時政擂台

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

回覆樓主:

香港咁亂,政府政客傳媒家長固然責無旁貸,年輕人都要負好大責任,一部分年輕人冇能力冇經驗又憤世嫉俗不斷宣染反政府反中國訊息,一部分又只願意接受自己想聽嘅訊息而變得盲目,可憐我地依啲工常人苦苦支撐香港

到依家兩邊顏色人都只願意包庇佢地縱容佢地,有幾多人會鬧醒佢地打醒佢地?比佢地出外見識係家長責任,點解又要我地依啲良好正常市民支付佢地見識?唔同要我地包容佢地既無能同承擔佢地製造既禍害?咁多個月仲唔夠?

施老板,你有財有能力地位,麻煩你鬧就出力啲鬧,打就出力啲打,要支援佢地都係你依啲吸左唔少血嘅人出力唔該!

男爵府

Sumyeema1 發表於 20-9-24 09:54
今日施生建議正苦資助年輕人去外國見識, 每人每月hkd5000, 上限十萬.

反對!!!

每月?crazy
政府開善堂?仲多過老人生果金
而且咁攪法,俾我就走左不回港啦!十萬喎~捱兩年都揾唔到食果D高質極有限,揾到果D又点會甘心回流?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sumyeema1 發表於 20-9-24 10:47
施生話相比派綜援俾班人, 上限十萬, 正苦有jetso.

我就唔信有正苦jetso, 班人係外國捱唔掂, 咪又回流返香 ...

施生有時講野幾好笑﹗

若班年青人真係要申請綜援,1. 綜援申請以居住一齊既家人入息一齊計既,如果單係一個年青人無收入而其他家人有,我諗 佢地仲有無資格申請呢?

2.當全家收入低,唔就理應一早申請左綜援喇。

3.當年青人搬出屋企,申請單人綜援,咁我諗綜援筆錢唔好話生活,交租都成問題。

4.當年青人食用少租屋平,申請單人綜援喇,咁佢地要強制參加自力更生職能訓練架,有機派去掃街、執垃圾架喎,咁都對香港有啲啲好處吖。

所以我諗唔會有太多年青人去申請綜援既﹗
點計,畀錢佢地出國,點會有SO呢?阿施生。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

2024年龍年勳章

認同班青年要去捱,但唔同意要政府補貼俾佢地去其他國家捱,要去就自己打工揾錢去

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

SKLH 發表於 20-9-24 08:50
我身邊黃人未結婚佢地無下一代,就害我地下一代

我身邊有黃人已婚,有幼齡仔女,鼓動呢一代十零歲年青人衝,自己既寶貝就小心翼翼如珠如寶。

大宅

同意呢段:我十分贊成讓香港的年輕人出外闖一闖,多見一下世面,體會一下甚麼叫做人離鄉賤。

男爵府

回覆樓主:

贊成貼錢送瘟神, 修鐵欄交通燈、請食皇家飯都要錢, 不如一筆過送佢地走

子爵府

今日施生建議正苦資助年輕人去外國見識, 每人每月hkd5000, 上限十萬.

反對!!!

佢係唔係痴左

伯爵府

beehoneybee 發表於 20-9-24 11:42
我身邊有黃人已婚,有幼齡仔女,鼓動呢一代十零歲年青人衝,自己既寶貝就小心翼翼如珠如寶。
...

真係大把,黃已完仔女

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢條友都係麻麻地!佢份AM730都幾偏頗!

而且,政府支助年輕移民,班友係外面唔使做有政府支援,仲點會肯回流返香港捱呀?呢啲諗頭真係超離地!

男爵府

廷廷媽 發表於 20-9-23 16:55
不如鼓勵去大陸工作, 比佢地親身見識下現代既中國, 不過相信上左腦果D唔會肯去.... ...

上大陸只會睇到大陸嘅差,只可以出外工作完先可以返去知道佢嘅好。
無聊閒在家

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

子爵府

反對!!!

呢個我贊成,但應該係俾失業人士。每月應該要有5k 的收入,為期9個月,當有長工,過左試用期後就唔再發放。

男爵府

beehoneybee 發表於 20-9-24 11:42
...

最睇唔起呢類人
自己口講有幾咁支持
理想幾崇高

但禁止自己啲仔女出去

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

補貼佢地出外?

翡翠宮

littlecar 發表於 20-9-23 17:16
我從來唔會為呢班年青人擔心
以破壞去威脅人令全港市民受苦
佢地將來受苦係活該既!!! ...

x2

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 爸B勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台。

男爵府

IamChuChu 發表於 20-9-23 16:39
am730施永清C觀點: 我很替香港的年輕人擔心,我不知道往後的日子,他們可以怎樣過?他們憤世嫉俗,甚麼都看 ...

大宅

apelok 發表於 20-9-24 01:01
前大半part講得幾中肯,只係後半part為佢的生意舖路,唔明點解要政府幫手幫班年輕人外闖囉
...

佢成日中共前中共後,根本唔係認同國家只係向錢看,前半部合理嘅,但之後寫咁多咪又係想make noise 比 idea人榨政府錢,佢就舖定條路不斷執錢!

首頁
45678...9

尾頁

跳至