自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

小寶貝兒 發表於 20-9-25 02:32
我女之前係度讀,只係因為佢冇中學,而我哋又擔心到畢業果年先搵學校會太忟,所以提早轉校(原本預要等2年 ...
正常程序,申請後2年教學做accreditation,3年後再做evaluation,通過後每5年evaluate

水晶宮

小寶貝兒 發表於 20-9-25 09:48
中文都分左3個level,我覺得適合自己小朋友就夠,我都有比我女去補,因為佢真係識字好少唔夠用。
附圖係上 ...
我有佢Booklet 啦, 唔該你, 但我都係覺CP值低。 佢唔貴所以我先有諗佢, 但去完心諗算了! not my cup of tea。 

子爵府

好平常, 單靠學校好難入世界排名前列大學. 在英美讀私立中學學生都是上好多補習班.

翡翠宮

sambebe 發表於 20-9-25 09:58
我個仔讀國際學校時,學校講明唔準補習,不過已經好多年前
明白knowledge development的話,會認同學校做法,現時學校都變得好無耐,設計好嘅課程係逐步建立認知,但補習或預習會跳步,此類小朋友上堂時直說答案,但不一定理解思考過程,跟住變成父母投訴話功課淺,或小朋友上堂不專心,最後一個viscious cycle

珍珠宮

luvkaka 發表於 20-9-25 09:23
我真心痳痳地, 佢真係未做起, 如果要比依個學費我會有好多選擇, 你講HAPPY我唔敢SAYNO。 但去到佢有人問 ...

當然,我都識有家長係不滿學校而轉走,所以我覺得好未必真係好
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

MM2H 發表於 20-9-25 10:01
正常程序,申請後2年教學做accreditation,3年後再做evaluation,通過後每5年evaluate
...

因為我見宏信果陣搞左好幾年先拎到,所以我先覺得2年拎到算幾好
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

apple_queen 發表於 20-9-24 22:45
大家講要補中文,我想問下係補廣東話定國語呀?因為國際學校係教國語。
...

我仔補國語,不過係屋企我自己教佢讀廣東話

伯爵府

apple_queen 發表於 20-9-24 15:15
尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教 ...

你去揾一間叫地球 x的補習社就知國際學校d學生點補。

翡翠宮

小寶貝兒 發表於 20-9-25 10:34
因為我見宏信果陣搞左好幾年先拎到,所以我先覺得2年拎到算幾好
宏信。。。。 hummm

男爵府

識人在英國,小朋友小學讀公文數,唔讀好難同人爭入selective 的好學校。中學高中就專科補,好貴,始終老師未必個個教得好好,目標是A*,結果大學也成功入了醫學院。視乎你目標,唔補也可以,但當然少咗競爭力,除非小朋友天資好或勤力補救到。但整體外國的教學模式當然不會似香港local schools 咁辛苦,同埋冇乜功課。

男爵府

回覆 MM2H 的帖子

所以我擔心要佢補習會影響左學校個課程進度, 始終IS教得慢D

大宅

aidan08 發表於 20-9-25 08:07
又唔一定。你講嗰D行為,我仔同好多香港人同學仔都無喎。所以主要睇屋企點教吧!
我仔最驚污糟,一定唔會 ...

咁又唔係周街食嘅,喺學校操場食啫!佢哋覺得冇問題,食蕉都唔知幾健康

翡翠宮

apple_queen 發表於 20-9-25 12:22
回覆 MM2H 的帖子

所以我擔心要佢補習會影響左學校個課程進度, 始終IS教得慢D ...
點為之教得慢d?其實只係知識建立方法不一樣,當你體驗過小朋友每日思考一個點,然後幾個點眾埋一齊,會突然間變串連成為一個結論,才可以體會到佢嘅思考模式。但每個小朋友嘅幾個點可以不一樣,所以分組、混合組、交义討論,就要視乎老師經驗去分配

而中國人社會中,最難忍受就係,點解1,2,3都比晒你,你仲未睇到背後想講咩?跟住忍唔住一大輪咁指導小朋友,小朋友一講答案會明,但就好容易失去左佢自己建立思路嘅歴程

IS就係1-10逐件比你玩比你拆解,有d小朋友玩1,2,3就推算到,有d 2,3,7推算到。冇話邊個快定慢,只係每人的確擁有不同思路

公爵府

國際學校教普通話+英文,
我識大部分家長朋友, 搵補習老師就用廣東話教中文 !
務求達到兩文三語 !

公爵府

skmibb 發表於 20-9-25 07:16
不用中文作文啦!高中佢地用英文寫論文,小學日日長篇大論做功課。

咁都想仔女識中文作文, 識多樣冇壞, 書到用時方恨少 !

男爵府

真係大部份都補

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 20-9-25 13:11
咁都想仔女識中文作文, 識多樣冇壞, 書到用時方恨少 !

咁都正常ok嘅,5年級都要寫200字日記。

男爵府

回覆 MM2H 的帖子

係唔係AP, IGCSE, IB D教學方法都差唔多? 因為我target個幾間D課程分別係呢3樣.

翡翠宮

apple_queen 發表於 20-9-25 14:48
回覆 MM2H 的帖子

係唔係AP, IGCSE, IB D教學方法都差唔多? 因為我target個幾間D課程分別係呢3樣. ...

3種不同課程喎
雖然模式差不多,但的確各有特式,要求高嘅,真係要細心拆解,因應家庭觀念去選擇,配合學習習慣

只求輕鬆學習,以將來升讀tertiary 作選擇吧

大宅

apple_queen 發表於 20-9-24 15:15
尋晚同個fd(佢D小朋友讀LS, 有好多補習同興趣班上)傾計, 我同佢講想阿仔將來讀國際學校, 係因為我鐘意IS教 ...

就讀IS 學生家庭多數都是中產階層、且來自不同國家的:除了中國人之外、印度、韓國、日本、中東國家⋯ 等等、因為IB課程設計取得好成績外、未來目標想要進入世界一流學府、試問怎麼可能沒有補習?不但有補習、除了音樂及運動外其他還每天排得満満的! 甚至IS 的老師都覺得孩子有家庭老師(中英數)是很正常的、家長還會希望自己的孩子程度可以更要比同級更高、成績單也要漂亮

首頁

尾頁

跳至