自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

講起呢啲話題,當年我婆婆死,我舅母又係喺靈堂影相.....

最過分既係,幾年後我結婚,佢係我個婚宴上,派番嗰啲靈堂相俾啲所謂親戚

翡翠宮

2020勳章

回覆樓主:

果日睇東張訪問譚炳文個女,話葬禮想好似開party咁舉行,會唔會係個女叫大家放鬆啲,玩一晚?

公爵府

2020勳章 精叻鼠年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

男爵府

2020勳章

柳飄飄 發表於 20-9-24 09:20
譚炳文纓紅宴,呢個女人同埋一啲奀星,又自拍又比心心,又放嘢食相上網想點?最過分仲要影埋靈堂棺木擺上網 ...

唉 ~ 不懂禮儀. 人情世故的事, 有時真會發生在你始料未及的人身上...

例子有 : 一位已44 歲的女士..

話說當年我爸爸過身.....她-那位已年屆44 歲的女士, 竟然回應我: 加油 !

她問我為何近來不見我...忙些甚麼..

我答: 爸爸剛去世...家有喪事.

她答: 加油 !

我在想: 在辦喪事的事上,我在哪方面加油? 哪方面需要別人為我打氣?

加油????!!!!!! 竟然出自一位已年屆44 歲的女士口中, 就算自家親朋戚友未經歷過喪事(當然我亦不想別人有)..同事朋友間都有掛?

加油???? 唔通她在出席他人喪禮時, 在人家的設靈處也對家屬說一句加油!!!

男爵府

2020勳章

florapang0426 發表於 20-9-24 14:14
果日睇東張訪問譚炳文個女,話葬禮想好似開party咁舉行,會唔會係個女叫大家放鬆啲,玩一晚?
...

話就咁講吧------> 叫大家當開PARTY

真正的意義大概是叫大家也釋懷...爸爸去得好安祥等意思.

如果我是出席當中其中一人.....當吃餐飯, 沈默點把東西吃完..臨走時拍拍主人家膊頭.

最重要-----> 我斷不會在纓紅宴時跟人拍照留念, 更加不會來個V 字手勢.

男爵府

2018復活節勳章

S_family 發表於 20-9-24 10:33
認真…我阿爺走時,班姑媽話係靈堂影張大合照 我同阿妹係 ,暗地問老豆得唔得ga
佢地班 ...
你咁講開.你應該西式,而家好多人西式都會影相同拍片.佢地唔太介意.我參加過一次...

別墅

peru 發表於 20-9-24 14:35
話就咁講吧------> 叫大家當開PARTY

咪係囉,講就咁講,但估唔到有人照字面意思去當真係去party咁影影影,又V又手指公,仲拉住無笑容主人家合照,最後仲放上fb, 失禮死人!

大宅

2020勳章

廢話少講 發表於 20-9-24 14:02
我識有人長輩係醫院過身時集體同條遺體合照,有啲仲舉V字手勢,佢地解釋過笑喪所以百無禁忌留個記念(emoji) ...

大宅

白倩蘭被指不尊重譚炳文(炳哥)喪禮回應
2020-09-24 浩楠 白倩蘭

昨天早上起來發現個人的公開專頁給網民們責備,希望用以下文字解釋整件事情,在此向譚炳文家屬及受影響的人士致歉,我承認在這件事上有做得不好的地方,我會留意,希望得到大家的諒解,保證不會再次重犯。

詳情按下面連結:

https://www.stars-hk.com/2020/09/24/%e7%99%bd%e5%80%a9%e8%98%ad%e8%a2%ab%e6%8c%87%e4%b8%8d%e5%b0%8a%e9%87%8d%e8%ad%9a%e7%82%b3%e6%96%87%e7%82%b3%e5%93%a5%e5%96%aa%e7%a6%ae%e5%9b%9e%e6%87%89/

伯爵府

BK Milk勳章

S_family 發表於 20-9-24 10:33
認真…我阿爺走時,班姑媽話係靈堂影張大合照 我同阿妹係 ,暗地問老豆得唔得ga
佢地班 ...

一陣影多咗幾十個頭出嚟就大鑊

水晶宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

dian 發表於 20-9-25 00:42

又一個 做野唔經大腦既人,衰左道歉了事!

伯爵府

2020勳章

有個教友仲騎呢,殯儀之星咁,一有教友走必定去靈堂打卡post 上fb ,吹脹

珍珠宮

2020勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

不知所謂!

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

mcs74 發表於 20-9-24 11:51
其實真係,睇化。試過有親戚工作過勞突然暈低,送到去醫院已經救唔返。

係送別佢果陣大家情緒都好差,但 ...

我覺得後生既可能唔尊重, 但老人家咁做我都覺得係睇化左, 同埋有d 人唔鍾意或自然地表現到好似冇事咁.

我見過一d 親友, 甚至我自己就似你講既親戚咁, 行為同心情反差更大, 所以我都認為凡事唔好睇表面. 我去過既纓紅宴或西式喪禮後既茶點聚會都係輕鬆, 外國人去喪禮郣未必全黑或素色衫出席, 但唔代表d 人地唔傷心.

youtube 有唔同喪禮既片, 我見過有外國攝影公司幫人影喪禮相, 可能係至親家屬影同朋友影既分別, 嘻嘻哈哈咁影大合照, 影先人棺材相我都覺得冇咁好, 放上網呃like 更加唔好, 但無可否認相或者影片都可以有懷念價值.

珊瑚宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

S_family 發表於 20-9-24 03:43
阿姑媽即時開心share send俾各人,老豆問我同阿妹要唔要,send埋俾我地,我地話“唔洗la, 你keep咪得lo” ...

纓紅宴係上左年紀先擺,我地習俗叫做好事。。。

可能大家用開放心態去面對,都係件好事。。。

珊瑚宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

bosch 發表於 20-9-24 21:43
我覺得後生既可能唔尊重, 但老人家咁做我都覺得係睇化左, 同埋有d 人唔鍾意或自然地表現到好似冇事咁.

我見d 外國朋友真係開party 咁,佢地會著得靚靚,set 晒頭,gel 晒甲咁,佢地心態係尊重仙人,幫仙人做最後一次gathering,要開開心心咁。。。

珍珠宮

2020勳章

信教嘅好似話係返天家,無痛苦,好開心嘅一件事

男爵府

2020勳章

wewanwan 發表於 20-9-24 11:53
大合照都唔係呢個時候影嘛,究竟有無人教過佢地?

我真係接受唔到需然係笑喪,但始終呢啲
埸合真係冇可能笑騎騎又V手拍照咁

wcpcelia    發表於 20-9-25 11:31

男爵府

2020勳章

kitchanyy 發表於 20-9-25 08:26
我真係接受唔到需然係笑喪,但始終呢啲
埸合真係冇可能笑騎騎又V手拍照咁
...

我都覺得,最盡係影相,可以小小微微笑下,當真的大家咁耐無見,但斷唔係影埋食咩呀,舉v咁,當開party只係主人家客套說話。

大宅

2020勳章

dian 發表於 20-9-25 00:42

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊