自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2020勳章

athruzala 發表於 20-9-21 13:30
今次會算數,以後唔會再幫襯!

X2

大宅

jojo1234 發表於 20-9-21 12:50
如果去食韓國燒肉,三個人已經嗌左一個二人套餐,再加上散叫咗d食物,份量已經夠飽。餐廳上菜時duplicate上 ...

梗係唔收啦

根本我都唔知你地攪錯

伯爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

如果去食韓國燒肉,三個人已經嗌左一個二人套餐,再加上散叫咗d食物,份量已經夠飽。餐廳上菜時duplicate上 ...

佢上錯野理應free比你,但如果佢要我比錢,因為我都食左,我都會比錢,多一事不如少一事。

侯爵府

2020勳章 2018復活節勳章

二人餐同一樣食物可以放一齊就放一齊,你哋既“以為”係奇怪左d,但一般做法係收番,收番都係掉,可能佢哋見仲咁多,掉左浪費,建議收半價,其實呢啲小店係咁架啦,收番咪收番,比錯收番好合理,我唔會有hard feelings。

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

收返食物好正常, 我唔會有hard feeling. 我會主動叫佢收tim. 如果埋單時, 多出嗰碟都食曬(又唔畀錢), 咁樣我反而唔好意思。

侯爵府

2020勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

littledot 發表於 20-9-21 13:17
間餐廳好小家,你收返食剩嗰啲,係唔係即係會擺好再俾其他客?如果係唔要嘅,你大方啲送埋俾個客食埋,人 ...

同意,呢間真係要開名blacklist!我驚去食會用同一方法被老屈,仲驚去食碟肉係二手,人地拒絕而回收嘅肉!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我會即時想, 間野衛唔衛生, 唔會擺返好又拎比第二檯掛?以後真係搵鬼去。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

jojo1234 發表於 20-9-21 13:10
不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/ ...

合理,佢問我要唔要,我理解係樓主都夠食,唔想再比錢買咁多,所以唔要,佢哋見樓主唔要收返,咁都好合理。如果最後要員工賠,咁員工可能想打包自己食,咁其實都屬於員工,唔會覺得有問題。

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

佢要收返冇問題
但我唔會比多碟錢

子爵府

餐廳咁做唔只得罪你呢枱客,如果我同你同場見到咁情況,我會好鬼驚食錯野喎,餐廳自己唔對清楚比客佢唔岩喎,仲處理得咁核突⋯⋯大佬一陣佢話比錯幾碟頂級和牛我咪大wok,咁我唔會再去囉咁大壓力

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

餐廳出錯客人又唔知,當然唔應該收錢,例如除非好明顯你地無叫海鮮但黎左碟海鮮,所以唔應該收錢。

翡翠宮

2020勳章

不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/ ...

既然係多左,就由得佢攞走啦

男爵府

2020勳章 2018復活節勳章

餐廳處理手法好差,好小家

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

呢個CASE令我諗起另一單,我地點左個牛扒,侍應送錯左去隔離枱(一男一女唔係情侶),個男嘅係咁嘗試說服個女仔不如食左佢 (橫掂都已經放低左)! 我地聽到就同經埋反映我地叫嘅牛扒好耐都未上菜,咁佢地先發現送錯左去隔離枱,C6即時同個經埋講你咪張呢碟轉頭收走再比返我地食

覺得隔離枱個男仔勁CHEAP...............好在個女仔無理佢

珍珠宮

2020勳章

你未見過更離譜嘅

試過一班人打邊爐
一班人傳一張order紙
所以唔知其他人揀咗d咩

食食下
有人就講笑問
話邊個呢排消化唔好要叫魔芋絲清清佢?
跟住個個都話無揀呢碟
咁同個侍應講
check單真係無人叫過

佢問我地要唔要
我地話唔要 都無叫
佢唔出聲行咗去
返黎時拎住個碗
將滾緊嘅魔芋絲撈返曬上黎

拎走咗

全枱人呆咗
感覺好差
仲要係d客食緊煲嘢撈出黎
希望佢唔係俾下一枱客
或者寧願掉咗佢 都唔要留俾你

背景
呢間一人大概$400(無叫海鮮)
講緊一碟魔芋絲

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

我覺得間餐廳應該大方啲,同客講聲錯咗,當送俾客就得,而家又想收客錢,又想收返碟肉,錯咗應該自己負責,叫客俾預算以外嘅錢唔合理⋯

唔通你叫普通牛肉,但佢話送錯最頂級嘅和牛又要照俾?!都食咗落肚,嘔返出嚟証明咩?!

況且,佢回收碟肉真係好奇怪,如果我係隔離枱睇到,真係唔會回頭幫襯,點知下次係咪回收肉

大宅

iamiam 發表於 20-9-21 13:07
餐廳自理

同意

男爵府

其實樓主都覺得奇怪有兩碟雜錦燒肉,點解唔問侍應有冇上錯枱?
若果樓主即時問咗,問題已經解決!
又或者二人餐,其他菜色有冇一樣上兩碟?

大宅

回覆 jojo1234 的帖子

係,間間都坐得好滿...

伯爵府

2020勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有一次10人聚會試過,人多點多咩唔係個個都清楚,又套餐加散叫,間酒樓一開始想我地俾埋多來果2碟,我地唔肯就搵個點心中年阿姐出黎,話多左果2碟我地唔俾就佢要俾博同情,有幾個朋友講原則堅持唔肯俾,之後個部長出黎話計8折,佢地死煩我地先就範,其實俾得好唔順氣

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊