時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

歷史 正在重現 攪唔到香港 以污糟手段 攪中國 又一次不平等條約 世界 真係唔公平

https://news.now.com/mobile/international/player?newsId=406423

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-9-24 01:32
kckammy    發表於 20-9-23 13:51

珍珠宮

micsin 發表於 20-9-23 13:22
歷史 正在重現 攪唔到香港 以污糟手段 攪中學 又一次不平等條約 世界 真係唔公平
...

詳情內容?

伯爵府

咁又公平的講, 你去搵人錢, 依家人地開咁既條件, 唔滿意可以走人, 雖然投資左咁多但生意風險就預左啦, 再者之前都賺左唔少
如果佢要食埋中國既生意就另作別論啦

子爵府

RT 發表於 20-9-23 13:31
咁又公平的講, 你去搵人錢, 依家人地開咁既條件, 唔滿意可以走人, 雖然投資左咁多但生意風險就預左啦, 再者 ...
原來甘叫公平 ?食埋人地技術原來有道理

伯爵府

loveshp238 發表於 20-9-23 13:32
原來甘叫公平 ?食埋人地技術原來有道理

咁tiktok覺得唔公平咪唔賣囉, 依家淨係得老尾有生意做咩? 其實佢都係想賣盤, 不過阿爺唔比之麻, 唔係一早連技術都賣埋比人啦

珍珠宮

咁又公平的講, 你去搵人錢, 依家人地開咁既條件, 唔滿意可以走人, 雖然投資左咁多但生意風險就預左啦, 再者 ...

下?咁叫針對不是公平!人地入佢市場果陣係符合所有佢開出ge條件,宜家見見人地紅左就針對呢間公司改變當初ge條件!

deepside    發表於 20-9-28 19:59

子爵府

RT 發表於 20-9-23 13:35
咁tiktok覺得唔公平咪唔賣囉, 依家淨係得老尾有生意做咩? 其實佢都係想賣盤, 不過阿爺唔比之麻, 唔係一早 ...
笑死 原來要靠老美先有生意做,你去睇下老美食左其他其他國家既技術先黎講啦

珍珠宮

RT 發表於 20-9-23 13:35
咁tiktok覺得唔公平咪唔賣囉, 依家淨係得老尾有生意做咩? 其實佢都係想賣盤, 不過阿爺唔比之麻, 唔係一早 ...

我個技術值100萬,你要我10萬賣比你
我唔用10萬賣比你,你仲叫埋其他人杯葛我,真係好公平

翡翠宮

畀面勳章

tiktok創辦人都唔介意....不過好似話呀爺唔俾賣,如果tt堅持賣俾美國,抖音恐怕都冇運行
日日是好日

伯爵府

mcs74 發表於 20-9-23 13:36
下?咁叫針對不是公平!人地入佢市場果陣係符合所有佢開出ge條件,宜家見見人地紅左就針對呢間公司改變當 ...

佢依家要用到國家安全黎講, 咁真係冇野好講喎, 講真任何一個國家(包括中國)都有機會用呢樣野封殺任何一間公司, 只可以講依家中美角力之下, 睇下邊個拳頭硬, 中國亦可以用同樣理由封殺美國公司

伯爵府

loveshp238 發表於 20-9-23 13:38
笑死 原來要靠老美先有生意做,你去睇下老美食左其他其他國家既技術先黎講啦
...

你會唔會係眼大睇過龍, 我咪話唔靠老美囉!!

珍珠宮

RT 發表於 20-9-23 13:41
佢依家要用到國家安全黎講, 咁真係冇野好講喎, 講真任何一個國家(包括中國)都有機會用呢樣野封殺任何一間 ...

姐係針對啦,無恥。

中國係可以咁做,但咁做前提下只係因為比人蝦,唔係好似尾國咁主動蝦人做惡霸,仲拉多幾個朋友一齊欺凌你。

伯爵府

mcs74 發表於 20-9-23 13:50
姐係針對啦,無恥。

中國係可以咁做,但咁做前提下只係因為比人蝦,唔係好似尾國咁主動蝦人做惡霸,仲拉 ...

其實老尾一向都係咁, 由南北戰爭開始, 有邊一樣野唔係霸返黎呃返黎? 只係一直包裝得好, 但係痴根浸上場之後連扮都費事, 直接用真面孔對全世界啫, 唔好咁天真信佢地係好人先得架, 同得美國佬做生意打交道就預左有咁既一日啦

珍珠宮

RT 發表於 20-9-23 13:57
其實老尾一向都係咁, 由南北戰爭開始, 有邊一樣野唔係霸返黎呃返黎? 只係一直包裝得好, 但係痴根浸上場之 ...

咁老尾都應該預左比人鬧下流無恥賤格

珍珠宮

mcs74 發表於 20-9-23 13:50
姐係針對啦,無恥。

中國係可以咁做,但咁做前提下只係因為比人蝦,唔係好似尾國咁主動蝦人做惡霸,仲拉 ...

即係伴虎咁,如果佢唔係主動蝦蝦霸霸,大雄又駛乜反擊? 大家本就應該和平共處

珍珠宮

loveshp238 發表於 20-9-23 13:38
...
無錯, 睇下韓國三星SAMSUNG, 日本東芝TOSHIBA同法國阿爾斯通ALSTOM咩下場先講啦

Love and Kindness are never wasted.

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁iphone要打入中國,就要setup返apple global由中國政府控制

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

強力建議你睇下究竟發生咩究!

台灣黃智賢寫:
TikTok的不平等人渣條約
1⋯⋯
TikTok 跟甲骨文,沃爾瑪的三方協議,透漏了更多細節。
這是讓人震驚,不可置信的,吃人不吐骨頭的,比馬關條約更馬關條約的奴隸條款。
如果這個例子一開,此後中國人所有的發明創造,和努力打拼,都不過是幫美國人為奴罷了。
協議內容規定,TikTok Global
的董事會將有5人組成。
這5人必須有4人是美國公民而且包含一個國家安全董事。
這國家安全董事,必須由美國政府批准。
美國政府只要不批准,董事會就不能成立。也就是說,美國國家政府,將徹底,完整掌控TikTok Global 這家中國的民間企業。微軟,臉書,亞馬遜,,哪一家科技公司有這種條款? 那為什麼TikTok必須接受這種賤民待遇?
中國政府,是不是也應該對特斯拉,蘋果,通用,高通等美國企業在華分公司,設立一模一樣的條款?
那,美國金融企業在中國,董事會是不是也必須由中國政府,安插幾名安全董事?
太可惡了。
這是不費一文,把TikTok吞了,讓美國政府公權力,公然以太上皇之姿態,監管民間公司。
設在美國的TikTok Global,不但將主管美國市場,而且是主管全球的tiktok,除了中國市場以外。
也就是說,美國用惡棍手法,侵吞了TikTok的全世界市場,數據,資料和收益,資產。
資本主義,可以這樣惡霸嗎?
中國可以答應嗎?
來自中國的IP,不能訪問TikTok Global 主管的所有資訊,頁面。而TikTok Global 的全球用戶,則可以互相訪問。也就是說,抖音的中國用戶,將被圈禁,鎖綁在中國境內。這不僅僅是歧視中國用戶,更是封禁中國,讓中國在抖音版圖,失去全球話語權。
全世界除了中國14億人以外,都可以互通,在抖音互聯。
只有中國,不能參與全世界。
這用心之狠毒,居心之險惡,不言可喻。
所以,中國創造了抖音。
然後中國卻被迫要自外與抖音全球?這可以答應? 中國可不可以,對境內的所有美國企業,立下相同條款?
甲骨文可以隨時訪問並審查TikTok Global 的源代碼和所有更新內容。而TikTok Global 和北京的抖音,使用的相同技術。那,抖音的技術,不就免費奉送美國政府了?行。那中國能不能規定美國科技企業在中國發展,要把所有源代碼交出來?
川普說,TikTok, Global 將與中國毫無關係。
甲骨文和沃爾瑪將對TikTok Global 有徹底控制權。
但他沒說,美國政府,更將完整監管這家公司。
如果抖音協議讓它成真。
以後所有中國人,都只會是美國人的奴。
我們的辛苦血汗,我們的發明創造,美國一個行政命令,全部收歸美國人所有。
這是比惡棍更惡棍,比人渣更人渣的地獄條款。
21世紀的帝國主義,我們,必須站起來說。
不!去你的!
抖音,放棄美國市場,挺起脊梁,走出去!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

babycam 發表於 20-9-23 14:03
無錯, 睇下韓國三星SAMSUNG, 日本東芝TOSHIBA同法國阿爾斯通ALSTOM咩下場先講啦
...
美國都唔係第一次用政治手段食咗人哋間公司,難為仲有人覺得咁做叫做公平,果然中國特別多賣國賊!

珍珠宮

alicemic 發表於 20-9-23 15:50
強力建議你睇下究竟發生咩究!

台灣黃智賢寫:

難聽點說是赤裸裸脫下給美國人觀看

首頁
12345...6

尾頁

跳至