自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bbeasy25 發表於 20-9-28 20:17
不能甘講,不過由小一讀到中學,而且英文成績中上,但出去考試就唔得,有d學校報唔到。
不過英華係中文小 ...

——

男爵府

思澄爸爸 發表於 20-9-28 21:29

我女以前係港島區上個英文course, 啲同班嘅初小英華小朋友 ...

我知英華好多叻仔,中學出走去神學也不少。只不過朋友係英華英文成績中上,不是差的一羣。樓主緊張英文,就不要淨靠學校

子爵府

ATRT_HFC 發表於 20-9-27 12:49
Well said!! 睇左呢個post, 真係大開眼界,原來有家長係咁計算子女的教學成本和回報,我真係好想落伍兼 ...

我都開咗眼界,從來冇計教育開支方面回報率,終身受用又點計?我只會計股息,物業升值及租金回報率
Sweetheartb

別墅

sunnymama2 發表於 20-9-25 10:22
好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

有錢又捨得就讀啦 不過提提你 國際學校都唔少老師家長學生係你成日講嘅黃屍 亦唔會同你教咩國情國民教育

大宅

英華係中文小學,傳統教學,冇英文語境,樓主講到因為自己同老公英文唔好,所以工作發展機會不多,咁當初又揀英華?其實想小朋友英文好,係要由BB開始

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

TinyTomato 發表於 20-9-25 10:33
如果我係你的情況,不轉。

x 2

十幾年後、我覺得喺香港、流利普通話比流利英語、更能生存~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

December_baby 發表於 20-9-29 23:44
英華係中文小學,傳統教學,冇英文語境,樓主講到因為自己同老公英文唔好,所以工作發展機會不多,咁當初又 ...

其實語境對學習語文真的很重要,就算如神校DGS等,同學之間溝通也都是廣東話多,所以如果想小朋友尤其oral English要native, 我覺得IS一定更容易做到。

珍珠宮

樓主已有決定?

用戶要求終止服務

牛年勳章

sunnymama2 發表於 20-9-27 13:21

多謝你幫我洗白 。有時我表達能力差,加上別人的 ...

我而家先睇到你個 post,要英文講得流利,唔一定要讀國際學校,朋友d小朋友讀英小,都一口流利英文。語境最重要,比佢上吓 oral 班,參加吓交流,有語境就會講㗎喇~
未經許可,請勿轉載

民房

回覆 Bbpig2014 的帖子

可否PM我有關Stamford情況?

禁止訪問

男爵府

剩係錢銀呢個問題,已經唔使諗咁多,唔好轉啦,有錢咪去補英文,冇錢可以cut

公爵府

大力大力 發表於 20-9-30 06:59
x 2

十幾年後、我覺得喺香港、流利普通話比流利英語、更能生存~

咁又點呢?人哋有話好唔學普通話咩

複式洋房

好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

你小朋友幾大?我二個讀緊Y4 & Y3 ,由Kindergarten讀到而家,學校未有遊學團需要參加,一般會去到Y6先有,雜費係一個月學費萬四蚊,但已包文具、書和每月school trip費用,無其他開支,一班入面8成都中產,另外二成比較富豪,但都低調,攪得掂學費就得,你需要精益求精既可以再補習,只想有語境既唔需要外補,老師都會話無需要,睇多啲書就得,正如讀津校都有人補足星期一至日,有人唔需要。學校無名次無比較,0壓力下有個快樂童年,但中學讀IB會比DSE辛苦

男爵府

單單係經濟問題已經吾應該轉啦~

水晶宮

如果唔係打算移民外國,自己財力唔係多到您可以隨便決定做呢啲安排,梗係唔諗讀國際啦!
冇錯係,環境係一個重點,但最重要都係細路本身有冇咁有潛力同心去學習外語。我媽住白人區但成日愛蒲唐人區淨係群班中國太太玩,佢住外國卅幾年啲英文永遠徘徊識聽基本又唔識得講果條呢,相反我細佬淨係群班白鬼又唔同哂啦!但我細佬都講,啲白鬼成日英文考試唔合格。正如我地香港果班中文成日肥一樣。唔知點解。
我哥都係打從仔女出世就全程同仔女全英文溝通。兩歲我地已經唔敢响佢仔面前亂講英文或播啲唔太啱小朋友睇既片。我堅係試過播條英文YouTube片,係教大人學彈結他,片裡面個鬼佬一輪咀講樂理同教點樣彈,我哥個仔已經聽哂入耳仲識講俾爸爸知片裡面個叔叔講乜,我呢啲英文屎既已經呆咗。
您俾到個學習英文環境條件佢,但佢日常生活唔用英文都生活到,其實都跟讀普通學校一樣架咋。
寧願照俾細路讀一般學校,啲錢留番俾佢地出去學英文好過。仲有多餘錢俾佢地學其他興趣,仲正啦!

男爵府

sunnymama2 發表於 20-9-27 13:21

多謝你幫我洗白 。有時我表達能力差,加上別人的 ...

其實你好有心係小朋友教育上,所以做ftm 點都好過讀國際學校

不過你介唔介意我PM你問少少問題?

男爵府

好處:

有錢當然國際學校,主要係學英文啫。
至於你講果d 邏輯 思維,後天睇書 聽多d 睇多d 自己領悟。
至於將來是否機會多d, 我否則。
宜家個個小朋友都重點培訓英文。
將來英文只係邊左一個好普通既交流語言。大家識既嘢都一樣,就要睇個人能力,社交能力等等。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

liumeowjen 發表於 20-10-31 23:47
其實你好有心係小朋友教育上,所以做ftm 點都好過讀國際學校

不過你介唔介意我P ...

唔駛pm我,我係一個失敗的教育家,你有問題可以post,相信好多叻的jm答到你

伯爵府

Glau 發表於 20-9-25 10:47
我朋友個仔讀國際學校. 學校旅行有次係去西安, 有次去菲律賓浸水, 不過佢都已有浸水牌 ...

浸水牌係咩嚟?

首頁

尾頁

跳至