自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

呢幾日我都有乾咳

大宅

anson5566 發表於 20-9-22 06:13

試吓飲黑薑茶,另外燉虎乳靈芝,海底椰,蓮子百合,無花 ...

請問虎乳靈芝點燉,加瘦肉,蓮子百合??

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

~聞氣比氣管擴張藥副作用少啲
~可用鱷魚肉乾加陳皮瘦肉 煲湯飲

男爵府

eledak 發表於 20-9-22 02:14
唔係感冒唔係傷風。。乜都唔係。。
純粹天氣轉,氣管收縮條氣唔順,以致咳到甩肺。。
食氣管擴張藥效果衹有 ...

我都有狂咳但係有痰的。
算唔算氣管敏感?
睇咗中醫說我脾虛。

禁止訪問

男爵府

我上次都係咳, 要西醫開抗生素,加氣管藥, 一定要斷尾, 仲要戒口,戒好清. 咳,好煩, 人人都怕左你.

男爵府

回覆樓主:

有冇用類固醇

大宅

牛年勳章

Coffeekk 發表於 20-9-22 10:11
請問虎乳靈芝點燉,加瘦肉,蓮子百合??

虎乳靈芝 1两,海底椰半两,南杏,淮山,芡實,蓮子,百合,蜜棗2粒,無花果2粒,果皮1/4塊,瘦肉
4一5碗水,燉3小時,分2日飲,最好連續飲4日。

大宅

我都有呢個困擾,睇西醫聞氣聞到無用,醫生話再係咁會變哮喘

中醫就時得時唔得,偏方又係時得時唔得

最慘係夜晚要坐喺度睇,一平卧就咳死

一發作真係想換咗條氣管佢,依家直頭會俾人歧視或嚇親人

禁止訪問

男爵府

我都咳咗三四個星期,初初係乾咳之後有痰,跟住就發唔到聲,即刻去睇醫生醫生檢查之後話氣管發炎,食藥之後聲帶水腫好返,之後就飲化痰藥同止咳,終於見到曙光

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

cckuma 發表於 20-9-22 10:51
我都有呢個困擾,睇西醫聞氣聞到無用,醫生話再係咁會變哮喘

中醫就時得時唔得,偏方又係時得時唔得

我氣管敏感但唔使聞氣 (氣管舒張噴劑都唔使)
喺胸肺科吹過機又唔係哮喘
但一咳就回唔到氣,口水眼淚鼻涕齊標

大宅

eledak 發表於 20-9-22 02:14
唔係感冒唔係傷風。。乜都唔係。。
純粹天氣轉,氣管收縮條氣唔順,以致咳到甩肺。。
食氣管擴張藥效果衹有 ...

我多年都是咁,聽朋友話跑步做運動後,的確氣管好好多,你怕跑步辛苦便試游泳。

男爵府

datura 發表於 20-9-22 11:02
我都咳咗三四個星期,初初係乾咳之後有痰,跟住就發唔到聲,即刻去睇醫生醫生檢查之後 ...

你睇西醫睇好的?

禁止訪問

男爵府

小倩 發表於 20-9-22 11:08
我氣管敏感但唔使聞氣 (氣管舒張噴劑都唔使)
喺胸肺科吹過機又唔係哮喘
但一咳就回唔到氣,口水眼淚鼻涕齊 ...

你有無痰咳的?
我係條氣唔順咁咳有痰的

伯爵府

2018復活節勳章

Gaiety 發表於 20-9-22 10:59
尤其是晚上咳,一瞓喺度就咳,咳到瞓唔著係最辛苦,最折磨的

好明呀, 我之前都咁.

禁止訪問

子爵府

我都氣管敏感咳足兩個星期, 係岩岩呢兩日先好返D
之前真係咳到人都癲, 咳到食唔落野兼有時咳到嘔
搭車同係公司個時真係咳到嚇親人, 咳到好似就死甘款
睇西醫食藥只好返7成, 之後都只能得佢自己好
而家試下似燉檸檬, 上網睇過對氣管好, 試下會唔會好D

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Gigi1127 發表於 20-9-22 11:43
你有無痰咳的?
我係條氣唔順咁咳有痰的

鼻水倒流嘅清水痰

首頁

尾頁

跳至