自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

luvkaka 發表於 20-9-24 18:16
唔覺!不過又咁講佢新,未做起啫!

我女之前係度讀,只係因為佢冇中學,而我哋又擔心到畢業果年先搵學校會太忟,所以提早轉校(原本預要等2年先有位),唔係因為咁我哋唔會轉。
如果佢真係做得差,唔會開校2年幾就拎到IB world school,咁短時間拎到真心不易,IB果邊個report果陣校長都有send比家長睇,好正面(如果唔係人哋都唔會批比學校啦!)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

IHateSummer 發表於 20-9-24 19:56
的確係好多自己有補習
今係淨係講係學校入面就真係輕鬆
起碼冇分幾測幾考 唔會有班名次

講開乘數表,我女G2果年我都好心急,見細我女3個月的表妹早已識背,於是又同我女背下,但佢背唔到,當唱歌仔都明唔到,反而9既乘數我有次得閒寫比佢睇,佢就即刻記得晒(因為9既乘數係好有pattern)
到G3開學都仲係唔識,我都絕望架啦!點知就係3個月左右突然間識晒!家長日同老師講佢哋真係有計,佢話剩係得閒做下skipping number咋!我真係覺得好神奇,完全係無痛學識乘數表

大宅

apple_queen 發表於 20-9-24 22:44
大家講要補中文,我想問下係補廣東話定國語呀?因為國際學校係教國語。
...

補國語,廣東話就自己父母負責番,但你一定要有心理準備,你將來要容入佢哋嘅世界,佢哋嘅思維會偏向比較西方,和中國人的思想有所出入。行為方面,舉個例子:隨地坐,乜嘢都可以放喺哋,公眾場所揸住隻蕉食咁啦!話佢,佢會覺得冇問題

男爵府

apple_queen 發表於 20-9-24 16:18
回覆 moma1023 的帖子

係囉, 我都少聽外國小朋友會去補習, 咁佢地D成績係咪會好落後? ...

其實外國一樣會請家教,上數學班
但唔會好似香港日本韓國咁有高考班
全世界如果要入top學校一樣要追分數
而且仲要課外活動都有成績,一樣做portfolio,有要求既遂間遂間大學apply都辛苦
只係亞洲人更加多望子成龍,係家長谷出嚟

男爵府

laiyuen 發表於 20-9-24 22:24
香港人成日有個誤解覺得國際學校無壓力,唔駛點讀書。其實唔駛讀書又點會無端端考到高分同勁既大學?國際學 ...

成日覺得讀書考試呢幾隻字好負面
如果個小朋友唔適合一點就要自己做落去既教育方法
入國際學校反而害左佢

伯爵府

MM2H 發表於 20-9-24 16:34
正是
我主張玩,但從玩中學習,將學習連繫於生活細節上,放暑假就歸零,唔會做任何學術操練
...

心理學上係咁講。
但好少家長明白。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

1mocha 發表於 20-9-25 04:03
心理學上係咁講。
但好少家長明白。

文中兩位教育家都係主張construcvitism,知識重叠式地建立,並非單一層次,每個層面都有環環相扣,過太快跳上不同層面,架構中理解會有不穩定性

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

1mocha 發表於 20-9-25 04:03
心理學上係咁講。
但好少家長明白。

我最認同係過程,要make sense,不斷反問、嘗試,唔需要即時搵出答案,就算家長自己知,都唔需要講,同小朋友一齊發掘,往往有非常意外嘅驚喜,從中亦對小朋友思考模式,可有理解

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 20-9-24 20:38
吓, 我D朋友仔女大部份讀國際學校, 他們都必須補中文, 因為國際學校老師對中文科要求唔高, 表面課文好似好 ...

不用中文作文啦!高中佢地用英文寫論文,小學日日長篇大論做功課。

大宅

BK Milk勳章

apple_queen 發表於 20-9-24 22:44
大家講要補中文,我想問下係補廣東話定國語呀?因為國際學校係教國語。
...

普通話。中文書寫要睇學校,有繁體又簡體

珍珠宮

MM2H 發表於 20-9-25 06:55
我最認同係過程,要make sense,不斷反問、嘗試,唔需要即時搵出答案,就算家長自己知,都唔需要講,同小 ...

對!家長要少參與。
日日對住幾頁紙嘅instructions,我都要花時間去消化。
小朋友唔太明/老師俾評語,小朋友都要自己搵返個答案出嚟。最多我引導多少少,叫佢自己諗。

男爵府

回覆樓主:

IS補唔補完全係你決定,你接受到就可以唔補,但普通學校唔補就唔合格/影響升中,家長小朋友都係被迫,除非小朋友本身讀書叻冇需要補

子爵府

睇自己要求,津校都唔係人人補習。好多係香港既外國媽媽都有安排仔女補習,不過冇咁早開始已而。我成日係group度見到外國媽媽搵tutor。之前我小朋友去嗰間eyelevel過半數係國際學校學生。我係補習社比較少見到既係hkis同fis,可能入得去既家長都比較西化唔想咁早開始谷

我自己係半虎媽,有安排數學老師睇完小朋友”盤數”, 一星期一小時,星期六日全部玩,我覺得好ok. 好多國際學校課程小學同中學唔算涵接得好好,去到中學會突然深左好多,如果小學家長唔跟緊d去到中學會辛苦。

伯爵府

PurpleSea 發表於 20-9-25 02:55
補國語,廣東話就自己父母負責番,但你一定要有心理準備,你將來要容入佢哋嘅世界,佢哋嘅思維會偏向比較 ...

又唔一定。你講嗰D行為,我仔同好多香港人同學仔都無喎。所以主要睇屋企點教吧!
我仔最驚污糟,一定唔會隨地坐。但的而且確,學校老師會經常叫佢哋坐地,我仔都會跟大隊。但私底下,因為由細屋企都緊張衞生,佢唔會隨地坐。亦從無試過揸住隻蕉周街食。佢D中國人同學我見都唔會咁。文化同價值觀其實都係屋企影響大D。

伯爵府

IS放學點補習都好,高中以下都一定輕鬆過LS. 起碼功課少,默書、測驗、考試都形式唔同,密度同壓力都少好多。所以我覺得IS的家長比仔女去補習唔係想谷佢哋,而係根本學校輕鬆,放學去補吓唔構成壓力,又可以鞏固吓學校學嘅嘢。當然有D家長係覺得小朋友有某D科目弱D,想catch up去補吓。

複式洋房

背乘數表? 不了.

我唔需要仔仔提早死記曬所有乘數答案.
而家佢得閒自己諗下幾多個6等於幾多, 幾多個13等於幾多; 每日自發地思考, 提出問題, 嘗試各種方法逐步找出答案; 這些係我認為最珍貴的學習態度和能力.

本地學校一開始就要求你死背乘數表, 以做到文字題為教學目標. 這種教學方法同速度簡直剝奪左小朋友探索+思考的機會, 抹煞左建立自發學習的興趣和能力.

水晶宮

小寶貝兒 發表於 20-9-25 02:32
我女之前係度讀,只係因為佢冇中學,而我哋又擔心到畢業果年先搵學校會太忟,所以提早轉校(原本預要等2年 ...
我真心痳痳地, 佢真係未做起, 如果要比依個學費我會有好多選擇, 你講HAPPY我唔敢SAYNO。 但去到佢有人問佢中文好唔好, 個校長竟然答, 你要雙語? 我們天天都有40分鐘中文堂其他唔係, 我地中文唔好請你外補, 有人再問佢有咩課外活動佢話, 我地現在依一刻仲安排緊。 仲有現場學生D英文真心痳痳, 去陳守仁都好過佢。 陳守仁唔係native但都叫fluent, 佢地叫IB, 但學生英文都未叫好fluent, 可能上得IB我預計既係好好, 仲有佢科目真係唔多, 讀得IB, 我想多D唔同既嘢佢接觸如drama , 但佢最basic 都係VS果D JA>

佢唔係話佢做得差, 係未夠好,佢太新, 好多嘢都真係未上到, 我都睇好佢有一日做得好好, 因為保良X學校唔錯, 黃錦X都做起咗好好。  

珍珠宮

luvkaka 發表於 20-9-25 09:23
我真心痳痳地, 佢真係未做起, 如果要比依個學費我會有好多選擇, 你講HAPPY我唔敢SAYNO。 但去到佢有人問 ...

中文都分左3個level,我覺得適合自己小朋友就夠,我都有比我女去補,因為佢真係識字好少唔夠用。
附圖係上年年底時學校send比家長選擇下學期既課外活動表,可以參考下。
至於英文程度,以我日日接送返放學同埋幾乎每次field trip都有去幫手,大部分學生都係native至流利,少部分係爭d但都會好努力去講。
至於科目,我又唔係太介意佢冇drama, 因為係ASA度有。
我都唔係話佢非常好,但以每年10萬,冇任何債券,連書簿費都係每年100蚊咁上下,老師唔係NET就係自細已經係外國長大,我覺得性價比高
我都希望佢越做越好

大宅

回覆 apple_queen 的帖子

子女讀國際學校,仔補中文和英文,因中文用普通話和簡化字,英文主要是writing。仔女興趣班都有參加數學。等他們信心提升便停了。

子爵府

回覆樓主:

我個仔讀國際學校時,學校講明唔準補習,不過已經好多年前

首頁

尾頁

跳至