懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我的入院準備
易穿的保暖衣物,寶礦力,簡單食物
紙巾兩包,m巾,酒精搓手液,酒精紙,橡筋紮頭髮,拖鞋,多一個口罩,身分證,八達通,電話

病床同洗手間都好乾淨,不過疫情始終做足準備比較好。
有儲物櫃可以放貴重物品。

成袋野自己拎入病床比較好,到時想食就食,想飲就飲,老公無咁快入到黎。

3日後醫院會電話通知有幾個粒成功受精,一星期後再回醫院聽幾多胚胎同交錢。

複式洋房

我排到下年1月聽講座同見醫生, 我想請教一下 係唔係見咗醫生就即刻開始療程?定衹係平估可唔可以做? 有冇話要體重限制?

複式洋房

祝樓主順順利利!

複式洋房

回覆 ankileung 的帖子

是初診嗎?

複式洋房

回覆 hkskyp 的帖子

多謝祝福

複式洋房

Day18
昨天取卵,今日休息一天,一朝早起身竟然忘記了自己剛剛取卵, 已經冇痛只係覺得係嚟M第二日,個心覺得身體已經冇晒卵bb,一身輕鬆晒,取卵前一直緊張吃什麼食物,突然沒有了,
雖然知道唔好食太寒涼要戒口,始終都係做完手術,但都係即刻放肆,想食咩就氹吓自己啦,完成咗一個大任務。

複式洋房

Day 20
派成績表
好多做Ivf嘅準媽媽都會唔識得計呢條數,究竟取卵有幾多粒,受精幾多粒,分裂幾多粒,去到day3幾多粒,day5幾多粒。。。。

今天係取卵第三日,平常心等姑娘打電話嚟,仲諗緊可能要下午,點知10:00就收到姑娘電話,緊張到撳錯掣收咗佢線。。。

嗰日手術室醫生同我講取卵16粒,但一個鐘醫生同我講係25粒,三日後姑娘同我講取卵係23粒,
唔緊要我都係想知道結果
23受精,17粒分裂,今日第三日有10個胚胎,
我好感動,只要聽到仍然係雙位數字就好開心,但其實只係我唔了解狀況。。

因為我身體狀況今個月唔可以放胎,
所有day3嘅胎會繼續養到第五日,如果有會雪藏咗佢,但係冇的話,就等於0。。。我冇晒所有胎放

姑娘叫我有心理準備可能真係會冇

反而有媽媽嘅胎只係去到第三日,但係身體適合放胎,可以即刻放鮮胎,都好高成功率

我之前淨係諗住打針食藥抽卵,真係唔知之後仲有咁多咁複雜嘅事,條數真係好難計唔識計,過幾日會去醫院睇結果,希望Bb加油,到時有day5胎,就算一粒都好

複式洋房

Day 20
今日聽完取卵結果,以為會好開心,但始終未到正式第五日結果都未有感覺,
反而發生咗啲事

今次做Ivf無同任何人講過,有個朋友同我講佢個女入咗醫院,又抽血又檢查好陰公成手針孔,佢好擔心
佢四圍去為個女打點頻撲。。。

我家人已經過咗身,得返老公
我個心好酸。。。如果我媽咪喺度。。?
我點只成手針孔。。仲成肚都係。。
抽血已經抽到冇感覺,
我夠啱啱入咗醫院做手術。。
仲要我原本係身體健康,我受咁多苦,只係為咗生BB。。。

一關一關都捱過去唔覺得痛,但取完卵之後,平伏左,個心突然好痛。。。

做媽咪真係好辛苦,除咗身體上面嘅痛,心靈上面嘅痛都好需要關心,生個健康嘅BB真係唔容易

複式洋房

對,生個健康BB真係不易。正正是不容易,所以我們才學懂珍惜。加油呀,你不是孤單一人,呢個世界有好多人都想懷孕,想BB平安出世。我都係其中一個。所以好想謝謝你的分享,令我都提升正能量。希望你都要keep住相信:if you think you can, you can!

複式洋房

回覆 hkskyp 的帖子

多謝你呀一齊加油呢條路唔易行,終有一日成功

複式洋房

Day21
終於明白點解醫生話我荷爾蒙太高唔可以放鮮胎 抽卵後第4日黎m了,黎m點放到胎呢
原來係咁,我之前仲以為身體唔好添

複式洋房

取卵後7日,拎成績表
取卵25粒,姑娘話通知我嗰日BB再進步咗,
最後受精23粒,分裂20粒,17粒day3
我聽到仲覺得好消息
點知最後都係得返兩粒可以用
最後一粒day5, 一粒day6

複式洋房

報價先,暫時俾咗嘅錢:

針藥4000
實驗室6800
雪卵2粒4400
襄胚培養2750

複式洋房

前幾日有個人問我人工嘅流程,
我好坦白咁同佢分享我嘅經歷我嘅秘密,
點知過咗幾日佢同我講,佢其實自然有咗。。。佢冇戒口又飲酒係意外。。驚我唔開心所以冇同我講,祝我都會自然有
我真係好想爆粗。。。
人工媽媽已經好辛苦受好多苦。。

我頂你,自然有咗做乜要問人哋人工嘅流程!我而家真係好唔開心好受傷害呀!。。。。。
人工媽媽加油,永遠有呢啲八婆喺身邊,去影響你

複式洋房

抽卵後第12日

聽人聽抽卵後果次m會好多同快左,
平時7日左右,今次竟然9日重未完。。。
而且到第6日時,突然有撕裂痛,同好多血,果陣返緊工,嚇壞了

取卵都唔覺痛,反而之後隔咁耐先痛,
隔一陣就有啲針拮既感覺

複式洋房

工作忙了一星期,終於有時間上網研究day5&day6胎,
原本聽到day6胎以為好野,中硬,所以無上網睇,原來day6係差。。 因為發展慢先會day6。。竟然係咁。。。
忍唔住whatsapp 問姑娘我的雪胎是什麼等級。。
突然好難過。。。。。。。

男爵府

KANAM2017 發表於 20-10-21 01:23
工作忙了一星期,終於有時間上網研究day5&day6胎,
原本聽到day6胎以為好野,中硬,所以無上網睇,原來day6 ...

胎唔係多就好,成功的話一粒就夠加油

禁止訪問

複式洋房

回覆 太平公主 的帖子

多謝

複式洋房

回覆 niha 的帖子

完全唔痛,係種豆係手果下痛,睇姑娘手勢,抽完似m痛,我有食必理痛

首頁

尾頁

跳至