自由講場

跳至

首頁
56789...15

尾頁

禁止訪問

用戶要求終止服務

回覆 jumphigh 的帖子

我在香港讀書為什麼一定要理解你的簡體字?

珍珠宮

Sadonnahon 發表於 20-9-24 02:19
回覆 KILW 的帖子

我問的問題是該怎麼跟一個五歲男童說。不太懂為什麼越扯越遠? ...

如果5歲男仔下學期應該應付DB ,SPCC ,St.paul boy.....interviews

去到second in 校長兜口兜面問你,be a leader 當你遇到被人剝削問題,例如小朋友搶你玩具,你會點様回答?

呢啲問題interview 班一定有,你上十幾個班都係想博入呢啲學校

(某啲校長好緊張網上口脾,吾駛驚冇人知你邊個)

用戶要求終止服務

回覆 Sadonnahon 的帖子

原來現在不懂簡體字也是一種罪?

禁止訪問

用戶要求終止服務

回覆 鴨鴨比 的帖子

很感謝你的分享,我的兒子有不少學校收了。

用戶要求終止服務

已經說過看不懂簡體字啊你係咪睇唔明啊?

用戶要求終止服務

My son has no problems at all. Can you READ???????

禁止訪問

珍珠宮

Sadonnahon 發表於 20-9-24 02:31
回覆 鴨鴨比 的帖子

很感謝你的分享,我的兒子有不少學校收了。

咁即是小一
大家小心啲,冇謂拎錯嘢
到時口同鼻拗,就冇謂

我仔平民學校有個同學好鍾意派嘢,原來舊嘢根本唔係佢求其塞比其他同學,所以我哋學校千叮萬囑,所有野一定要寫名,費事有排拗,或者玩尋寶遊戲

用戶要求終止服務

Well, obviously you don’t speak proper English , I don’t blame you, not everybody was educated. I see your English is just as bad as your Chinese.

用戶要求終止服務

回覆 鴨鴨比 的帖子

這小朋友重讀k3.

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sadonnahon 發表於 20-9-23 23:25
我的小朋友很喜歡夾公仔,一換了金幣之後,有另一個小朋友過來伸手拿了一個,夾不到之後又拿去幾個。 我本 ...

我會話佢,因為要俾佢知對或錯,佢聽唔聽教係另外一件事

係,我都認同你縱容佢,因為佢無問你哋可唔可以攞金幣

用戶要求終止服務

To be honest I don’t really care about myself but if you want to go around challenging other people, You have to be educated yourself at least right ? but you’re not?

用戶要求終止服務

回覆 AACheungCheung 的帖子

其實我只是想問一問應該怎樣跟那個小朋友說,不知道為什麼會扯到那麼遠。

用戶要求終止服務

我盡量試一試用中文跟你溝通吧。因為你的英文是沒法理解的⋯我兩個工人都說看不明你的英文啊,你放過人啦你去考個牌你點樣教仔啊?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sadonnahon 發表於 20-9-23 23:30
回覆 c.vieri 的帖子

不太知道該怎麼告訴他,他拿了三次之後,姐姐自己先走,他才肯離開。 ...

請問你會點教你嘅小朋友呢,唔係自己嘅嘢就可以不問自取嗎?

珍珠宮

Sadonnahon 發表於 20-9-24 02:42
回覆 鴨鴨比 的帖子

這小朋友重讀k3.

有錢就係任性

點解我daddy 吾係李+x

天黑喇,仲叫姐姐待候,叫佢退下,work life balance

伯爵府

Sadonnahon 發表於 20-9-24 00:26
有些人的思想會不會更加奇怪?明明是其他小朋友不問自取,為什麼會連帶我的兒子也會這樣做呢?他不可能亦不 ...
你間接教緊你小朋友,比人偷嘢唔好出聲,比人蝦唔好出聲,比人摸都唔好出聲,因為唔識,未遇過呢d情況,所以唔識保護自己,比人踩到上心口都唔開口表示不滿!你唔需要同人教仔,重點係要保護自己孩子!

首頁
56789...15

尾頁

跳至