自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cattz288 發表於 20-9-25 12:30
真係算死草

佢話宜家香港就好似titanic 沈船中, 有錢有能力的頭等倉有權上救生艇逃生, 鄗岸觀火. 真係要一段長時間觀察才知道香港是否值得讓他回流工作.

公爵府

小艾美 發表於 20-9-24 08:48
唔會做到公民,只有居留權

X 2

子爵府

Celine524 發表於 20-9-24 08:52
佢話比起西方國家及日本,香港人的質素其實很低,教育亦有嚴重問題。

ummm 通常只有未出過去嘅人先會咁講嘢我係外國住20年... 只可以講好人衰人處處有!我只可以係唔同嘅環境改變自己搵自己嘅生活、生存空間

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Celine524 發表於 20-9-25 14:08
佢話宜家香港就好似titanic 沈船中, 有錢有能力的頭等倉有權上救生艇逃生, 鄗岸觀火. 真係要一段長時間觀 ...

病入膏肓!!

放下自在

男爵府

其實係唔係只想去旅行啊? 係香港冇得旅行太耐.

男爵府

cattz288 發表於 20-9-25 14:53
病入膏肓!!

自私利益爲上啫,香港有事就走,冷眼觀看,冇事就返嚟搵。

男爵府

Celine524 發表於 20-9-25 12:29
我親友又係話十一月去澳洲,五年後即2025年回港,因佢果香港人工高過澳洲,貪香港人工高稅率低,佢同佢兄弟姊 ...
人生系不可能所有都賺盡, 有時算計的太多, 反而命運會讓你失去很多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sandy1018 發表於 20-9-25 15:24
自私利益爲上啫,香港有事就走,冷眼觀看,冇事就返嚟搵。

今日就問一個加藉同事係咪山旯旮地方真係咁好福利, 佢話真係!不過稅率超高!所以無人願意ot, 慢幾拍, 唔催得

出街食餐飯都要幾個percentage稅, 加埋tips, 真係甘!

well anyway, 祝呢班人好運喇
放下自在

男爵府

Celine524 發表於 20-9-25 13:01
佢話階級不易被翻轉,因為精英階層的想法不同窮人
他們自認為自己系精英階層??so funny!

子爵府

auroresy 發表於 20-9-25 15:43
他們自認為自己系精英階層??so funny!

前排食farewell 飯, 我妹未有小朋友,佢話她就醒, 係香港有小朋友無希望無將來,死局.....

子爵府

Celine524 發表於 20-9-25 16:08
前排食farewell 飯, 我妹未有小朋友,佢話她就醒, 係香港有小朋友無希望無將來,死局.....

...

佢同我講: 你努力啦!我則相反,目標係享受, 係香港返工返左二十年夠了。

子爵府

丁丁aunty 發表於 20-9-25 00:54
無錯,佢講得好啱,真係好多低質香港人

不過佢哋走咗嘅話個水平又會即時提升返晒:joyous ...

走唔走個人選擇,冇對與錯,你又唔識人家, 連食花生都未到你,但睇你講野口吻咁刻薄,咪又係低質港人一員囉。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

小艾美 發表於 20-9-24 08:48
唔會做到公民,只有居留權

近十年已經唔難,唔使改名換姓換本日本護照。

子爵府

uns 發表於 20-9-24 11:51
佢地講得啱,教育真係好大問題,教出一班以暴力解決問題的人。
你知道我國最偉大毛主席既思想同共產黨歷史。 槍干子出政權聽過冇?

伯爵府

BK Milk勳章

emilmama 發表於 20-9-25 18:25
走唔走個人選擇,冇對與錯,你又唔識人家, 連食花生都未到你,但睇你講野口吻咁刻薄,咪又係低質港人一員 ...

睇你平日啲回覆,你係咪嚟錯地方呀?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

TingTing 發表於 20-9-24 14:12
哈。苑友定院友呀?幻想下飛去移民啩。。又航空又旅遊又party room??????
...

苑友 院友

珍珠宮

taptap83 發表於 20-9-24 08:46
日本唔係好難入藉咩?
Sorry我唔熟,但印象中日本民族主義好強,就算嫁左個日本人要入藉都難。 ...

只是有居住權,好難入藉的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

小星星1 發表於 20-9-25 19:41
只是有居住權,好難入藉的

其實近十年已經唔難,我起日本既朋友想入藉既全部已經係日本護照啦。

首頁

尾頁

跳至