自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

子爵府

sunnymama2 發表於 20-9-25 10:22
好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

錢真係好重要,你也要諗自己退休生活

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

capricornbb 發表於 20-9-25 10:43
阿仔好喜歡學校老師同學+唔捨得轉校

就呢點已可以唔駛轉,儲錢遲d去外國留學

係,每次講起佢都想喊

男爵府

回覆樓主:

如果只要要英文流利,直資英文中學都可以做到

公爵府

tantanmama 發表於 20-9-25 10:48
仔唔想轉校加上銀根短缺根本唔洗諗.

你好

呢兩個係主要原因

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

好處:
1. 英文流利: 我相信10幾年後英文一樣好重要。親身經驗,英文好的人opportunities 都會較多。我小朋 ...

唔轉。冇錢,轉乜?個仔唔想轉,點解要迫佢轉?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

經濟如有壓力唔好諗讀IS, 返唔到轉頭!

公爵府

一家三口 發表於 20-9-25 10:49
如果只要要英文流利,直資英文中學都可以做到

唔知點解人地學英文好易,但自己嗰個就好難學,補黎補去都冇乜用

公爵府

granja 發表於 20-9-25 10:50
唔轉。冇錢,轉乜?個仔唔想轉,點解要迫佢轉?

因為個課程好fit 佢,真心佢讀國際學校會比本地學校學多好多野。

公爵府

Celine524 發表於 20-9-25 10:48
錢真係好重要,你也要諗自己退休生活

冇錯,我相信將筆錢投資在兒身上,是物有所值。

但對父母來說,會好艱苦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

sunnymama2 發表於 20-9-25 10:52
因為個課程好fit 佢,真心佢讀國際學校會比本地學校學多好多野。

你認為fit 佢,但佢似乎唔認同,佢把口話好,但用實際行動話左俾你知佢唔想轉。冇動力去讀書可以攪到成績好差,真係要三思。

伯爵府

好處:

經濟又牽強、個仔又唔轉。點解要辛苦自己呢

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

經濟有壓力就唔考慮了

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

好處:
相信你都已經清晰同老公討論過,所以只集中你指出嘅好處同壞處講。。。
好1。語言的話語境好重要,單靠好校而家庭一般生活少接觸的話,口音可能聽不出分別,但文法同運用都會有分別。如想英文好,閲讀同oral都可以用外援,不論IS或LS
好2。家長期望影響較強,讀IS但狂補嘅,一樣可以高分但不代表一切

壞1。小朋友要轉換環境一定會唔開心,大人都一樣,只係大人會隱藏。但改變終會適應,有新朋友啱玩,3日後已同你講好彩轉校
壞2。呢個係最大問題,IS可算是不歸路,由自主學習變回困在框框內,成功轉回LS例子真不多
壇3。IS老師經常講嘅一句說話。。。I don't know, why don't you find out and tell me? What do you think?

總括你5點,4點可調控,唯一就是錢銀問題

大宅

回覆樓主:

可以幫個仔報咗先,等佢去 interview get 個feeling 俾佢自己決定,同埋你話佢英文唔好,老實講,如果英文唔好又無外國 passport, 收嘅機會其實都唔高, 如果popular IS 插班e.g ESF, 佢哋係look for d native speakers

大宅

好處:

經濟壓力有壓力就唔好轉啦,宜家係講緊10幾年嘅學費

水晶宮

好處:

答案好明顯。勉強冇幸福。

你所講的好處1同2,有心的話就有方法。唔一定要讀國際學校。

你話小朋友英文點補都唔好。佢 exactly 幾歲?有邊方面興趣?英文要好唔係靠補的。

公爵府

mskw 發表於 20-9-25 11:00
可以幫個仔報咗先,等佢去 interview get 個feeling 俾佢自己決定,同埋你話佢英文唔好,老實講,如果英文 ...

有一間已經收左阿仔啦。所以而家要諗讀定唔讀。

間學校我好鐘意,覺得好適合阿仔

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

壞處 3 -> 已經可以放棄唔轉了
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

國際學校每年加學費,上到高年級補習費又貴,經濟掹掹緊真係唔好轉,到時供唔掂要個細路轉返本地課程就好難適應。

侯爵府

小朋友唔想轉+經濟勉強+唔打算去外國升學
絕對唔會轉

首頁
12345...14

尾頁

跳至