自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教學方法同唔想阿仔辛苦讀書.
佢話我天真, 佢話而家讀國際學校既小朋友個個都好叻, 其實佢地大多數都有出外補習, fd既家長會話你知係邊度補, 唔fd想收埋個d就唔會話你知佢有補. 佢話佢d fds讀國際學校既仔女全部都有補習, 如果唔係再大d(由小學升中學)會跟唔到, 特別係maths & chinese, 所以係一定一定要補習!!!

成晚個conversation就係"一定要補習, 最好幼稚園開始, maths & chinese係重點"同埋"要上興趣班, 因為佢地放學冇野做".

我有d唔開心, 如果係咁就好似失去左讀國際學校既原意, 興趣班冇所謂, 但佢都講到要報好多因為你唔知小朋友鐘意d咩, 所以咩都要試.

請問各位mama你地點睇?

珍珠宮

我有屋企人教緊國際學校
你朋友真心為你好
真係有講到實況
事實真係人人有補習
唔係呃你
可能只係程度上既分別
冇傳統學校咁谷

話冇補習果啲當然有
但呢班小朋友好可能本身興趣就係讀書、做研究

侯爵府

讀國際學校補習一早已有,聽講仲係補本地課程添!

大宅

回覆樓主:

其實都好正常,一係自學一係補習,國際學校常見補中文同數學。又唔使諗到學習變得不愉快,始終返學果段時間都比傳統學校愉快先。只係課後去下補習,增進下知識,其實都唔係咩壞事。而且補得嚟又唔係話要追學校進度,因材施教,咪當學下課外嘢增潤下。

男爵府

回覆 yurijm 的帖子

咁係咪要好似傳統咁補好多樣野?

珍珠宮

好平常

伯爵府

係好common 但又未去到100%個個有補

有補嘅投訴學校教得太淺要求教深d,於是學校分different streams,冇補嘅投訴學校不公平教得人地仔女叻 d自己果仔女學得淺d,覺得學校應該一視同仁

我識3個家庭分別讀緊3間IS,學校內都有以上情況

大宅

我囡讀國際學校的,小學和初中都沒有補習,除了中文,每星期有姐姐幫佢練習對話!成績方面就中上啦!佢有好多其他嘢學,性格開朗,is a happy girl

wcpcelia    發表於 20-9-25 11:01
Adrio77    發表於 20-9-24 16:20

水晶宮

呢d係睇家長想法,無所謂要補習。係家長覺得小朋友好得閒,補吓好,或者慌死執輸,補吓叻d。

我女小學讀IS,而家都中學,一科都未補過,無問題。有錢有時間,寧願花係運動、音樂和其他課外學習。

大宅

我覺得國際學校係補家長想要嘅程度,而唔係學校需要/要求嘅程度...

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我小朋友讀緊國際學校k2, 今年年頭揀學校果陣有請教過高年班既家長關於學校公開試成績唔標青呢個問題,佢話因為我地學校唔興補習,相反知有啲學校成績可能好好但補習補得好犀利,所以我估都係睇人,唔一定會補習。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我識人讀國際學校因追唔上有補英文和數學,唔好以為讀國際輕鬆,大部份功課都要用英文長答成段咁交,英文程度少d功力都唔掂

男爵府

回覆 Ocean419 的帖子

可唔可以透露下係邊幾間有得分streams?

男爵府

回覆 PurpleSea 的帖子

其他野係咪興趣個D?

男爵府

回覆 Jane1983 的帖子

我都覺得係其他家長有幫小朋友補, 驚自己個仔女會落後其他人所以又補埋一份.
咁你幫小朋友報左D咩興趣班?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

apple_queen 發表於 20-9-24 15:15
尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教 ...
你朋友好老實無呃你

你可以去誠徵老師版睇下, 唔少國際學校學生 Y1 已經搵補習.已經係外國讀緊書, 放長假返黎香港, 家長都會幫佢搵補習

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

回覆 Choochootrain 的帖子

所以我就係覺得如果要求仔女要學術高, 做咩要讀國際學校

珍珠宮

apple_queen 發表於 20-9-24 15:23
回覆 yurijm 的帖子

咁係咪要好似傳統咁補好多樣野?

睇能力同興趣
冇話一定

珍珠宮

apple_queen 發表於 20-9-24 15:55
回覆 Choochootrain 的帖子

所以我就係覺得如果要求仔女要學術高, 做咩要讀國際學校 ...

兩回事來
有啲人欣賞國際學校教法同課程
唔代表唔要求學術高

首頁
12345...11

尾頁

跳至