自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近好頭痕,疫情幫仔仔女女停哂興趣班,宜家番得學,放左學又無咩野做,但始終唔放心,唔知報唔報課外活動/興趣班好

問過學校老師,佢哋話學校未有打算開始課外活動,好多學界比賽都好似取消咗,但係上網仲見到有好多唔同類型嘅比賽,緊張小朋友升學嘅我,真係十五十六!

求意見,大家討論下

侯爵府

我小朋友校隊及少年訓練隊,校內校外所有體育活動及比賽全停,出面亦無認可性比賽,所以只須耐心等待活動復課。

複式洋房

Bbpig2014 發表於 20-9-24 11:28
我小朋友校隊及少年訓練隊,校內校外所有體育活動及比賽全停,出面亦無認可性比賽,所以只須耐心等待活動復 ...

我仔都係玩學界比賽,但個女就喺出面跳舞,老師係咁叫我哋參加出面嘅跳舞比賽,我就覺得奇怪,連學界比賽都因為政府一啲政策而搞唔成嘅時候,點解出面仲會有比賽可以搞到,但係自己又比張證書吸引住

侯爵府

candyca 發表於 20-9-24 11:40
我仔都係玩學界比賽,但個女就喺出面跳舞,老師係咁叫我哋參加出面嘅跳舞比賽,我就覺得奇怪,連學界比賽 ...
如果跳舞要戴住口罩比賽,又無乜意思,吾戴又吾安全,我就吾會参加住。

珍珠宮

回覆樓主:

先把課程追上再說

複式洋房

Bbpig2014 發表於 20-9-24 11:48
如果跳舞要戴住口罩比賽,又無乜意思,吾戴又吾安全,我就吾會参加住。
...

係囉個陣爆第3波疫情都係復課無耐,個陣報左一個比賽都取消左。

但我網上見有d比賽係搞得成,但見到規模好似無乜睇頭,我自己就唔係好夠膽參加,好驚比完錢小朋友努力練習完,一個唔好彩取消咗真係晒心機啊!

複式洋房

asweetmom 發表於 20-9-24 11:59
先把課程追上再說

你小朋友有無參加咩興趣班啊?

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

candyca 發表於 20-9-24 11:16
最近好頭痕,疫情幫仔仔女女停哂興趣班,宜家番得學,放左學又無咩野做,但始終唔放心,唔知報唔報課外活動 ...

我小朋友學校有啲興趣班有繼續,不過改用zoom,如小提琴,大提琴。。。
人生就是要去面對各種遺憾

珍珠宮

校內停哂
校外陸續復課啦

複式洋房

月光夢魔兔 發表於 20-9-24 12:21
我小朋友學校有啲興趣班有繼續,不過改用zoom,如小提琴,大提琴。。。
...

幫助大嗎?我小朋友接近升學階段,好驚到時太少證書會輸蝕

伯爵府

大部分證書只係為左令家長自我感覺良好 ......

wcpcelia    發表於 20-9-24 15:39

複式洋房

andyan324 發表於 20-9-24 12:28
校內停哂
校外陸續復課啦

校外我當然知啦!自己都心大心細仲諗緊俾唔俾小朋友去,但想知道大家喺疫情底下有冇幫小朋友報比賽玩下

複式洋房

TinyTomato 發表於 20-9-24 12:35
大部分證書只係為左令家長自我感覺良好 ......

其實都係嘅,有時有啲比賽知道張證書其實冇乜認可,但都迫小朋友去,不過小朋友其實自己都鍾意比賽,但係而家疫情真係唔知好唔好比小朋友咁快投入返去比賽好!! 真係放心唔落,但係喺Facebook又成日見到好多比賽宣傳

複式洋房

有冇人呢排有留意跳舞嘅比賽啊?想知道你哋點睇呀

男爵府

candyca 發表於 20-9-24 12:32
幫助大嗎?我小朋友接近升學階段,好驚到時太少證書會輸蝕

10先開始,我小朋友29號先開學,暫時未知情況喺點,都喺第一次用zoom上樂器。。

男爵府

candyca 發表於 20-9-24 12:38
其實都係嘅,有時有啲比賽知道張證書其實冇乜認可,但都迫小朋友去,不過小朋友其實自己都鍾意比賽,但係 ...

證書個啲好似要大型比賽,如全港個啲,其實個啲細嘢,學校應該唔喺好理,家長交學校照收之麻。。

侯爵府

啲特異功能同學(港隊)話學校未有訓練,自己繼續喎...

複式洋房

月光夢魔兔 發表於 20-9-24 12:44
證書個啲好似要大型比賽,如全港個啲,其實個啲細嘢,學校應該唔喺好理,家長交學校照收之麻。。
...

我見到有d比賽有寫全港,但唔知可唔可信,就係諗唔明學界比賽都搞唔成,點解佢哋會搞得成

男爵府

candyca 發表於 20-9-24 13:04
我見到有d比賽有寫全港,但唔知可唔可信,就係諗唔明學界比賽都搞唔成,點解佢哋會搞得成
...

參加學界會好啲,所以我好少比我小朋友出面比賽,因為我覺得唔可信。

複式洋房

月光夢魔兔 發表於 20-9-24 13:10
參加學界會好啲,所以我好少比我小朋友出面比賽,因為我覺得唔可信。

但如果宜家有學界比賽,你會唔會比小朋友參加啊?宜家疫情又剩咁,好想聽多d意見

首頁

尾頁

跳至