自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最緊要睇小朋友自己想唔想。

如果轉校,越細個轉越好 (我覺得咋)

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

不轉,原因係no.2

子爵府

回覆樓主:

淨係2 已經唔得了,傳統學校其實都不錯呀!

公爵府

hashtag影視迷勳章

兩個好處唔算係國際學校獨有的好處。

伯爵府

好老實
錢係一個好大問題
國際學校係不歸路
揀咗就要預一大筆錢讀到中學,甚至外國大學
如果唔鬆動就冇謂去馬
我有朋友小朋友從幼稚園開始國際學校
自己屋企從來唔同佢講中文
結果成個abc咁,只可講簡單中文
到小學,佢又想轉返local school,因為學費長遠太甘
又轉唔到,只可以繼續國際學校
呢啲影響深遠嘅決定絕對要考慮清楚自己財力

珍珠宮

Bloomberg 發表於 20-11-1 08:04
浸水牌係咩嚟?

我估係潛水,打錯字掛?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

翡翠宮

TinyTomato 發表於 20-9-25 10:33
如果我係你的情況,不轉。

x2

伯爵府

小寶貝兒 發表於 20-11-1 10:32
我估係潛水,打錯字掛?

琥珀宮

sunnymama2 發表於 20-9-25 10:22
好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

錢銀最重要,無為強求
英文好同讀國際學校冇咩關係
日日睇明珠台,netflix已經夠啦

珍珠宮

Herobear 發表於 20-11-1 10:28
好老實
錢係一個好大問題
國際學校係不歸路

我當初幫我女轉校,我係先搵晒全香港的國際學校,先揀學制,再剔走太貴學費的學校,除左會mark底小學學費,仲會mark底中學(分初中及高中)同債券或capital levy等費用,再按距離/學費/參觀(及網上comments)/距離(交通時間)來決定報邊間,所以選擇國際學校呢條路之前真係要有一個全盤計劃。
雖然我真心覺得國際學校好好,好適合大部分小朋友,但家庭對兒童既成長更重要,如果要勒緊腰帶去供小朋友讀IS,萬一有一點不如預期(特別係剛剛轉校時父母有時比小朋友更難適應),家庭關係變得緊張對小朋友的影響更大!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

sunnymama2 發表於 20-9-25 18:30
你講得很有道理。
FTM 的親子時間好寶貴!
真係一言驚醒夢中人!

其實想英文好,唔一定要讀國際學校, 我有兩個朋友, 兩個仔同年都係舊年考ILETS, 朋友A個仔由小學開始讀國際學校,今年考IB, 朋友B個仔小學開始讀直資學校,今年考DSE, 朋友A個仔ILETS
攞7分,朋友B個仔ILETS取7.5分

所以要英文好不一定要讀IS

男爵府

sunnymama2 發表於 20-9-25 20:22
我諗係因為我仔專注力不足,補習走來走去坐唔定,所以哂時間。

反而我教佢佢會吸收到,因為佢係我仔,我 ...

如果係咁,阿仔不要轉校,然後你做full time mum親自教佢,可能效果仲會更好

男爵府

sunnymama2 發表於 20-9-26 10:12
應該係。

因為我同老公都可以教阿仔grammar, 所以期望補習老師可以教阿仔speaking 和oral, 但唔知點解佢 ...

咁既然grammar你哋自己教到,咁你不如請個native English speaker幫阿仔操操oral,可以嗎?

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Glau 發表於 20-9-25 10:47
我朋友個仔讀國際學校. 學校旅行有次係去西安, 有次去菲律賓浸水, 不過佢都已有浸水牌 ...

珍珠宮

唔好勉強讀國際,開支太大了,壓到你老公喘唔到氣,影響家庭關係

珍珠宮

活出彩虹 發表於 20-11-1 17:23
其實想英文好,唔一定要讀國際學校, 我有兩個朋友, 兩個仔同年都係舊年考ILETS, 朋友A個仔由小學開始讀 ...

但自細讀國際學校既小朋友真係能操一口外國人英文口音,好好聽

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-11-1 19:01
但自細讀國際學校既小朋友真係能操一口外國人英文口音,好好聽

也是, 自細讀國際學校的小朋友能操一口外國人英文口音,但不讀國際不等於一定不能操流利英語,我身邊識有些小朋友,讀傳統直資名校,也能操一口外國人英文口音,也好好聽的

珍珠宮

Herobear 發表於 20-11-1 10:28
好老實
錢係一個好大問題
國際學校係不歸路

雖然可能想安慰樓主,但也不用只講一些小數極端例子,我自己和身邊認識很多自少讀IS的小朋友,因英文是第一語言,英文基本上一定好(當然讀不錯的IS), 中文也流利,即平時和看更等其他人說廣東話,表面上和一般讀local小朋友沒分別,只是目標和學校的師兄師姐一樣,target外國的名牌大學。

伯爵府

畀面勳章

唔好神化國際學校,除學術外,有無諗過德育、紀律對小孩子成長都好重要,我個人對國際學校這方面的教育是不相任的。國際學校同學家長間都互相比家底、收入啱啱好既勉強供,孩子長大比較下會自卑

首頁

尾頁

跳至