自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

馬鞍山好住,我中意佢有效區的清幽,同時又有市區的方便。交通我覺得ok,不過返工要早出門口,朝口8點前過隧道就好少塞車,除非有交通事故,住左入黎超過廿年,唔覺得有咩唔方便。

唔係住係呢區的人會覺得馬鞍山好遠,我住慣左就唔覺得遠,一切都係習慣,但當然,如果同香港島坐地鐡幾個站返工既人比較,自然覺得唔夠方便。
日日是好日

水晶宮

lakesilver 發表於 21-1-22 12:17
好多銀湖天峰的住客泊去對面翠擁華庭的.

咁好唔方便...

公爵府

馬鞍山,鳥溪沙嗰邊應該新樓,都好,
樓齡太久就唔好,唔係爆呢樣就爆嗰樣。

伯爵府

回覆樓主:

烏溪沙,荃灣,屯門,聽到覺得遠

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mother904 發表於 21-1-22 12:31
馬鞍山好住,我中意佢有效區的清幽,同時又有市區的方便。交通我覺得ok,不過返工要早出門口,朝口8點前過 ...

我都鐘意馬鞍山,有動有靜可自行選擇,但朝早要出港九的話,交通確係問題,鐵路係最穩陣

疫情前7點半到大水坑都暢順冇車龍,再到石門就已開始塞。但9月復課時多左好多人揸車,7點半大水坑已塞緊,要再早20分鐘先會好似以往咁

珍珠宮

kkbaby01 發表於 20-9-22 13:53
而家好多業主都唔肯俾養狗。睇邊層(地下中層,頂樓連天台)由14000-17000/個月左右 (我地條村價格),可 ...

請問幾大面積?

大宅

回覆 redhot 的帖子

村屋大多數都是700尺,頂樓一般連天台

公爵府

牛年勳章

naicha 發表於 21-1-22 12:15
迎海在港鐵站旁邊, 有好多座, 要睇吓係咪離地鐵站近, 否則都有排行
我自己就唔太鐘意迎海黑色外牆, 純粹個 ...

我都唔鍾意迎海!
條路係公眾地方,經過一個鐵閘仔同半瓦遮頭嘅通道先入到大堂,好肉酸!
不過入咗大堂之後就好靚!
銀湖舊啲,不過一入銀湖,你就會覺得自己去咗酒店咁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

朝早返學塞車塞死
我都係荃青搬過去個帶為返學

點知而家只係比舊地址快5-10分鐘

子爵府

capricornbb 發表於 20-9-23 00:27
馬鞍山「自成一國」,如果唔介意呢個屋苑&管理處多yc都可考慮,上年係咁大叫「光xxx、時xxx」一個多小時 ...

翠擁,銀湖和利安一齊唱山歌

子爵府

Nbs 發表於 21-1-22 12:58
咁好唔方便...

樓主最終有冇揀烏溪沙?

水晶宮

回覆樓主:

多謝大家comment,諗唔到呢個 posts又浮返上嚟。
始終交通太遠係個問題,我工作有機會隨時緊急返工,太遠同太塞都唔掂.
不過嚟緊會有第二個bb,幾年後兩個都係烏溪沙返學,可能都會再諗下沙田大圍嗰邊。暫時裝修而家屋企住住先。

大宅

唸清楚,馬鞍山出市區嘅交通係有好嚴重嘅問題

大宅

Nbs 發表於 20-9-22 11:55
小朋友將會有機會到馬鞍山返學,諗緊好唔好搬去烏溪沙就佢返學。大人返工係屯門同荃灣,都可以揸車。如果無 ...

請問烏溪沙有咩好學校介紹?啱啱由九龍搬咗嚟入邊嗰啲村屋

侯爵府

Nbs 發表於 20-9-22 11:55
小朋友將會有機會到馬鞍山返學,諗緊好唔好搬去烏溪沙就佢返學。大人返工係屯門同荃灣,都可以揸車。如果無 ...

馬鞍山睇你住邊度,我住近大水坑沿海個邊,係靜同舒服既

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

MM2H 發表於 20-9-22 12:02
對小朋友嚟講,活動空間多,而家馬鐵好方便,習慣揸車的話其實唔算隔涉,一條highway出直通幾條隧道,周未 ...

唔塞車吖ma 條大老山隧道日日放工 我都好憎自己住馬鞍山區

水晶宮

Suki2015 發表於 21-1-23 01:03
請問烏溪沙有咩好學校介紹?啱啱由九龍搬咗嚟入邊嗰啲村屋

烏溪沙其實我唔識啊,其實我連去都未去過... 留待其他jm 答你啦

翡翠宮

Pulmma 發表於 21-1-23 08:42
唔塞車吖ma 條大老山隧道日日放工 我都好憎自己住馬鞍山區
...

咁繁忙時間就好多區都係咁,將軍澳都一樣,而家馬鐵已方便好多,沙中開行就更直接過港島

翡翠宮

Nbs 發表於 21-1-23 08:57
烏溪沙其實我唔識啊,其實我連去都未去過... 留待其他jm 答你啦

有好消息未?

水晶宮

MM2H 發表於 21-1-23 09:06
有好消息未?

有啊,入咗喇
而家有埋妹妹喺肚到,第日有埋sibling priority

首頁

尾頁

跳至