自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

我未試過俾錯野要收番錢喎(雖然唔係高級食品)
1次食烤魚,俾多咗隔離台加嘅大豆芽,伙記話請我食
1次食點心,我叫山竹牛肉,佢想放低牛肉腸粉,我話冇叫,佢睇番張單,話自己落錯單,問我地食唔食得落,請埋我食,因為攞番入去都要倒,咁我地食埋,我有講咁唔好意思,伙記仲話唔緊要
呢啲情況咪有下次幫襯囉

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

呢個情況點解唔係經理出黎講?

比我係經理我會講...…小姐,肉既質素ok嗎?啱唔啱食?.......唔好意思,其實店員唔小心比多左份量你,碟上是3份肉既份量黎,如果啱食的話可以繼續食,但如下次黎都係叫同樣既肉份量就會少1/3架喇......

因為攞返入廚房一係掉,一係再切過出黎。樓主都話人均$300....多1/3有限數啫....頂多都係$50-100碟,但餐廳咁就無左個客,新開張蝕下都唔怕

大宅

我都試過同樣情況,佢比多左塊麵包我,我以為係餐內包埋的,食左,之後佢話比多左我,要收番錢,唔緊要,我豪比佢,但以後經過都不會再幫襯,真係好小家

男爵府

whyyou 發表於 20-9-21 13:38
點解會有hard feeling? 除非你貪心想唔使錢食埋嗰碟肉

樓主講咗本身一碟份量少,3 人食晒兩碟應該啱啱好, 佢似係想人哋唔收錢,再送埋多咗個碟俾佢

俾我都接受佢收咗佢,冇俾錢收左佢都合理

洋房

餐廳自己送錯,應該唔會問客拎錢

伯爵府

太平公主 發表於 20-9-25 16:32

樓主講咗本身一碟份量少,3 人食晒兩碟應該啱啱好, 佢似 ...

你吾識字?我都寫左三個人叫左二人套餐再加散叫夠飽。

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

jojo1234 發表於 20-9-21 12:50
如果去食韓國燒肉,三個人已經嗌左一個二人套餐,再加上散叫咗d食物,份量已經夠飽。餐廳上菜時duplicate上 ...

未食個的叫佢收走,但吾會額外比錢

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

冇收額外錢, 我會主動叫佢攞走。

禁止訪問

公爵府

jojo1234 發表於 20-9-21 13:10
不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/ ...

我覺得既然唔係你,你又唔想俾錢要左佢,收番都好正常,始終碟嘢係無收錢

珍珠宮

BKsquare 發表於 20-9-21 15:33

你未見過更離譜嘅

你嚟個直頭驚嚇

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

siuling0119 發表於 20-9-25 18:58
我覺得既然唔係你,你又唔想俾錢要左佢,收番都好正常,始終碟嘢係無收錢
...

我都覺得收返 好正常, 但係樓主唔同我哋, 我哋依家係完全知道曬件事先,又係旁觀者, 樓主食餐飯短時間之內 就要消化 ~~有侍應上菜,幾抵喎 食物都唔少喎, 轉個頭又有侍應話畀多咗, 轉個頭又話要收錢, 轉個頭又被迫要討價還價, 情況係有啲唔一樣嘅
總有離別的時候

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

jojo1234 發表於 20-9-21 13:10
不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/ ...

同意樓上有人話叫過咩餐份量心中有數!
侍應話收番一半錢我覺得都合理,作為客人條氣就一定唔順,但本身見兩䂺一樣自己都會多咀問一聲,我亦都唔覺得餐廳係想屈客人收多一碟燒肉錢!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

littledot 發表於 20-9-21 13:17
間餐廳好小家,你收返食剩嗰啲,係唔係即係會擺好再俾其他客?如果係唔要嘅,你大方啲送埋俾個客食埋,人 ...

要知道好多客人都係計較自己有着數,送俾佢佢係只會覺得係餐廳應份而唔係覺得感恩,呢啲客下次幫襯咪又係再搵着數,話上次點解得今次又唔得多多要求,貪得無厭,仲要當自己再幫襯係貴賓財神咁!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

我覺得第一次去唔知分量好正常喎,何況仲有d散叫,如果食韓燒其實我自己都唔會為意

公爵府

牛年勳章

bks2014 發表於 20-9-24 07:27
你講中重點了,酒店職員忘記事先問你是否願意自費upgrade,明顯是他疏忽,到check out 時要你為你的過失負責 ...

兩個情況有分別,食店冇「吼」你食晒碟野先叫你付全費,而係主動提出半價(責任一人負一半)
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

未睇答案

佢地錯,唔收錢

首頁

尾頁

跳至