自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

apple_queen 發表於 20-9-25 22:57
因為我一向諗住如果阿仔讀IS, 會有多d時間親子,讀書開心D, 會搵下D興趣班比佢玩下咁。補習就到時睇佢情況 ...

睇你自己有無過份期待啫
讀書壓力家長都好大責任
你要佢一定一定考到好成績,咁讀邊度都要補
你要順其自然,佢自己讀自己考,唔介意成績,傳統名校一樣有人唔補

你朋友可能知你都expect個仔有一定程度,叫你早d開始,佢無錯丫
因為去邊度都好,入學係睇公開考試成績,只要你將會同另一班超級努力既人開始比較,你只可以搵方法追上

大宅

aidan08 發表於 20-9-26 13:34
好彩有你回應吓,我真係諗緊係咪自己問題。
我都好怕LS某D Standard 好特別的家長、老師同校規,唔係驚細 ...

都係嗰句啦!每個人對自己嘅仔女要求唔同,大把人在家邊食魚蛋啦!自己接受咪冇問題囉!

子爵府

PurpleSea 發表於 20-9-26 15:44
都係嗰句啦!每個人對自己嘅仔女要求唔同,大把人在家邊食魚蛋啦!自己接受咪冇問題囉!
...

你啱嘅,的確個個要求不同。
不過,我始終覺得街邊篤魚蛋,同操場成隻蕉食係有分別。
再講,在旺角街邊篤魚蛋,喺台灣夜市當街食地道美食等,我覺得都係適當地方做適當嘅嘢啫。

大宅

2020勳章

aidan08 發表於 20-9-26 13:34
好彩有你回應吓,我真係諗緊係咪自己問題。
我都好怕LS某D Standard 好特別的家長、老師同校規,唔係驚細 ...

我見你講都突然諗係咪我miss咗啲嘢?點知睇返原來真係有人覺得咁樣有問題, 我即時有啲覺得呢個世界好恐怖嘅感覺

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

講真課餘補習係好多人都有。
我同朋友講,貴族學校私校就冇,當然唔係啦。。人地請人返去教唔同我地,都唔會周圍講。因為佢地的爭得仲勁。

子爵府

2020勳章

呢個世代, 呢個社會, 競爭咁大, 補習都好正常, 除非對孩子要求唔高啫 !

你朋友對你好坦白, 有啲家長仔女有補習, 都話冇補 !

水晶宮

2020勳章

Lindytiger 發表於 20-9-25 00:21
其實我唔係好明點解個個都話要補中文。IB 同IGCSE 唔係可以選擇考低啲程度嘅中文嗎?例如水平唔高,揀IB C ...

有d 國際學校, IBDP, 唔係由個學生揀讀中文 Language A or B,
而係由學校指定.e.g. 好多由 ESF 轉過去Li Po Chun讀 IBDP的香港學生, , 即使 igcse 的中文係 2nd language, 佢地都要被指定讀 Chi A.

就算係 Lang B, d 細路慣性忽視中文, 又唔睇中文書,
佢地的程度可以用 horrible 來形容,
所以is 學生補中文係好普遍.

男爵府

birdbird 發表於 20-9-27 13:29
有d 國際學校, IBDP, 唔係由個學生揀讀中文 Language A or B,
而係由學校指定.e.g. 好多由 ESF 轉過去Li P ...

咁請問ESF 可以自選考Chinese Language B 嗎?

男爵府

aidan08 發表於 20-9-26 01:00
唔成個咬,應該切開一舊舊先咬?一舊舊咁喺操場咬又有無問題?響操場用刀义食蕉又有冇問題?咁響操場食零 ...

似乎home schooling 可以解決呢個問題不過如果本身要求高,又或者出身blue blood, 應該會睇唔順眼嘅

男爵府

littlehoneymum 發表於 20-9-27 13:17
呢個世代, 呢個社會, 競爭咁大, 補習都好正常, 除非對孩子要求唔高啫 !

你朋友對你好坦白, 有啲家長仔女有 ...

點解要講大話呢

子爵府

apple_queen 發表於 20-9-24 15:15
尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教 ...

一樣有補

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊