自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說啱啱收到香港寬頻電話打過嚟問續唔續約,本身我就用緊100 MB 128$
佢就話不如做返個優惠價俾你 105$100MB 195$1000mb,問佢有冇得再平啲佢又話冇,話舊客個價係咁
但係我行過舖頭睇好多1000 MB都係$100樓下
到底係咪新客一定平過舊客?定係個sales想呃我?

子爵府

回覆 Joyschim 的帖子

一定係新客平過舊客,netvigator嗰啲都係咁,係街個價勁平,但一有人打嚟續約就話做唔到咁平

男爵府

回覆樓主:

我剛cut pccx,本身用緊$2xx,6月時我收到中x動話我地屋苑做緊$78 1000m簽三年,我攞d口價同佢地deal左好耐,話續約最平都要$198。(新客$128,$148都有既)
於是把心1橫轉走(本來用左佢地多年)交左cut form, 先offer我 $98 1000m 簽3年,我對佢地好失望,話cut 都唔肯減

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Joyschim 發表於 20-9-24 14:24
話說啱啱收到香港寬頻電話打過嚟問續唔續約,本身我就用緊100 MB 128$
佢就話不如做返個優惠價俾你 105$100 ...

hkbn你係舊客都平比你續,已經要謝主龍恩啦,你可以搜下的舊po,基本99%續約都係加價既

複式洋房

回覆樓主:

一向都係新客offer平過renewal無厄你

複式洋房

瀟灑走一回 發表於 20-9-24 14:35
hkbn你係舊客都平比你續,已經要謝主龍恩啦,你可以搜下的舊po,基本99%續約都係加價既
...

同意,一般最多做到同上約一樣價,你仲要平過上約算好了

大宅

寬頻係靠平拉新客 所以新客真係會平D 亦都唔係想呃你
不過咁既價錢點都唔會續約啦

伯爵府

回覆樓主:

我個仔以前係P記做,佢話如果續約客基本上係冇佣既,所以佢地收到call只想佢儘快收線,费時阻住下單生意,如果舊客想平只得一個方法,就係交cut form, 到時有另一個部門專門打电話比舊客offer優惠

禁止訪問

大宅

咁貴既話換左佢好過啦 我見數碼通/和記之類1000mb 90蚊都唔洗

珍珠宮

2023年兔年勳章

HOPEFORBB 發表於 20-9-24 14:27
回覆 Joyschim 的帖子

一定係新客平過舊客,netvigator嗰啲都係咁,係街個價勁平,但一有人打嚟續約就話做 ...

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Joyschim 發表於 20-9-24 14:24
佢就話不如做返個優惠價俾你 105$100 ...

我都昨日收到續約電話,個sales 態度衰到呢,佢話依家做緊個優惠平過我用緊嗰個,但我張約下年先到,唔貪個優惠價,直頭質問我點解唔用,續約都要時間安排,佢都真係傻嘅,我張約重有半年先到期,續約唔駛早半年丫

男爵府

瀟灑走一回 發表於 20-9-24 14:35
...

hkbn一定要拖到最後先好同佢續約, 佢一開始打黎個價係比原價高少少,
你一直話再諗下先佢就會越來越平, 以前戇居居唔知佢一打黎加少少都照續,
之後發現原來其他人月費比我平好多, 我就試下拖到最後1個月先續,
月費由$19x變左平均$11x

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

早半年已打嚟續約,100M由159到199 。唔提我都唔醒起快到約,100m真心龜速,我終於有機會轉台
轉了HKT 1000M(呢樣最吸引),138蚊簽3年
邊間公司都一樣,新客一定平過舊客

大宅

RT 發表於 20-9-24 14:52
我個仔以前係P記做,佢話如果續約客基本上係冇佣既,所以佢地收到call只想佢儘快收線,费時阻住下單生意, ...
原來係咁
幾驚比人呃

唔該晒

wcpcelia    發表於 20-9-25 11:53

大宅

kisskathy88 發表於 20-9-24 15:14
我都昨日收到續約電話,個sales 態度衰到呢,佢話依家做緊個優惠平過我用緊嗰個,但我張約下年先到,唔貪 ...
諗返起,頭先個sales講野好急,態度都麻麻

大宅

owla 發表於 20-9-24 15:26
hkbn一定要拖到最後先好同佢續約, 佢一開始打黎個價係比原價高少少,
你一直話再諗下先佢就會越來越平, 以 ...

我諗點平都唔會平過換公司,100MB都要110$真係好似唔抵

首頁

尾頁

跳至