論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實工人自己辭職之後可以再係香港搵工嗎?

5月工人辭職,個agent叫我寫解僱信當係我炒佢,佢話工人係俾我炒入境處先會俾佢再搵工

我最後冇寫,因為事實真係佢辭職,費事轉頭話我炒佢冇補錢俾佢,所以佢都冇得再搵工番左印尼

到而家再想請工人,另一個agent有斷約工人介紹,話係個工人做得唔開心自己辭職想再搵工

我都即刻問呢個agent,工人唔係要俾人炒先可以再搵工嫁咩?呢個agent話唔係,佢自己辭職都可以

兩個agent講嘅野完全相反,都唔知邊個做法先係正確

大宅

t421 發表於 20-9-23 15:58
其實工人自己辭職之後可以再係香港搵工嗎?

5月工人辭職,個agent叫我寫解僱信當係我炒佢,佢話工人係俾我 ...

你最好問問入境處先,斷約工人前僱主有無寫到佢好衰,好差的話,未必會批佢下份工的申請。

大宅

辭職後可否繼續搵工<-----當然可以啦
前排先勁多人話 海外黎唔到 本地工人搶手
要加人工又有, 出面IN完有人請, 補錢辭職又有

一句到尾 唔好信AGENT啦
炒還炒, 自己辭職還自己辭職
邊有得佢揀

一陣一個屈尾十又話乜又話七
話你無俾代通知金

同埋當係你炒既話 入境處會KEEP RECORD
炒得多, 你要再請都唔容易

大宅

另外, 見你話IN緊斷約姐姐
唔知你咩原因會考慮斷約啦 我唔評論 我地個個都有自己既難處既
不過"做得唔開心" 呢個原因好空泛, 會唔會想了解多D先?
如果佢果度做得唔開心而辭職, 去到你度一樣係咪又可以因為做得唔開心而辭職?

複式洋房

muffinman23 發表於 20-9-24 11:48
另外, 見你話IN緊斷約姐姐
唔知你咩原因會考慮斷約啦 我唔評論 我地個個都有自己既難處既
不過"做得唔開心" ...

其實都唔想請斷約,但而家要請一個湊初生BB真係好難

所以而家仲係等緊Agent幫我搵

大宅

回覆 t421 的帖子

明白既 祝好運記住凡事唔好盡信AGENT
希望你快D搵到好姐姐!

首頁

尾頁

跳至