確實有hard feeling,因為間餐廳都幾應聲,食食吓俾人攞走啲食物,真係吾好feel,大家覺得甘處理合適嗎?

伯爵府

littledot 發表於 20-9-21 13:01
其實叫左幾多嘢食份量大概都心中有數,有疑問應該問左侍應先。
不過上錯食物係食店問題,應該照返你單收錢 ...

因為第一次食,碟肉份量並吾多,所以以為二人餐分二碟上。

伯爵府

如果我啱食又食晒得我會照比錢

象牙宮

如果見份量多過自己點既,會問下問待應才食,正常係佢地做錯,
應該會跟原單收錢。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我係店長會唔收呢碟錢, 因錯在自己先; 我係食客知道左的話, 如果店長態度好好, 我叫佢收返呢碟錢.....

子爵府

jojo1234 發表於 20-9-21 13:10
不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/ ...

係我都絕對唔會俾多份錢,侍應要收番 d 肉就俾佢,絕對唔會因為對方過失而要自己 suffer。然後我會叫佢經理黎,交代番件事
我和我最後的倔強,握緊雙手絕對不放,下一站是不是天堂,就算失望不能絕望!

象牙宮

不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/ ...
如果份量小要加理另一碟才夠食,
我會比半價食埋佢,
如果加埋另一份太多就唔要叫佢攞走。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

回覆 jojo1234 的帖子

我會畀返佢,但無下次。

佢無錯,但唔得體

maria2014    發表於 20-9-21 15:18
風雨同路

公爵府

間餐廳好小家,你收返食剩嗰啲,係唔係即係會擺好再俾其他客?如果係唔要嘅,你大方啲送埋俾個客食埋,人哋仲會返轉頭幫襯。
佢咁做真係好白痴!

Mar9b    發表於 20-9-24 00:39
BBG1    發表於 20-9-21 15:24

伯爵府

littledot 發表於 20-9-21 13:17
間餐廳好小家,你收返食剩嗰啲,係唔係即係會擺好再俾其他客?如果係唔要嘅,你大方啲送埋俾個客食埋,人 ...

你完全講中左我諗既野。

琥珀宮

無比錢,拎番走,算合理。

其實你拒絕比錢時,就應該同時主動叫佢拎走,可以理直氣壯不會有hard feeling

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

littledot 發表於 20-9-21 13:17
間餐廳好小家,你收返食剩嗰啲,係唔係即係會擺好再俾其他客?如果係唔要嘅,你大方啲送埋俾個客食埋,人 ...

冇錯,間餐廳咁樣做 只係 得罪個客, 嗰碟肉又慳唔到,盞搞
總有離別的時候

珊瑚宮

如好好食收一半錢
是但啦
如已好飽 佢話收番 咪比番佢囉
玩具萬歲!

首頁
12345...6

尾頁

跳至