夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇大佬呀?我想問吓大家:如果你識條女係內地人,父母反對,你會定做呢?會揀分手嗎?

大宅

2020勳章

青春九十後 發表於 20-9-23 00:22
有冇大佬呀?我想問吓大家:如果你識條女係內地人,父母反對,你會定做呢?會揀分手嗎?
...

我會聽父母話

複式洋房

acskphc 發表於 20-9-23 00:30
我會聽父母話

定解呀

大宅

2020勳章

青春九十後 發表於 20-9-23 00:39
定解呀

老土講句,父母係最愛你,為你好的人,佢哋人生閱歷咁多,或者你當局者未必睇得咁清楚,所以佢哋反對得一定係有原因。你有冇問過點解?或者見到太多中港婚姻不幸嘅case, 始終當初d 港伯娶d 後生大陸女人,當局者又未常唔係認為係真愛,以為自己係例外。。。結果。。。佢哋擔心又正常。 不如你直情問你父母反對原因再思考吓。

複式洋房

acskphc 發表於 20-9-23 00:51
老土講句,父母係最愛你,為你好的人,佢哋人生閱歷咁多,或者你當局者未必睇得咁清楚,所以佢哋反對得一 ...

原因好簡單嘅,因為佢係內地人,屋企好多親戚唔鍾意內地人(emoji)
包括我大哥大嫂啦

公爵府

2020勳章

青春九十後 發表於 20-9-23 01:40
原因好簡單嘅,因為佢係內地人,屋企好多親戚唔鍾意內地人(emoji)
包括我大哥大嫂啦
...
婚姻生活,非兩個人嘅世界,而是聯合兩家族的世界。
呢個世界咁多人,遇上個與你夾又雙方家族接受到嘅人應該不難。何必選擇一條人際關係那麼富有挑戰的婚姻生活來走呢。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

2020勳章

...

近幾年我也認識2個人, 娶了國內太太成功的例子. 我覺得最重要的, 是你在那裡認識, 如在職場認識, 婚姻成功的機會較大, 如在夜場認識(不代表對方是不正經女仔), 失敗的機會較多.

娶太太不論是香港好, 國內也好, 最緊要清楚她日後可以幫到你什麼? 不一定是錢, 例如她懂得湊仔, 照顧家人, 可分擔你的憂慮, 一起計劃. 有些甚至可令你改變, 發奮向上, 更甚的在工作, 前途也可幫到你一把. 但如果是成日玩, 長不大, 留不在家的, 真是火燒後欄, 就算是香港女仔也不要啦.

說回, 一位已結婚超過廿年以上, 男的曾經投資失敗破產, 幸得太太仍堅持, 在背後支持丈夫, 幫他分析走出困境, 之後在投資和教育孩子上也了得, 現在已是半退休狀態, 孩子也入了全港最強中學的兩所其中之一.

另一位認識後, 令他人生有方向, 短短幾年間, 現在成就已不錯, 她在他背後, 無論在心理和工作上的幫助都不少.

所以我經常說, 女不能亂溝, 老婆不能亂娶, 但只要是值得的, 那不應分國籍, 家境. 但如只說愛字行頭, 沒有養分的, 可能支持位不足夠給你, 和說服你的家人了.

異地姻緣, 確實要花更大的力氣, 你也真的有心理準備嗎? 是一生一世的責任, 包括之後的孩子和她的家人.

小肥寶寶    發表於 20-9-25 00:32
unaxxx    發表於 20-9-25 00:07
tpyjasmine    發表於 20-9-24 16:22
Campenella    發表於 20-9-23 10:32

複式洋房

PTMCYS 發表於 20-9-23 08:12
近幾年我也認識2個人, 娶了國來太太成功的例子. 我覺得最重要的, 是你在那裡認識, 如在職場認識, 婚姻成功 ...

嘩 你講得好有道理呀,多謝你!

男爵府

2020勳章

近幾年我也認識2個人, 娶了國來太太成功的例子. 我覺得最重要的, 是你在那裡認識, 如在職場認識, 婚姻成功 ...

我亦認識幾位朋友聚內地女人,佢地都好溫柔、體貼對老公!其中一個重在深圳買樓只落女人媽的名,之後申請來港,我朋友重比$佢在港學美容!

七年,七年後,完全變哂態度,學美容嗰位即離婚回深圳開美容舖!

只能講,要睇你好彩否!

男爵府

2020勳章

青春九十後 發表於 20-9-23 08:26
嘩 你講得好有道理呀,多謝你!

若然你"條女" 是我說的值得娶, 說話上我也支持你, 但如果不是的, 就當作一個經驗, 一個階段吧.

你要拿出支持點, 說服你自己, 說服家人, 為何要花終身的力氣, 也要把她放在你的肩膊上, 要拿證明, 要定你的時間. 如果你失去你的家人支持, 你便更不易走, 這個真的要問你自己值不值, 和夠不夠這力氣和堅持, 甚至財力/收入, 少了一樣也很大機會令你翻船.

如果仍決定帶著她走, 說好的就要做得到, 像我說了一句, 廿年後的今天也要堅持, 慶幸我太太也是我值得娶的類型, 沒有讓我掉眼鏡, 你的真是值得娶嗎? 只有你才知道.

男爵府

2020勳章

wingyaumama 發表於 20-9-23 08:44
我亦認識幾位朋友聚內地女人,佢地都好溫柔、體貼對老公!其中一個重在深圳買樓只落女人媽的名,之後申請 ...

失敗例子我也認識, 所以重點是, 如果是工作上認識的, 成功的機會大些, 因為對方學歷或你的工作情況, 她都會較了解, 也有心理準備一起打拼.

但介紹或夜場/玩來認識的, 沒有太多的養分基礎來建立.

我說的兩個成功例子, 也是在工作上認識的.

子爵府

2020勳章

如果你不用靠父母養,其實完全不用考慮他們是否接受你女朋友

男爵府

Well said

禁止訪問

複式洋房

PTMCYS 發表於 20-9-23 08:52
若然你"條女" 是我說的值得娶, 說話上我也支持你, 但如果不是的, 就當作一個經驗, 一個階段吧.

你要拿出 ...

(emoji) 我明㗎啦,多謝你

複式洋房

alicego62 發表於 20-9-23 09:09
如果你不用靠父母養,其實完全不用考慮他們是否接受你女朋友

讚(emoji)厲害厲害

複式洋房

回覆 青春九十後 的帖子

你同個女仔一齊咗幾耐?個女仔有冇見過你父母?

伯爵府

2020勳章

858D 發表於 20-9-23 05:58
婚姻生活,非兩個人嘅世界,而是聯合兩家族的世界。
呢個世界咁多人,遇上個與你夾又雙方家族接受到嘅人應 ...

都係架 仲要照顧其大陸家族 你的愛能包容更多嗎

大宅

2020勳章

回覆樓主:

睇你有冇帶眼識人,我有個朋友18歲就同港人結婚,直到現在20年後都仲持家有道,好新抱好老公,需則夫家有4層樓包括自住戈層,宜家仲返parttime幫補家計,好勤力。

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

...
反對理由係什麼先?慢慢來勿太火

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊