時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

https://www.dotdotnews.com/a/202 ... b0f5f1d54b2f1c.html
近日,有市民投訴收到觀塘「黃絲」區議員梁翊婷寄出的工作報告,發現信封面貼有住戶姓名及地址,居民擔心個人資料被濫用,質疑梁翊婷涉嫌侵犯個人私隱及違規濫用選民登記資料。街坊說,「我問過鄰居,大家亦有同樣質疑,沒有將私人資料給梁翊婷,有人甚至擔心如有關人士可保留選民資料,會否轉賣他人圖利」。該市民還質疑梁翊婷的做法有違選舉法規,「她既有本人姓名、地址,根據選舉事務處規定,候選人在選舉後要將相關資料銷毀而不能再用。如果唔喺佢報名參選區議員時得到選民個人資料,佢點會有咁多街坊嘅住址申報資料?」

根據《選舉管理委員會(選民登記)(立法會地方選區)(區議會選區)規例》,任何選民登記冊或該冊的任何摘錄所載的個別人士資料,只可使用於選舉法例規定的選舉相關用途;濫用或不適當使用該資料即屬違法,可被判罰款5000元及監禁六個月。

伯爵府

asd06 發表於 20-9-22 11:12
https://www.dotdotnews.com/a/202009/22/AP5f695cdce4b0f5f1d54b2f1c.html
近日,有市民投訴收到觀塘「黃 ...

一定要報警處理

伯爵府

牛年勳章

私隱公署一定要跟進

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢班不學無術之黄人
被盲目選出來做已完
而家後患無窮

子爵府

回覆樓主:

呢班黃已完,只是白(emoji)人工,佢哋全無經驗,踩過界都唔知

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

報警啦!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要徹查!!

禁止訪問

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

好想知呢位區已完有咩回應

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

報警啦

侯爵府

回覆樓主:

快報警, 拉Q佢坐監

男爵府

早幾個月未宣布9月唔選立法會時,
我在觀塘洗車屋等架車洗好時見佢洗街,
派傳單教抗疫同宣傳9月投票。
唔計立場的話,平心而論佢係勤力嘅。

男爵府

話佢同劉慧卿臭味相投,
其實卿姐近年都低調,
在犯民中都無麥攻擊力。
好彩唔係跟巫婆或飛機豪佢地

珍珠宮

asd06 發表於 20-9-22 11:12
https://www.dotdotnews.com/a/202009/22/AP5f695cdce4b0f5f1d54b2f1c.html
近日,有市民投訴收到觀塘「黃 ...

一定吾洗監禁,罰款無用喎,一日吾,DQ一日都吾安寧

首頁

尾頁

跳至