自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ShigeoTokuda 發表於 20-9-23 10:50
瑞士大概港紙24萬

但要有相關醫生証明

真係想安樂都唔易

男爵府

野原美冴 發表於 20-9-23 11:28
我諗過, 買架幾千銀2手私家舊車,揸去好偏遠嘅位置,然後密封.....一氧化碳

我同你諗嘅完全一樣,但我唔識揸車

用戶要求終止服務

牛年勳章

tomatojan 發表於 20-9-23 14:01
安樂死算自殺嗎?會唔會下世冇得投胎

唔算,無得醫先死,死得無咁痛苦啫
未經許可,請勿轉載

琥珀宮

mimi987 發表於 20-9-23 12:44
如果我大把錢,我一定唔會咁諗
下世再算啦

大把錢就唔會想死

子爵府

mandy952 發表於 20-9-23 11:51
可能係孽,未必係今世,可能係前幾世積落黎,要受嘅苦今世冇去受,下世繼續
...

我都係咁睇, 安樂死對我嚟講係逃避痛楚嘅做法,我信輪迴, 今世苦今世受, 我有睇到安樂死嘅片, 我都有喊, 但我係為安樂死病者嘅家人而喊, 病者嘅家人明明係好唔捨得, 愛一個人唔係不外乎見得一面得一面? 見多一日就多一日咩? 除非係家人/照顧者對病者已經覺得疲倦及厭煩, 覺得病者已經係一個負擔 。又或者病者對自己嘅家人/照顧者已經冇曬感覺, 否則親眼睇住一個仲未咁快死嘅親人去赴死, 會係一件幾咁痛苦嘅事。
我曾經睇過一篇講述安樂死家人嘅感受,其實有啲安樂死家人, 喺病者逝世之後,都用咗好耐時間先至可以釋懷,有時亦都會心裏面問自己當日支持病者安樂死嘅決定係啱定錯。

珍珠宮

ShigeoTokuda 發表於 20-9-23 11:10
安樂死有尊嚴好多好多

上網睇個伯伯著得四四正正

我都睇過呢條影片,睇住佢瞓著,都幾震撼

琥珀宮

MC媽 發表於 20-9-23 14:23
我都係咁睇, 安樂死對我嚟講係逃避痛楚嘅做法,我信輪迴, 今世苦今世受, 我有睇到安樂死嘅片, 我都有喊, ...

不過係醫院放棄繼續救治嘅唔算
係生勾勾去安樂死先算係,咁其實同自殺有咩分別呢

水晶宮

tomatojan 發表於 20-9-23 14:01
安樂死算自殺嗎?會唔會下世冇得投胎

諗住有冇得投胎,咁不如積極日日做好人好事嚟積福

大宅

無話可說 發表於 20-9-23 12:35
好貴,不如自己隊一堆藥,只不過無咁快

到同燒碳一樣

走到既話屋企賣唔去

唔知個份量又走唔到

到時要洗胃 仲要得番一半機能

子爵府

回覆樓主:

安樂死係唔係全部行得食得飲得講到野?
我就好難接受 睇完鄧果d家人心痛 會有暗影
大部分有病寵物都唔會咁既情況整瓜佢啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我早排幫親人申請緊,首先要做左會員先,然後要醫生證明,自己寫個 personal statement,如個邊開綠燈要最少一人陪同,過到佢要再見醫生
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

大笨鐘 發表於 20-9-23 14:10
唔算,無得醫先死,死得無咁痛苦啫

冇得醫而死,都有個時辰 。時辰喺個天定而唔係自己揀,自己揀會壞咗因果,壞咗因果就會造業。
假設個天要阿A半年後先死, 但阿A選擇咗今日就安樂死,咁原定嗰半年裏面同阿A有關連嘅人和事,緣同份, 都會因為呢個決定而改變咗。阿A有啲仇怨可能可以喺今世完之前三幾個月了結,但因為佢已經做咗安樂死,所以同某啲人嘅仇怨今生解不了, 要留落下一世 ; 又有啲恩德,阿A原本會喺人生最後嘅一個月施咗畀某人, 但又係因為安樂死咗,呢個因又冇咗, 原本要受呢個恩嘅人受唔到, 又一個因果斷咗.....

在我嘅睇法, 一個人嘅生死係影響着無數嘅人, 當中嘅因果際會, 唔係打支針入體內, 然後長瞓咁簡單

大宅

野原美冴 發表於 20-9-23 11:28
我諗過, 買架幾千銀2手私家舊車,揸去好偏遠嘅位置,然後密封.....一氧化碳

甘即係唔識揸車又唔死得

大宅

lsftsang 發表於 20-9-23 13:51
其實是食乜嘢藥至死?真的冇痛苦?

係強勁的鎮靜劑

除左口乾同眼訓之外咩感覺都無

然后就會永遠訓著 遠離病痛既折磨

男爵府

如果我開始失去自理能力我都好想可以安樂死,
只怕到時我可能連安排安樂死既能力都冇.....
好怕面對冇自理能力要住老人院比人虐待/住醫院插晒喉......

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

MC媽 發表於 20-9-23 14:23
我都係咁睇, 安樂死對我嚟講係逃避痛楚嘅做法,我信輪迴, 今世苦今世受, 我有睇到安樂死嘅片, 我都有喊, ...

我無諗得咁深,不過同你一樣唔支持安樂死,其實人生在世都受住唔同情度既苦,只係我地一直學習將快樂無限放大,只要常存有愛,痛苦之中又會有一點甜,放棄好易但堅持到最後先難,多見深愛既家人朋友一面,呢D亦係一種福份!!!

伯爵府

回覆樓主:

搵多d錢,以備死得舒服

用戶要求終止服務

牛年勳章

MC媽 發表於 20-9-23 14:48

冇得醫而死,都有個時辰 。時辰喺個天定而唔係自己揀,自己揀 ...

我唔係喺宗教角度睇,我只係喺科學角度睇,而且會通過咁多醫生嘅評估,亦要有家人同意。我個人贊成安樂死,不過世界仍然好多爭議。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

ShigeoTokuda 發表於 20-9-23 14:49
係強勁的鎮靜劑

除左口乾同眼訓之外咩感覺都無

如果咁好點解唔自己diy ? 很難想像沒有痛苦

大宅

回覆樓主:

條片好傷感,未能接受到另一半前一分鐘仲有講有笑,下一分鐘就要永遠離開。

安樂死係我心中是不能自理同表達,生不如死的人需要。

首頁

尾頁

跳至