自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

男爵府

回覆 MM2H 的帖子

有國際學校會用廣東話教架咩??

大宅

apple_queen 發表於 20-9-24 16:18
回覆 moma1023 的帖子

係囉, 我都少聽外國小朋友會去補習, 咁佢地D成績係咪會好落後? ...

錯,我以前喺美國做咗好多年補習老師,private school差唔多個個都有補習(小學開始),public school名校都好多學生補習,佢哋課外活動唔比香港少,星期一去tennis,星期二跆拳道etc

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

apple_queen 發表於 20-9-24 16:52
回覆 MM2H 的帖子

有國際學校會用廣東話教架咩??

冇,所以多年嚟,唯一校外學習,就係每周一堂嘅中文課,在校就選學另一語言,到Yr4先轉番入校內中文課,直入native group,因已有認字及字句基礎,只係調整讀音,易掌握好多

珍珠宮

牛年勳章

雲卷雲舒 發表於 20-9-24 16:45
我個思想非常落後,我以為只係跟唔上學校進度先去補習。我自己無補過習,三大之一畢業。
我仔到而家高小都 ...

到佢高中如果佢覺得有需要自然識同你講,小學、初中真係冇必要補習

大宅

apple_queen 發表於 20-9-24 15:55
回覆 Choochootrain 的帖子

所以我就係覺得如果要求仔女要學術高, 做咩要讀國際學校 ...

就係囉,咁樣比左錢仲要得唔到原來想要既學習環境,今時今日,係好多亞洲地區讀書,對大小朋友都係辛苦事,有時真係唔明白教育到底為乜!

男爵府

回覆 Piaget 的帖子

我囡之前間補習社都有幾個讀國際學校學生補英文,佢哋講係好好,但讀寫就一般。我估家長想更上一層樓好正常。我識嘅朋友,讀國際學校通常補中文、數學多,我囡讀本地學校就只補英文,唔係跟唔上,係亞囡追求更高。佢好鐘意睇美劇同英文小說,所以讀寫就比講好。補唔補習好睇家長同小朋友自己要求。

男爵府

apple_queen 發表於 20-9-24 16:47
回覆 chai 的帖子

咁如果係讀AP / IGCSE呢?

Sorry,呢方面冇經驗,唔敢講,你睇吓NTK咩都有得補。

男爵府

回覆 virginbaby 的帖子

如果比咁多錢都係咁辛苦, 讀津校好過.

男爵府

樓主試吓google “IB補習、Alevel補習”睇吓多唔多貨源就知,有求才有供

珍珠宮

牛年勳章

bb01 發表於 20-9-24 17:07
回覆 Piaget 的帖子

我囡之前間補習社都有幾個讀國際學校學生補英文,佢哋講係好好,但讀寫就一般。我估家 ...

我唔係話補習就代表跟不上,事實上亦有大把人係小學補定中學既數,初中補定高中數。所以補習可以係for拔尖、補底、或者只係keep成績。

男爵府

回覆 bb01 的帖子

睇d post講IS教讀寫串字個d係比LS遲d教, 我覺得係d家長太心急想仔女快d識晒d野所以去補, 所以其實都係滿足大人既需要.

公爵府

補得仲勁過津校!

子爵府

apple_queen 發表於 20-9-24 15:15
尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教 ...
我識朋友,女讀國際學校,外出補英文。我問點解要補英文?朋友話佢地speaking 係無問題,但writing 弱啲,因好多字唔識串

翡翠宮

apple_queen 發表於 20-9-24 17:24
回覆 bb01 的帖子

睇d post講IS教讀寫串字個d係比LS遲d教, 我覺得係d家長太心急想仔女快d識晒d野所以去補, ...

更多極端例子都有,所以尋日另一個鋪問適唔適合讀IS,其實確實只有對IS教學模式歸根不接納,或冇認真理解過嘅,係父母不適合而反制了小朋友學習

子爵府

國際學校和本地學校分別在於課程,不在於難度。

外國課程從來都沒有説不用花時間做功課、不用補習、考試很容易,只是部分家長誤以為讀國際學校就等於開心、整天在玩。

珍珠宮

牛年勳章

apple_queen 發表於 20-9-24 16:19
回覆 bbq. 的帖子

我係打算讀IS咁上下送佢去外國架.

不少朋友去外國讀A level, Atar, IB等都會補習,有d學生返嚟香港度假,父母都會安排佢哋响香港繼續補。相反唔少考DSE既學生,完全無補習都考得好好。所以補習與否同讀傳統或國際學校真的關係不大。

翡翠宮

apple_queen 發表於 20-9-24 17:24
回覆 bb01 的帖子

睇d post講IS教讀寫串字個d係比LS遲d教, 我覺得係d家長太心急想仔女快d識晒d野所以去補, ...

小朋友幾大? 約去school tours,不厭其煩睇多幾間,多聽聽唔同學校講解,從中再去理解教學模式同理念,太多古怪例子了

水晶宮

apple_queen 發表於 20-9-24 15:15
尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教 ...
你真係唔好以為IS好HAPPY先得。 我老闆小朋友名IS讀緊, 小學學既字係我加拿大初中學既字, 仲要讀書都唔夠, 要外補某幾樣運動架。 不過IS都有好多種, 野雞IS應該都仲好HAPPY。 不過如果要讀果D, LOCAL都大把HAPPY SCHOOL讀啦。 

男爵府

回覆 MM2H 的帖子

佢15個月囉, 今年報N, 我會選擇大部份時間既英文N比佢讀, 準備應付K1 interview.
我直情報左2間而家可以報K既比佢啦. 好似好癲咁.

男爵府

回覆 luvkaka 的帖子

邊D係野雞IS???

首頁
23456...11

尾頁

跳至