夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

電腦好慢 發表於 20-10-5 23:47
無論如何,有足夠嘅支援同釋放情緒好重要。

不如搵人同你傾吓?呢度有同職業困難同婚姻有關嘅輔 ...

睇過好幾個輔導員,講嚟講去都係淨係識得叫人做瑜伽,放鬆呼吸,冥想。根本都分析唔到喺原生家庭點解發生呢啲問題。

大宅

decemberain 發表於 20-10-6 07:34
冇睇醫生,因為我份工要常常用腦,知道食藥會影響腦袋運作。我係靠意志力,不停徘徊喺冇事,唔舒服嘅循環 ...

冇同老爺奶奶講過。
我唔覺得食藥會影響到意考,反而心情好咗,睇通咗,之前我都好懷疑,身邊事物不變,食藥冇用,但醫生同我講,藥係會幫我更想得清晰,唔知邊日,我都冇留意,忽然有日就覺得生活唔同咗,一切冇變,但成個家庭和諧咗。如果妳到好辛苦,不要怕求醫。

珍珠宮

回覆 decemberain 的帖子

睇曬妳以上嘅標題。正如樓上有人講,呢度好似妳個case大把,我與我前夫亦係其一個case。
睇到妳仲同佢生埋子女個post,我心唸,咁都同我一樣看不準男人來做子女嘅父親。我冇後悔同我前夫結婚,但係我後悔同佢生子女,因為靜係得我養,冇佢養,佢完全冇本事留身家畀子女。仲要子女獨立時旨意靠子女,被子女養翻佢,照顧佢(佢昨日同我講)。但不代表我不愛我的子女。
妳樓上說的每一個思路,我都有想過曬。但係我沒有引導能力來感化我前夫。樓上啲正面提議,我都試過,但係我自己亦有缺陷,承擔不到我前夫嘅軟弱。他的軟弱又踩應我嘅要害。
即使現在(離婚)分居,我依然承擔養佢,佢娘親過世。其實同結婚時沒有分別,只是我多了個現任先生有能力包容到我嘅軟弱同缺陷,生活經濟上做到我後盾。
我前夫又係唔識口甜舌滑氹個愛佢肯為佢付出任何嘢嘅人。所以佢才成為我永久嘅包袱。我前夫高等學位啲貴族級學費債都係我同佢還緊。
我萬萬估不到,我一直想我前夫搵個小三返來幫補家計,或者畀到性佢,佢半個都氹唔到,到頭來反而我有現任先生 在我捱到精神崩潰,失去搵錢工作能力,需要休養時,肯啃我呢個case,幫補我哋嘅家計,支援我來多點親子時間和機會。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

decemberain 發表於 20-10-6 07:35
睇過好幾個輔導員,講嚟講去都係淨係識得叫人做瑜伽,放鬆呼吸,冥想。根本都分析唔到喺原生家庭點解發生 ...

我先生在他前度婚姻中有憂鬱焦慮症,首先見輔導多年,後看醫生食了6年藥依然沒有幫助,還是認識了我後才有幫助,能開始減藥。心理醫生,輔導都不用再見。原來,we are good for each other,是對方的良藥。
最近我先生看過一個 Tech Talk, 是如何癒合抑鬱症的 Tech Talk. 再次肯定佢不食藥和與前妻分居是明智的選擇。我先生隨後買了講員的書來繼續了解如何治癒他的抑鬱症。我叫他讀完也把那書傳給我前夫閱讀。希望對他有幫助。我相信我前夫都因同我一齊生活這麼多年搞到佢都有抑鬱症。
抑鬱症藥,有獨立非牟利的research數據顯示生效機會極少而副作用就很大很大,而且頗嚴重的例如自閉症啦。看妳是聰明人,妳可以自己上網做下research搵下研究資料數據。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

858D 發表於 20-10-7 04:36

睇曬妳以上嘅標題。正如樓上有人講,呢度好似妳個case大把,我與我前夫亦係其一 ...

不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

樓主係慘D

珍珠宮

電腦好慢 發表於 20-10-19 14:04

或者試吓呢個?勝在唔使露面同埋有好多分類,唔會叫你做瑜伽咁廢
Thanks for sharing. I just visited the site, sounds pretty good.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至