自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

jojo1234 發表於 20-9-21 13:10
不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/ ...

black list一排
餐廳自己上錯菜, 要客硬食。我會體諒間店新, d人唔熟手。

攞走余下1/3, 係我都會有 hard feeling, 但另一角度, 碟野我無比錢, 佢上錯菜收番都無可厚非, 只係處理手法有待改善

男爵府

二人套餐點會分開2碟上?仲有你哋只叫1個二人套餐,但有2碟相同嘅雜錦燒肉,唔覺得奇怪咩?(老實講,見到份量咁多,點解唔出聲)?仲有,出錯碟肉,收返好正常囉

侯爵府

jojo1234 發表於 20-9-21 12:50
如果去食韓國燒肉,三個人已經嗌左一個二人套餐,再加上散叫咗d食物,份量已經夠飽。餐廳上菜時duplicate上 ...

佢收返碟肉可能係公司規矩,你唔比錢亦冇錯,唔覺餐廳有問題,除非他們語氣唔好就另計
PS:其實來2碟理應問一問,因大多套餐唔會分二碟上,除非餐牌寫明!

侯爵府

文文送 發表於 20-9-21 13:15
係我都絕對唔會俾多份錢,侍應要收番 d 肉就俾佢,絕對唔會因為對方過失而要自己 suffer。然後我會叫佢經 ...

我都唔會比,但你要收,我會由佢,不過我未必會再去食貴夾唔飽嘅嘢

侯爵府

007~sa 發表於 20-9-21 13:38
我去過幾次千兩都見到會收送錯的食物費
我覺得好正確

坐飛機,住酒店偶然有免費upgrade , 如果某次你訂酒店普通標準房,獲upgrade入住豪華海景房,到check out 時才告知不是免費upgrade , 而是酒店職員搞錯了,要你補差價,你願意嗎?即是職員做錯事,由你埋單

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

正路餐廳自已上錯,咪當益下個客囉!一碟半碟。 不過如果我自己有懷疑過但又唔開口問清楚先食,我會覺得自己都有小小責任,我就會比返足錢。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

bks2014 發表於 20-9-23 09:33
坐飛機,住酒店偶然有免費upgrade , 如果某次你訂酒店普通標準房,獲upgrade入住豪華海景房,到check out 時 ...

通常呢d會聲明係upgrade架嘛!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我試過茶餐廳仲搞笑,叫咗3個餐,可能常餐,下午茶餐扒餐之類,之後佢送咗碗例湯過嚟,正常以為跟餐就飲,飲咗啖都唔好飲就放棄,點知老細過來話送錯,我叫d餐冇跟湯,佢順手就攞番張單加番例湯錢,果吓我真係O咗咀

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

jojo1234 發表於 20-9-21 13:10
不如等我開左估再討論,個侍應本身話收返多咗嗰碟既一半價錢,我拒絕左,跟住佢話要攞返食剩果一碟(食左1/ ...

我會主動叫佢扲走,但唔會比呢碟錢

公爵府

牛年勳章

princessgw 發表於 20-9-21 16:33
black list一排
餐廳自己上錯菜, 要客硬食。我會體諒間店新, d人唔熟手。

如果佢真俾送錯,而我又唔願意比錢嘅,攞走碟肉好正常,唔會有hard feeling喎!

同埋樓主,其實你話已食左1/3,而唔係只食左少少,咁比返錢亦好合理. 唔想比咪攞走囉!比我如果唔想比錢,叫佢收返走添!

男爵府

mcs74 發表於 20-9-21 13:08
有時真係無為意,我感覺餐廳如果要你地比錢根本係老屈。

我試過叫一個甜品,拎左黎準備食ge時候話我甜品入 ...

叫佢地重新整過個出嚟先同佢換,痴線

公爵府

牛年勳章

bks2014 發表於 20-9-23 09:33
坐飛機,住酒店偶然有免費upgrade , 如果某次你訂酒店普通標準房,獲upgrade入住豪華海景房,到check out 時 ...

Upgrade 會同你講,唔會到checkout 時先通知你要加錢 同埋餐廳有先詢問會唔會補錢,樓主唔想所以先拎走,所以同酒店upgrade 係唔同.
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

lovinxenia 發表於 20-9-24 00:32
叫佢地重新整過個出嚟先同佢換,痴線

果粒好似湯圓,價值8蚊wor,費事換啦,驚加料。店員就係我面前不走左

我同我朋友勁O嘴,好想知果粒湯圓佢地係咪會重用

男爵府

佢收返黎做咩先令我諗起c6去x方食餃子,食左一隻發現唔係韭菜,同佢講比錯。臨走時見到侍應拎左比隔離枱食講緊係疫情期間。我有低調同隔離枱食客講,之後點處理就唔知了。

男爵府

mcs74 發表於 20-9-24 00:47
果粒好似湯圓,價值8蚊wor,費事換啦,驚加料。店員就係我面前不走左

...

應該會重用如果掉咗都唔益你又好似太衰

珍珠宮

lovinxenia 發表於 20-9-24 00:54
應該會重用如果掉咗都唔益你又好似太衰

益唔益我都無所謂,我想食就一早另加啦。

不過佢地搞錯先仲態度好差,好似覺得我多左粒湯圓都唔出聲其實我真係唔知,就算我原本應該有粒湯圓,你無比到我,我都唔會發現嫁!

瑪瑙宮

jojo1234 發表於 20-9-21 12:50
如果去食韓國燒肉,三個人已經嗌左一個二人套餐,再加上散叫咗d食物,份量已經夠飽。餐廳上菜時duplicate上 ...

你话唔係送比我地食咩

禁止訪問

侯爵府

Carol999 發表於 20-9-24 00:34
Upgrade 會同你講,唔會到checkout 時先通知你要加錢 同埋餐廳有先詢問會唔會補錢,樓主唔想所以先 ...

你講中重點了,酒店職員忘記事先問你是否願意自費upgrade,明顯是他疏忽,到check out 時要你為你的過失負責(付錢),你願意嗎?

侯爵府

Protea 發表於 20-9-23 10:09

通常呢d會聲明係upgrade架嘛!

你講中重點了,酒店職員忘記事先問你是否願意自費upgrade,明顯是他疏忽,到落飛機/check out 時要你為你的過失負責(付錢),你願意嗎?

首頁

尾頁

跳至