時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

am730施永清C觀點: 我很替香港的年輕人擔心,我不知道往後的日子,他們可以怎樣過?

他們憤世嫉俗,甚麼都看不過眼。原先,他們還以為,透過積極參與「時代革命」,就可以建立他們心目中的理想新香港。但逐漸發現事情並非自己想像中那麼簡單,香港的問題原來涉及大國的角力,很多年輕人再努力也沒法左右背景力場的影響力。

港版國安法通過後,時代革命的空間已大為減小。不想拋頭顱灑熱血的空想革命家唯有「著草」。現實是香港的革命條件並不成熟(既得利益者太多),去年下半年的社會運動是在一個特殊的政治環境下才出現的,並不會成為香港的新常態。以後要逢周六日都搞大型活動已不容易。年輕人心歸何處?

香港的年輕人,食屋企,住屋企,幻想一下就可以令自己進入後物質年代。但隨著全球疫情的惡化,攬炒派已求仁得仁。相信不但政府的盈餘很快會用完,連父母的積蓄也很快會花光。屆時,年輕人將被逼返回現實的物質年代,起碼都要搵返份工。

然而香港的失業情況正在惡化,有工做的也在擔心被裁員,沒有工作經驗的年輕人,要入職談何容易?如果還要堅持黃色經濟圈的原則,拒絕為「藍老闆」服務,那就更加沒有選擇。

美國正在帶動發達國家切斷與中國的關係,香港原先扮演的中介角色,將逐步消散。若果中國能成功轉為靠內循環來帶動經濟,那香港的商機很可能要返內地才有機會找得到,而且即使有機,亦要胼手胝足與內地人一起作公平競爭,香港人並不享有特殊地位。很可惜,香港的年輕人既不喜歡返大陸工作,又不認同獅子山精神,他們留在香港還可以靠甚麼活下去呢?

年輕人可能認為,此處不留人,自有留人處。在地球村內,人權無疆界,只要不受中共控制,他們一定可以生活得好過返大陸。

我十分贊成讓香港的年輕人出外闖一闖,多見一下世面,體會一下甚麼叫做人離鄉賤。此外,他們亦可切身處地去體會一下西方民主制度的好處,看看有了普選之後,人們可以過怎樣的實際生活。

我相信香港現有的工種,在新的國際環境下,有一部分會逐步流失。未來香港的失業問題,將不是由政府多搞一些培訓就可以解決的。因此,政府與其搞培訓,不如為出外謀生的年輕人提供一些生活補貼。

這樣不但可以降低香港的失業率,還可以讓年輕人出外見多一些世面。我相信大部分年輕人最終都會選擇回歸香港,屆時他們一定更有條件為香港作出貢獻。

BBG1    發表於 20-10-3 11:18
hungng    發表於 20-9-29 00:42
yeung_ma    發表於 20-9-25 22:32
tammy_my    發表於 20-9-24 22:06
國務專員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台。  發表於 20-9-24 14:34
funfun759    發表於 20-9-24 11:51
ada0707    發表於 20-9-24 09:36
kckammy    發表於 20-9-24 09:15
333s    發表於 20-9-24 07:24
MICLOH168    發表於 20-9-24 00:47
soso1227    發表於 20-9-23 20:56
alice0606    發表於 20-9-23 18:34

子爵府

有見地

子爵府

read

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

年青人如覺香港無機會,我都贊成佢地去外國闖闖,去見識下世界、捱下世界。

當經歷過後,或又有一番體會。

tammy_my    發表於 20-9-24 22:07
wcpcelia    發表於 20-9-24 10:31
mimi199188    發表於 20-9-24 08:22
333s    發表於 20-9-24 07:24

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 IamChuChu 的帖子

可能會, 但要等時間.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

他公司最近搞埋移民,賣樓移民一條龍,應該好鼓勵年青人外闖

子爵府

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

不如鼓勵去大陸工作, 比佢地親身見識下現代既中國, 不過相信上左腦果D唔會肯去....

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

jaycee_mami 發表於 20-9-23 16:50
他公司最近搞埋移民,賣樓移民一條龍,應該好鼓勵年青人外闖
先幫佢哋賣樓+移民,之後佢哋後悔返香港又幫佢哋買樓,賺晒佢哋D錢

民房

侯爵府

IamChuChu 發表於 20-9-23 16:39
am730施永清C觀點: 我很替香港的年輕人擔心,我不知道往後的日子,他們可以怎樣過?他們憤世嫉俗,甚麼都看 ...

我該慶幸自己個仔仲細,我尚有時間教佢目光放遠一點,心胸開闊一點⋯⋯ 哎⋯⋯

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

IamChuChu 發表於 20-9-23 16:39
am730施永清C觀點: 我很替香港的年輕人擔心,我不知道往後的日子,他們可以怎樣過?他們憤世嫉俗,甚麼都看 ...
講得對,佢有資格講,佢有經過上面的生活

QUEEN314    發表於 20-9-23 17:56

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我從來唔會為呢班年青人擔心
以破壞去威脅人令全港市民受苦
佢地將來受苦係活該既!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我絕對贊同, 年青人到國外見識下所謂的民主自由.

我年青時去過好多國家旅遊, 入境問禁係常識吧!

例如: 去到泰國, 听到泰國國歌要起立唔郁, 都係必須的.

333s    發表於 20-9-24 07:26
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

ewater 發表於 20-9-23 16:58
先幫佢哋賣樓+移民,之後佢哋後悔返香港又幫佢哋買樓,賺晒佢哋D錢

哈哈,佢都唔係好人

子爵府

回覆樓主:

佢話為出外謀生嘅青年做生活補貼喎,出咗去仲補貼佢哋?呢度啲jm話移咗民就唔好比佢地返,移咗民就連政府派錢都冇資格攞,仲要補貼佢哋?我有冇理解錯

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Shellyxlk 發表於 20-9-23 17:33
哈哈,佢都唔係好人

有見地,非常認同

伯爵府

他們留在香港還可以靠甚麼活下去呢?

答:拎綜援,謀住父母遺產

去外國闖?睇班黑暴係理大情況,就知佢地d自理能力有幾好?捱得咩?

補助外國生活費?冇能力去咩外國?去做難民?人地肯接受廢青咩?移民有資產要求

333s    發表於 20-9-24 07:25

首頁
12345...9

尾頁

跳至