自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

人最怕收尾個幾年,見到老人院甘多事,真係好可怕!又老鼠又虐待又派錯藥又束衣帶,跟住問下自己中學細路, 老左可唔可以同住,佢話香港屋甘細好難喎,佢話老人院唔去請個姐姐囉!希望如此,有時想,做左成世,為咩!

複式洋房

回覆樓主:

機能差到要人照顧入老人院,都冇乜生活質素,不如安樂死

Amy7802    發表於 20-11-17 10:11
alicegoh78    發表於 20-11-17 03:01
heavenlycreat21    發表於 20-11-14 10:24
Astra00    發表於 20-11-13 21:10
小詠    發表於 20-10-21 13:52
OM123321    發表於 20-10-19 10:31
hsbc005    發表於 20-9-23 09:07
eggcake    發表於 20-9-22 21:17

別墅

老人院真係監管得太差

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

superkingdom 發表於 20-9-22 20:42
人最怕收尾個幾年,見到老人院甘多事,真係好可怕!又老鼠又虐待又派錯藥又束衣帶,跟住問下自己中學細路, ...

我媽好開通,一早講咗,如佢行唔到就送佢去老人院,不過我們應會儘力照顧到無能力先會諗,我爸都照顧到我嫲104歲,見到大家都辛苦

Astra00    發表於 20-11-13 21:10
wcpcelia    發表於 20-9-24 11:23
goldpiglet    發表於 20-9-22 21:04
mimi199188    發表於 20-9-22 20:57

禁止訪問

子爵府

我點都吾會放我媽系老人院,我大學選概科就系為左可以照顧屋企人,有咩事都洗咩都吾知。所以我一定要放我媽系身邊睇住照顧佢先安心,有時一般人覺得冇咩問題的野,真系要學過先知系有問題的,我睇實佢,等佢可以一有小小事就及早知道。睇到老人院d公公婆婆咁慘,真系心痛

小菜豆    發表於 20-11-17 10:21
Amy7802    發表於 20-11-17 10:13
goldpiglet    發表於 20-10-21 14:59

侯爵府

如果行唔到,食唔到,加埋無$,就係邊度都怕。
剛入咗公院內科病房6天,見有80%是卧床,著片,要餵食的老人,如果長命但咁生存,我就唔想。

Amy7802    發表於 20-11-17 10:14

侯爵府

其實,很多很多人,為了"老人院"搞到自己崩潰,覺得自己對不住父母。

但也要明白,身體出問題 +香港忙到c + 香港屋細 ,居家安老真的possible?

我很感恩,爸爸在走前,有一隊人來support 我(協助嚴重傷殘人士)。幫下手。我工人好好,我全職照顧爸爸也是困難重重。。。。

希望,政府成功改革幼兒教育經驗,也可用於香港安老服務。。。。

但香港屋細,真的很難搞。有錢買?也無位裝IT aids.

心痛。

男爵府

回覆樓主:

希望自己弟時健健康康,可以一直照顧到自己,行得走得

伯爵府

我贊成安樂死。

除左老鼠/虐老/派錯藥/束衣帶。。。之外,我見過最恐怖嘅係壓瘡,就算政府位都一樣,老人家住院兩日已經出現壓瘡,跟著情況係唔會改善,只會越嚟越差,不斷洗傷口,不斷惡化腐爛見骨,發出惡臭,最後需要截肢。

yeung_ma    發表於 20-10-19 00:29
hsbc005    發表於 20-9-23 09:10

珍珠宮

回覆 superkingdom 的帖子

唔好講老人院恐唔恐怖, 本身幾難同陌生人混熟, 何況要同住.我有同C6講過, 如果我地兩個都無人再請我地做工, 就賣咗市區現住樓, 搬入新界村屋或上大灣區住, 留起其他嘅錢. 到最後如果只剩低我一個, 希望有能力請個人照顧陪伴一下.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一般私營嘅質素都唔係好,除非幾萬蚊一個月嗰d, 政府嗰d就好好,不過要排幾年

男爵府

怕,老人院冇生活質素,冇尊嚴

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

hker 發表於 20-9-22 21:12
其實,很多很多人,為了"老人院"搞到自己崩潰,覺得自己對不住父母。

但也要明白,身體出問題 +香港忙到c ...

其實要求政府監管好老人院舍是首要,坦白講老人家同年輕一輩要理解到「老人院」唔係「地獄」而是根本兩代不宜一起住,夫妻二人生活習慣不同也會「離婚」。別妄想兩代可以持久相處。

如果有良好制度,如歐美老人村,讓長者接受退休養老是必然人生生活,兩代輕鬆。要知道一般家庭也無法(無設置)照顧一個行動不便之老人,何況香港空間有限。

退休養老的方向及教育,應該政府為先導,令到大家了解到「生老病死」及退休是必然的人生。上一代不要對老人院心生厭惡及預設想法,可能兩代也輕鬆。
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

水晶宮

ilovematthew 發表於 20-9-22 20:50
我媽好開通,一早講咗,如佢行唔到就送佢去老人院,不過我們應會儘力照顧到無能力先會諗,我爸都照顧到我 ...

伯爵府

minniemouse131 發表於 20-9-22 21:19
一般私營嘅質素都唔係好,除非幾萬蚊一個月嗰d, 政府嗰d就好好,不過要排幾年
...

政府果啲環境係好過私營,不過我好肯定都唔係好好,一場惡夢。

hsbc005    發表於 20-9-23 09:12

水晶宮

香港有安樂死就好

水晶宮

superkingdom 發表於 20-9-22 20:42
人最怕收尾個幾年,見到老人院甘多事,真係好可怕!又老鼠又虐待又派錯藥又束衣帶,跟住問下自己中學細路, ...

咁灰爆嘅嘢唔好多諗啦,又唔想早死又唔想老,就活好今天算吧

水晶宮

心肝寶貝仔 發表於 20-9-22 21:30
香港有安樂死就好

絕對贊成!!!唔比人安樂死,根本就一啲都唔人道呀!!!

男爵府

mimi199188 發表於 20-9-22 21:04
我點都吾會放我媽系老人院,我大學選概科就系為左可以照顧屋企人,有咩事都洗咩都吾知。所以我一定要放我媽 ...

你好乖

首頁
12345...10

尾頁

跳至