自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

amazing 發表於 20-9-24 18:47
我同你講國際學校都補習補得好嚴重,因為國際學校大部份嘅家長已經轉左香港人,我識一個仲癲過讀傳統學校 ...

可以透露邊間嗎?未攞到都已咁癲,攞到點算? 一般scholarship 要求scholars 付出對等責任啊

珍珠宮

apple_queen 發表於 20-9-24 18:16
出國讀書已經好貴,仲要補習既話。。。。。

真係無聽過重要補習.....假期返香港都係約朋友玩吓,食吓飯咁,同家人聚吓⋯⋯佢大多數同學都係咁...

男爵府

我十幾年前做一間私人屋苑區商場補習社,已經補過國際學校學生。家長要求唔高嘅,佢地中文程度大約弱過本地主流學校三個年級咁上下。

侯爵府

我係南區某大廈工作,有好多間補習中心,日日都見好多外國小朋友來上堂。

侯爵府

luvkaka 發表於 20-9-24 18:02
保良x. And 地利x嗰啲囉

地利亞真係野雞
20年前已係。

侯爵府

luvkaka 發表於 20-9-24 18:16
唔覺!不過又咁講佢新,未做起啫!

我朋友小朋友入咗,話好難入的。

水晶宮

小艾美 發表於 20-9-24 19:13
我朋友小朋友入咗,話好難入的。

之前超易入,有外國護照就收,但上年開始因為好多人怕咗政治嘢,變相難入咗。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

apple_queen 發表於 20-9-24 15:55
回覆 Choochootrain 的帖子

所以我就係覺得如果要求仔女要學術高, 做咩要讀國際學校 ...

唔洗過小一人抽獎(可能係寶校),要去叩門,未必成功.
升中要考三次呈分試,
就要谷2年(可能派band 3).
你去國際學校可直升冇這些煩惱.

而且考IB亦俾考DSE 更易入大學.

但中文一定要補.

至於課外活動,由k1起,我每年只揀兩個興趣班+樂器,暑假學另一樣,每年轉一次,3年就玩了9樣野,俾佢試多d野.
到高小時佢自己揀那一樣想繼續.

國際學校有冇一體一藝的要求?

伯爵府

牛年勳章

識得有國際學校既學生補習,佢地間補習社有得補IGCSE, GCE IB都有

翡翠宮

牛年勳章

樓主朋友苦口婆心,如果你對揀學校有要求,幼稚園嗰三年真係要打好個底。細路淨係食玩瞓當然無問題(合符天性),但就唔好到升小升中先呻唔夠人鬥。

當年我女學10幾樣嘢,我老公都質疑做咩要學咁多,宜家見到阿女個底打得好,反過嚟話好彩細個有學xxx

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

的確係好多自己有補習
今係淨係講係學校入面就真係輕鬆
起碼冇分幾測幾考 唔會有班名次
而且學習模式引導小朋友發掘自己潛能
不過亦因為咁 學校真係唔包你學到野
我見過有year6仲未識背乘數表 做唔到乘數 但本地學校2年班已經要逼你背識晒
所以好多家長先請個補習老師幫補下
但我覺得壓力同本地學校學生冇得比
假如你唔係要小朋友好叻 由佢自由愉快學習 得閒就俾補習老師跟一跟 唔會真係咁差

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我姪仔女讀is,個個都有補習
主要係中丶數,尤其中文,佢哋中文堂好少,而且係學簡體,中文水平好低
另外數學水平亦比較低,個姪仔同我仔一樣大,我仔識d數我姪仔話未教

男爵府

apple_queen 發表於 20-9-24 15:15
尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教 ...

我教英文的。。
我幾位國際學校的學生

子爵府

你朋友講的是事實

公爵府

吓, 我D朋友仔女大部份讀國際學校, 他們都必須補中文, 因為國際學校老師對中文科要求唔高, 表面課文好似好深, 但教得不深入, 水過鴨背, 測考要求不高, 另外D學生好似唔識作文咁, 同本地學校有一大距離 !
朋友仔女來自: 加x大國際, 耀x, 宣x國際, 哈x 未補習前, 好多錯別字 / 錯字 !

男爵府

尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教 ...

事實,因為大家都是中國人,緊張成績

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

apple_queen 發表於 20-9-24 15:55
回覆 Choochootrain 的帖子

所以我就係覺得如果要求仔女要學術高, 做咩要讀國際學校 ...

國際學校唔等於無學術。

子爵府

好媽媽勳章

你朋友是說了實況,無誤。

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

國際學校放學之後冇做功課嘅壓力,每日補習一個鐘頭對小朋友來講依然係好輕鬆,仲有好多時間可以睇佢哋自己鍾意嘅書。國際學校着重思考邏輯,大部份家長亦希望小朋友可以打好基礎。國際學校着重理解,好少死背爛做。補習可以鞏固佢哋已經明白嘅知識。安排補習只係喺兩套教育系統入面抽出最好嘅嘢俾小朋友

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

簡單為例國際學校教乘數,係出一條文字題,小組討論之後再解釋比老師聽佢哋點樣計出個答案,然之後同其他組一齊討論到底呢個方法係咪正確。可能半個鐘頭成班只係做咗一條題目但係佢哋會着重用時間去理解點解係咁計。
如果係本地學校就會先背乘數表,返屋企做幾十條乘數題目,背熟基礎之後再應用響文字題。如果老師稍為文字題改少少,學生就有機會唔識答。
國際學校着重理解,花好多時間只係做咗一題。本地學校着重打好基礎,響應用理解嘅時間就會相對少咗。其實兩套模式各有好處,所以國際學校家長好多時都會通過補習,令小朋友多啲機會練習

首頁
45678...11

尾頁

跳至