自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

剩係2呢個問題,就唔使諗。

財政問題可以令一個家庭多好多唔開心嘢。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

EstrellaDamm 發表於 20-9-25 11:01
答案好明顯。勉強冇幸福。

你所講的好處1同2,有心的話就有方法。唔一定要讀國際學校。

好同意英文要好唔係靠補!

所以都唔知係吸收問題定老師問題,就係差。所以想佢轉國際學校,會學得快好多,又efficient!

公爵府

如果要擔心長遠的學費,真係不用考慮,何必令整個家庭增加壓力,增加負擔,要擔心他英文唔好,如果自己是FTM,也可以想想辦法幫助他英文進步

大宅

sunnymama2 發表於 20-9-25 10:22
好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

你列出嚟所有原因最重要的係$,如唔鬆動你又想仔讀,你就唔可以做 ftm了。 現在經濟環境咁冇人知份工會点嘛,得老公一个揾$又咁大開支就唔太安全

男爵府

睛靈勳章

好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

唔轉。家庭經濟壓力,非同小可,尤其是依家全球經濟環境,人人也有被裁的危機,我會儲錢給小朋友出國讀書。

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

錢銀有壓力,加上仔仔唔願意,我就唔會轉,廢事第時有問題,個仔怨自己

男爵府

有限既資源更加要用在刀鋒上,留番比小朋友第時出國讀U 也好,買樓首期也好。

水晶宮

sunnymama2 發表於 20-9-25 11:12
好同意英文要好唔係靠補!

所以都唔知係吸收問題定老師問題,就係差。所以想佢轉國際學校,會學得快好多, ...

邊方面差呢?聽/講/讀/寫,還是全部?

你都明白唔係靠補。其實另一方面,學校幫助都有限。所以重點係平時佢用英文聽/睇佢有興趣嘅嘢,聽得多睇得多真實世界嘅文字/語言(非課文),先會幫助到講同寫(當然最好搵到機會練習)。個人經驗,咁做係最有效的。所以我問佢幾多歲,興趣喜好係咩。

子爵府

虎到金來勳章

IS 都好多差嘅學生架,唔好一面倒净系想英文好呀 ! 你比自己太大壓力啦 !

男爵府

好處:

聽講有唔少人要靠借錢、按咗層樓、節衣縮食咁比子女讀國際學校仲覺得非常值得。
如果你覺得值,老公又負擔到,你可以繼續計劃做ftm和比小朋友讀國際學校。心情好,健康自然也會好,反正錢搵咗都要用,要用在自己覺得值既地方啊。反之擔心錢銀,就真係要諗諗。比小朋友由細讀國際學校讀到中學畢業,樓都可能供到半層架。

子爵府

sunnymama2 發表於 20-9-25 11:05

有一間已經收左阿仔啦。所以而家要諗讀定唔讀。

你覺得適合,唔代表你個仔覺得適合自己

個人生係佢自己架,比佢自己揀吧

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

EstrellaDamm 發表於 20-9-25 11:23
邊方面差呢?聽/講/讀/寫,還是全部?

你都明白唔係靠補。其實另一方面,學校幫助都有限。所以重點係平時 ...

興趣係睇搞笑漫畫,會自己整6格漫畫,中英文版都有。又會自己喺揾野去砌野 亦鐘意學電腦程式。

收佢的國際學校,咁啱又有幾格漫畫創作,又會教學生sketch 設計圖然後整d野出黎,又會教學生coding/programing(係一個科目)

所以越諗越覺得嗰間國際學校越啱佢

男爵府

jamesbond007 發表於 20-9-25 11:28
IS 都好多差嘅學生架,唔好一面倒净系想英文好呀 ! 你比自己太大壓力啦 ! ...

哈哈,係啊,特別呢兩年多人走,容易比d成績唔好但家庭負擔到既學生入到。

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

想學好英文, 其實語言環境好的確幫助會大好多, 但係如果錢係緊既, 就無謂迫到成家都辛苦, 小朋友去到有錢環境佢都會有壓力, 可能埋唔到同學堆, 呢個世界係好現實, 學校都係小社會.

其實好多直資既英語環境都好好, 學費無國際學校咁貴, 家長都比較中產, 相對適應會容易D, 可以考慮. 不過小朋友既意願最重要, 如果佢唔想轉, 迫佢只會令佢無心機讀書.

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

有經濟壓力點轉?國際學校每年加學費唔少,仲有好多雜費。另外其實要入到國際學校都唔易,尤其你話小朋友本身英文唔叻,要過到interview嗰關。加上小朋友唔想轉,更加要諗清楚。

男爵府

sunnymama2 發表於 20-9-25 11:38

興趣係睇搞笑漫畫,會自己整6格漫畫,中英文版都有。又 ...

其實呢個時期,IS無咁高竇,竟然會俾參觀仲會落力介紹,讀唔讀真係睇下以後一路到大學條數計唔計得掂。

水晶宮

無錢唔會諗.

侯爵府

經濟壓力會令你壓力增加, 同時身體唔好又會被壓力影響
冇健康咩都做唔到, 唔係咁寛裕的話唔好轉了, 而家又唔係讀得唔好
或者過兩年身體好D經濟又好D再諗

侯爵府

你仔讀英華小學,不是通常學生英文已非常好嗎?
現今中文好也十分重要,讀國際學校中文到時又外補?

珍珠宮

好媽媽勳章

sunnymama2 發表於 20-9-25 10:48
中學諗住經non jupas 入本地大學

如果係咁,更加不要轉去讀IS,反而會插班去有得讀IB/IAL的直資。。你計下條數,IS的成本相對本地的直資高出很多,皮費重。

首頁
12345...14

尾頁

跳至