自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Acaciacacia 發表於 20-9-25 15:38
我都覺得奇怪,但係阿婆個單位啲煙係咁湧出窗外,點解會咁嘅?

我估計係: 著火單位係放火既,而死者係响近門口處或甚至開住度門位置放火,而婆婆單位係打對面架﹗咁即係啲火大到經過走廊燒到對面喇。

可憐婆婆傷危,希望佢頂住。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

2020勳章

my005 發表於 20-9-25 15:45
我估計係: 著火單位係放火既,而死者係响近門口處或甚至開住度門位置放火,而婆婆單位係打對面架﹗咁即 ...

都有可能,真係無妄之災,希望婆婆無恙。

伯爵府

可能燒得太厲害,太多煙攻入亞婆間屋,如果唔係佢都唔會坐喺窗邊等人救佢。

珊瑚宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢啲舊式公屋,好多人鍾意打開度門只鎖左度閘,所以一發生火警,由火燒單位啲火同煙,攻入對面一樣無關門既單位係好易發生既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

yaumuimui 發表於 20-9-25 15:29
真既?呢位婆婆好堅,有勇有謀,電視畫面睇到都好驚。

係!一般人見到咁大煙都已經好驚,至少佢仲識得用毛巾遮住個口坐喺窗邊等人救佢!而且,我都好佩服佢d身手,一般上咗年紀嘅都未必可以「琴」出窗,佢仲要一手扶住窗架坐得亦算穩陣。

男爵府

LekGirl 發表於 20-9-25 16:47
係!一般人見到咁大煙都已經好驚,至少佢仲識得用毛巾遮住個口坐喺窗邊等人救佢!而且,我都好佩服佢d身手 ...

我尋日幾驚呢位婆婆屋內環境太熱頂唔順跌左落街。好彩最後救到她

伯爵府

2020勳章

LekGirl 發表於 20-9-25 16:42
可能燒得太厲害,太多煙攻入亞婆間屋,如果唔係佢都唔會坐喺窗邊等人救佢。
...

係呀,好恐怖。

珊瑚宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Yibu 發表於 20-9-25 04:37
成件事都係一個悲劇.

4個人住200尺, 死者有精神病, 父母都70左右, 已經無工作能力. 阿婆又94, 需 ...

香港政府接收晒d 老弱殘兵,好大愛呀

大宅

隻狗慘慘

子爵府

2020勳章

rrrachellauuu 發表於 20-9-25 17:03
隻狗慘慘
其實公屋可以養狗?

大宅

Yibu 發表於 20-9-25 12:37
成件事都係一個悲劇.

4個人住200尺, 死者有精神病, 父母都70左右, 已經無工作能力. 阿婆又94, 需 ...

無人逼佢地落黎住200呎ga wo
我覺得納稅人悲d lor

大宅

rrrachellauuu 發表於 20-9-25 17:03
隻狗慘慘

成件事隻狗最無辜

大宅

tung0409 發表於 20-9-25 09:41

點解咁多人唔睇清楚原文,我係32樓又quote 內文回覆有人問 ...

啲人的閱讀理解

侯爵府

2020勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

報導寫咗因為死者單位發現有助燃劑,所以火勢迅速蔓延到同層其他單位,攻到對面婆婆、同隔離有狗狗嗰度。

伯爵府

2020勳章

KUDOS 發表於 20-9-25 18:53
報導寫咗因為死者單位發現有助燃劑,所以火勢迅速蔓延到同層其他單位,攻到對面婆婆、同隔離有狗狗嗰度。: ...

謝謝解說

伯爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

tung0409 發表於 20-9-25 09:41

點解咁多人唔睇清楚原文,我係32樓又quote 內文回覆有人問 ...

係。
(閱讀唔係個個會…… )

別墅

回覆樓主:

個婆婆原本想開門走,一打開門見火光熊熊燶煙攻番入屋,根本走唔到,好慘! 個兇手成家都唔喺屋,即係果吸入濃煙嘅1危殆73女子+3嚴重傷者係鄰居,睇到想喊

侯爵府

cherry17 發表於 20-9-25 13:47
呢150個好重要 要溝淡黃人 出年選舉 又可以多5萬幾票 由這個角度睇 個心會舒服d

...

傻啦.. 新移民先黃啊..
仲有你攪清楚150個係邊個搞出來先啦..

珍珠宮

2020勳章

回覆 mcdullyiu 的帖子

好多落嚟都唔滿意大陸!你睇施君龍呢D就知!法輪功好多滿口鄉音!呢度真係九反之地!

男爵府

2020勳章

capricornbb 發表於 20-9-25 11:09
單程證每天150名額係港英政府時代嘅「德政」

我知道係政黨問題,所以我埋話多謝政黨囉。

仲有政府都有問題:林鄭今日回應指,社會上間中會有類似的意思提出,自言已反覆強調單程證政策的目的是為了家庭團聚,社會需尊重讓家庭一起生活的人權及自由。林鄭又指,單程證是按政策及需要由內地機關審批,未有用盡150個名額,亦會確保不會有人利用有關機制本港定居。她又指,現時誇境婚姻佔配偶總額的三分之一,而單程證的輪候時間達4年,顯示出單程證的需要。
林鄭認為若此時縮減配額,會為社會帶來錯誤的訊息,將現時的社會現象歸因於單程證制度。她稱了解市民對資源運用的擔心,但政府有政策滿足本地需要。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊