0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB20日人仔,由出院開始飲有機皇家美素奶粉,每日去便便次數達6至6次左右,請問係咪隻奶粉唔適合BB腸胃呢?我應否要轉奶粉?圖為bb便便,唔知這便便正常嗎?

別墅

Yukinan36 發表於 20-9-22 09:57
BB20日人仔,由出院開始飲有機皇家美素奶粉,每日去便便次數達6至6次左右,請問係咪隻奶粉唔適合BB腸胃呢? ...

每日六次好似多咗啲,我食a+每日都係兩次

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

6次都有d多.我仔食金裝美素 每日2次到,同埋係鮮黃色

男爵府

畀面勳章

BB20日人仔,由出院開始飲有機皇家美素奶粉,每日去便便次數達6至6次左右,請問係咪隻奶粉唔適合BB腸胃呢? ...

請問一餐BB飲幾多ml奶呢?一日幾餐?

別墅

其實次數都好睇bb而言。我餵人奶個時仲試過7次。後尾問番健康院啲姑娘,佢都話其實有啲bb可以去到10次。同埋佢地提起餵人奶會通常多啲。不過我唔知奶粉咁樣又係點計,不過你擔心既不如問問醫生。始終專業啲。

但顏色黎講,綠同黃其實都正常架,我個仔都有試過青青地綠綠地。但我上網check見到好多都話係正常顏色

別墅

我記得紅色白色同黑色先係出事既顏色。好多媽媽都有分享過係bb膽汁搞到便便會青或綠。我以前仲以為係個仔嚇親

洋房

胥飛飛 發表於 20-9-23 23:54

每次120ml,但有時bb便便後好快扭肚餓,我有時會補多30ml比距,一日正常120ml就係8餐

洋房

easy_daily 發表於 20-9-24 10:11
其實次數都好睇bb而言。我餵人奶個時仲試過7次。後尾問番健康院啲姑娘,佢都話其實有啲bb可以去到10次。同 ...

Ok!唔該曬(emoji)

別墅

胥飛飛 發表於 20-9-23 23:54

每日正常都最少六餐

男爵府

畀面勳章

88irislo 發表於 20-9-25 13:04
每日正常都最少六餐

正常呀

別墅

20日人仔食到120ml?
我果個兩個月都係90-120ml咋.....
初生果個月大便次數一日有8次~~

洋房

Jennis1030 發表於 20-9-25 15:15
20日人仔食到120ml?
我果個兩個月都係90-120ml咋.....
初生果個月大便次數一日有8次~~ ...

你b食人奶定奶粉?係呀食到120ml,係咪食得太多,但係沖得太少,阿b又唔願訓好似唔夠飽噤﹗

別墅

Yukinan36 發表於 20-9-25 15:44
你b食人奶定奶粉?係呀食到120ml,係咪食得太多,但係沖得太少,阿b又唔願訓好似唔夠飽噤﹗
...
我混合餵啊⋯⋯人奶先之後再補粉

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至