自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

DogdogChan 發表於 20-9-24 15:25
好似蝴蝶灣果邊,其實我都唔係住果頭,都唔會帶狗狗去果度,但就好想支持下。
不過估就算成事都只係劃其中 ...

蝴蝶灣都唔太近我,點都要坐車,有時我會去泳池果個,遠就去彭福公園,但真係太遠,狗狗會暈車。如果蝴蝶灣開左都會去望下支持下

子爵府

Kencbr 發表於 20-9-24 15:00
我屋苑樓下,見好多人放狗,痾完尿喺地下狗主都係唧幾下水就算,難為每日都要經過,臭到
...
去到某d位d尿味臭到 d主人真係以為幾下水名我清走d味🤷🏾‍♂️

伯爵府

Kencbr 發表於 20-9-24 15:00
我屋苑樓下,見好多人放狗,痾完尿喺地下狗主都係唧幾下水就算,難為每日都要經過,臭到
...

咁我想問,狗仔屙完尿主人點做先岩?帶幾桶水出街?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

數碼港果個大草地先離譜,以前都唔係咁差,依家D人以為草地就唔使執屎,搞到遍地黃金,簡直係全港最大狗廁所!

珍珠宮

講真,見好多好多狗狗嚮街邊小便,係!個主人有用水沖,係用支支裝水求其淋少少水,就好心安理得咁覺得自己已好有公德心。老實講,果小小水,令本來一小灘在旁邊嘅尿尿,變左幾條帶有狗尿嘅小水流,向四面流開,真心覺得好核突同嘔心其實用水沖係好,但可吾可以先用紙巾抹乾先沖呢?都只不過係自己寶貝嘅尿尿,點解要街外人去遷就你嘅寶貝?亦希望教導埋外傭放狗時應有態度。

大宅

本來是想同意的。但疫症前,狗主們相對較有公德心。

近呢一兩個月,多番很多狗主放狗。但在別人大廈前狗狗小便,帶著自己的小狗即走,或只倒兩滴水,第二天早上別人門前即有醜味。放大狗, 也大狗不帶口罩。

沒有公德心的狗主多了,難道警察會理嗎? 怎樣支持政府再放多些資源去輔助龐物公園?

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 loveshp238 的帖子

咪系,好好的一個供市民休閒的海濱又來搞,附近都有狗狗公園啦!太多唔自律的人,又單車又狗,亂曬大籠

大宅

尿其實會被蒸發唔會好大味

男爵府

koey_0611 發表於 20-9-24 16:39

求其淋兩下就當沖左?你覺得冇問題?你試下喺自己屋企試下先你就明白每天必經過既人有乜感受

子爵府

請教導寵物在家大小便。要寵物死忍等同虐待, 佢地器官好傷。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

loved 發表於 20-9-24 16:42
講真,見好多好多狗狗嚮街邊小便,係!個主人有用水沖,係用支支裝水求其淋少少水,就好心安理得咁覺得自己 ...

寵物公園... okay嘅!

其他寵物用品有無哩類「便袋」俾寵物?
哩款尿袋,係我買俾我女,同佢行山、郊遊時用!唔係度度方便有廁所嘛!我真心覺得,真係好方便!
其實我覺得狗狗都用到!
你養得佢,唔係會嫌棄拎住個袋俾佢痾啩?唔會嫌棄貴嘛?!
狗尿陣味.... 有公德心D嘅,會吱水好似吱油炒菜咁,圈兩嘢囉!但佢(emoji)唔到有途人,佢唔會吱囉!狗屎亦一樣,個人瞄過近距離無人,就唔會執!
養開狗嘅,可能唔覺有味,無養嘅就唔係囉!
仲有就係公共交通... 巴士、小巴.... 有鼻敏感/氣管敏感,部分人真係極敏感嘅話,真係會唔舒服!尤其係多毛會甩毛嘅,你叫個人落車定係隻寵物落車?

珍珠宮

baby_chu 發表於 20-9-24 18:54

呢樣野幾好喎,請問邊道買?

珍珠宮

arron媽 發表於 20-9-24 18:43
請教導寵物在家大小便。要寵物死忍等同虐待, 佢地器官好傷。
其實我想知狗狗係咪一定要出街先至可以大小便,咁打風落雨點算?

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

loved 發表於 20-9-24 19:26
呢樣野幾好喎,請問邊道買?

我喺 aeon 買!

珍珠宮

baby_chu 發表於 20-9-24 19:30
我喺 aeon 買!
Thank you

大宅

koey_0611 發表於 20-9-24 16:39

我都想知

珍珠宮

baby_chu 發表於 20-9-24 18:54

呢個幾好喎...
女仔都用到?

珍珠宮

teresayan07 發表於 20-9-24 20:16
呢個幾好喎...
女仔都用到?

用到!
佢有教要屈一屈果塊接口果塊嘢....

珍珠宮

baby_chu 發表於 20-9-24 20:18
用到!
佢有教要屈一屈果塊接口果塊嘢....

伯爵府

Kencbr 發表於 20-9-24 18:34
求其淋兩下就當沖左?你覺得冇問題?你試下喺自己屋企試下先你就明白每天必經過既人有乜感受
...

所以我真心想知應該點樣。你意思係要沖耐d 嗎?

首頁

尾頁

跳至