時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

轉自WhatsApp,如果係真 蒙面家屬就有得見十二瞞徒,唔駛成日煩住香港警方

想玩嘢!有排都未夠班

據聞廣東省公安廳對十二瞒徒家屬要求作出以下回應:

最新消息

據報12名棄保潜逃港人較早前偷渡離港境時,因涉嫌非法進入中國水域而遭內地公安扣留,現正徹查他們是否欲到內地分裂國家。

鑑於近日頗多不知名的矇面者自稱為該12名港人之親屬,多番公開宣稱擬聯絡被扣查者;經香港警方努力協調下,已與「廣東省公安廳」取得聯繫,具體安排如下:

凡自稱為該12名港人之親屬(下稱「自稱親屬」) 者:
(1) 「自稱親屬」須先經香港警方向「廣東省公安廳」通報安排,由深圳灣通道過境,並由「深圳市公安局」接待安排往14天自費隔離檢疫;

(2) 經14天隔離檢疫而證實並無染疫後「深圳市公安局」安排「自稱親屬」自費前赴廣州市黃華路 97 號「廣東省公安廳」,親自提交申請探訪遭扣查者;

(3)「自稱親屬」須提交香港政府發出之有效證明文件 (如出生證明書等等),證明「自稱親屬」所述之身份,並須即場簽署同意書,同意自費由廣州市公安廳安排醫護人員抽取其個人「去氧核糖核酸」(即簡稱 DNA),以鑑別「自稱親屬」與被扣押者乃真正親屬無訛。

(4) 經查證「去氧核糖核酸」無訛後,「自稱親屬」可獲「廣東省公安廳」外事辦公室人員帶領安排前往探視被扣押者。

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-9-22 07:13

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆樓主:

安排得好好呀

伯爵府

『自稱親屬』即時全部變番非親非故

侯爵府

回覆樓主:

我都係咁話,所謂家屬有幾關心你啲家人?連 聯想返大陸隔離14天都唔願意?

珍珠宮

家人全部蒙面得個吹字

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

正常安排丫!
如果堅係親屬,唔會唔想俾錢、唔會唔想隔離.....
唔會怕上咗去落唔番唻!

子爵府

ddkaka 發表於 20-9-22 07:10
轉自WhatsApp,如果係真 蒙面家屬就有得見十二瞞徒,唔駛成日煩住香港警方

想玩嘢!有排都未夠班
安排得好好

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一定要驗DNA啦免認親認戚、白撞!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

開心吸收勳章

合情, 合理, 合法.

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

轉自whatsapp? 咪玩啦!

伯爵府

好合理做法,要救仔,就快啲去

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

自己唔去就唔好再係度嘈嘈幣。

大宅

ddkaka 發表於 20-9-22 07:10

想玩嘢!有排都未夠班

完全合理安排

子爵府

好, 一定要緊守一國兩制原則!

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

要驗dna

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

牛年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

juniormiu 發表於 20-9-22 08:44
『自稱親屬』即時全部變番非親非故

12瞞徒即時變咗死剩種、孤兒仔

子爵府

回覆樓主:

如果我是真家屬,為左見親人,嘜都肯答應,不過那十二瞞徒的家人就好難講,佢哋肯唔肯囉

首頁

尾頁

跳至