自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Celine524 發表於 20-9-24 08:42
佢地做航空業,旅遊,party room, 已賣樓帶小朋友,用三百萬買一個機會

我都有舊同事移民去日本,已經6/7年囉,屋企大架。做乜就唔知,不過唔會生小孩。佢超鍾意日本。
亦有朋友女家係日本人,佢話政治再差會過外父度住,佢話做7仔都可以養到頭家。不過現時仲係香港。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Celine524 發表於 20-9-24 09:06
旅行係去做客人, 真係大不同

樓主記住每年update 吓大家移民日本朋友嘅狀況俾大家瞭解吓

男爵府

佢地係旅居定移民?旅居還可以,移民除非大巴錢,如果唔係都好重皮,乜都要畀稅,住山旮旯又唔易習慣⋯
無聊閒在家

男爵府

Onlok 發表於 20-9-24 11:39
我都有舊同事移民去日本,已經6/7年囉,屋企大架。做乜就唔知,不過唔會生小孩。佢超鍾意日本。
亦有朋友 ...

呢個世界冇嘢係唔得嘅,我住過多年,除非搵到個至愛,或者諗住一世單身,如果唔係我唔會返香港

無聊閒在家

伯爵府

PonyoBB 發表於 20-9-24 10:32
我喺日本公司工作過,亦喺日本生活過。居住環境係舒服同乾淨、交通方便,但日本人比較偽善、階級觀念重、內 ...

我呢幾日重睇「戀愛世紀」,睇到入邊嘅日本人,除咗劇入邊嘅木村拓哉,其他人真係虛偽到爆。譬如第五集嘅松隆子,明明極度唔願意皺嗮眉頭,一擰轉身假笑到見牙唔見眼,表情諂媚咁話“我願意呀!”。女性或職位低一級甚至年青一歲,對住上級都要低頭彎腰,係係係咁斟茶遞水。

男爵府

Celine524 發表於 20-9-24 08:52
佢話比起西方國家及日本,香港人的質素其實很低,教育亦有嚴重問題。

佢地講得啱,教育真係好大問題,教出一班以暴力解決問題的人。

大宅

hker 發表於 20-9-24 10:13
因為香港屠城 吾走吾得架。

去住無廁無廚的劏房,靠老婆幹苦活養,我真是無面上youtube 大吹大雷 ...
我都有睇,不過佢話有帶夠足夠資金捱到入籍。
我見有d人帶幾十萬一家三口就話走。。。勇氣可嘉

侯爵府

應該持正面態度, 積極鼓勵出外過新生活的人
佢哋走對我哋有好的影響, 最基本係少咗D人放負先, 點解唔笑住送佢走

象牙宮

mercurycc 發表於 20-9-24 11:18
朋友好細個已移民台灣,
每次有朋友過去都叫我地帶維他奶,
香港零食罐頭,果d野食好悶喎!

台灣煎炸小食多,我去過台北一次就怕怕了

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Amy47 發表於 20-9-24 11:43
呢個世界冇嘢係唔得嘅,我住過多年,除非搵到個至愛,或者諗住一世單身,如果唔係我唔會返香港
...

日本真係一個好特別嘅地方。
我非常喜歡去日本遊行,咁多年從未厭過。
亦記得二十幾三十年前係日本深夜睇佢啲節目,個個女仔無上裝坐係度 個個都大對
又叫啲女仔將對手放入裝滿蚊嘅透明膠盒睇下咬咗幾多粒,仲有男士去一塊有好多咕窿嘅板俾啲女性胸凸出嚟唔記得做乜,淨係記得話家庭主婦都可以做兼職賺錢。當時真係好震撼。宜家無得睇囉!
我又鍾意睇佢啲卡通片,漫畫,日劇。
又試過陪親戚去上野執二手傢俬(好新淨)。係日本遊樂場唔見咗野實搵得返。日本真係一個好特別嘅地方。

男爵府

我都好鍾意日本,但從未諗過去移民去日本,日本人排斥外國人非常緊要,只係偽善一面唔比你知。如果移民過去最好自己開公司做小生意,休想同日本人合作,再唔係放下身段由低做起,香港人咁高傲未必個個可以睇下半澤直樹,日本人職場生涯,上司唔鍾意你的話可以由東京調你去北海道公司返工你都要咬緊牙關,佢地一份工做到老,唔係好似我地香港人咁郁d就話唔do

象牙宮

無話可說 發表於 20-9-24 12:11
台灣煎炸小食多,我去過台北一次就怕怕了
係夜市多類食品,
係第一次去台灣有去過夜市食野,
之後去咁多次都無食過夜市既野,
如果去好既餐廳,同一樣質數比香港平好多既。
可以佢骨子裏係香港人點都掛住香港食品掛。

珍珠宮

naicha 發表於 20-9-24 11:54
應該持正面態度, 積極鼓勵出外過新生活的人
佢哋走對我哋有好的影響, 最基本係少咗D人放負先, 點解 ...

我都係咁話,唔好考慮啦,快d 走

香港配唔起佢哋

珍珠宮

畀面勳章

Loibabec 發表於 20-9-24 11:30
1980-1998 係香港的黃金年代
這段時間的香港,冇露宿者、冇乞丐 ?
以有冇乞丐來評估一個地方,不科學的.

要科學你可以睇資料,日本是否向下流社會?你可以睇大前研一的書,日本學者。

珍珠宮

uns 發表於 20-9-24 11:51
佢地講得啱,教育真係好大問題,教出一班以暴力解決問題的人。

呢樣係自己攞嚟,我哋教育冇咩教品德

全靠老師自己良心

唔注重品德,只睇成績,做成今日惡果

象牙宮

Onlok 發表於 20-9-24 12:24

日本真係一個好特別嘅地方。
係呀!
去旅行點去都唔會悶,但過去生活就真係無諗過。
有無睇過晝顏?
講d日本女人,
老公仔女返工返學就去出搵男人,搵戀愛感覺,
詳細唔記得,佢地生活太苦悶先會咁做。

係跌左野,亞仔跌左幾次JR 飛,老公留低背囊
沿路行係度原封不動,一定搵得返。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

佢肯試好過留係香港怨天怨地

伯爵府

係居住權!無咁易入籍!

侯爵府

kkbaby01 發表於 20-9-24 11:54
我都有睇,不過佢話有帶夠足夠資金捱到入籍。
我見有d人帶幾十萬一家三口就話走。。。勇氣可嘉
...

因為可推個老婆去捱。 他本人繼續等運到。

最多, zone 2 再搬zone 3的劏房。。。。。150 呎變70呎。當然無廁無廚啦。

飲餐茶,也要expect 一個月一次。

======
anyway, 每個人,也有擇居地的自由!也是一個十分好的體驗。 捱過了,又另一片天地了(代代移民路,也是十分難!但個個也捱過了!)

總之,要走的,pls take action! 不要老吹。日日在這兒吹。。。。又台灣又澳洲。BNO"窮撈", 吾係好多路選架!

well, 10.1 到啦!去挑戰國安法,再用難民身份去英國啦!包食包住包見報。 絕世好工。考慮下。

男爵府

回覆樓主:

咪去試下啦,話唔定日本先係佢哋嘅安樂窩呢

首頁
45678...12

尾頁

跳至