自由講場

跳至

首頁
23456...13

尾頁

子爵府

轉, 英語流利一定要讀國際學校

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1)

jaycee_mami 發表於 20-9-25 11:59
如果係咁,更加不要轉去讀IS,反而會插班去有得讀IB/IAL的直資。。你計下條數,IS的成本相對本地的直資高 ...

讀IS唔係為左non jupas 入大學 ,係覺得教育質素比傳統教學更適合兒子。

伯爵府

海之風 發表於 20-9-25 11:58
你仔讀英華小學,不是通常學生英文已非常好嗎?
現今中文好也十分重要,讀國際學校中文到時又外補? ...

中文我又唔驚,因為我同老公都教到。

但英文真係無能為力

侯爵府

回覆樓主:

我仔讀緊,預住安排海外升學,周邊同學都一樣,讀得輕鬆,無咩壓力

侯爵府

回覆樓主:

如果錢銀問題,就吾建議讀,因為錢真係一個大問題,學費會調整,什費開支都大

大宅

2020勳章

sunnymama2 發表於 20-9-25 10:51
唔知點解人地學英文好易,但自己嗰個就好難學,補黎補去都冇乜用

你有無製造語境俾佢? 每日睇書,可聽audio book 睇YouTube 、我女而家一年班唔係讀IS , 有用AT 同其他學生小組上英文故事堂, 大部分都2-3年班,但坦白講, 唔計grammar , 我女英文講得仲好過佢哋。 我覺得是因為有細到大每日都有英文接觸

伯爵府

testher 發表於 20-9-25 12:26
你有無製造語境俾佢? 每日睇書,可聽audio book 睇YouTube 、我女而家一年班唔係讀IS , 有用AT 同其他學 ...

AT係指Amaxing Talkxx?

子爵府

2020勳章

No money no talk

大宅

2020勳章

sunnymama2 發表於 20-9-25 12:28
AT係指Amaxing Talkxx?

係, 咁啱有個教開英文既阿sir 開小班講故事,所以有報俾阿女玩吓

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

capricornbb 發表於 20-9-25 10:43
阿仔好喜歡學校老師同學+唔捨得轉校

就呢點已可以唔駛轉,儲錢遲d去外國留學

重點
總有離別的時候

洋房

KTKTKT5 發表於 20-9-25 10:39
如果經濟有壓力就唔考慮, N年前識人讀IS, 學校旅行係去土耳其
...

我果個舊年Easter跟學校 去端士滑雪。。4萬幾。。(emoji)(year 9,13歲)

大宅

2020勳章

回覆樓主:

唔啦,呢個情況唔轉,錢銀唔鬆動,經濟壓力太大,唔會考慮

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實英文唔好,可以過到國際學校個interview?

伯爵府

testher 發表於 20-9-25 12:26
你有無製造語境俾佢? 每日睇書,可聽audio book 睇YouTube 、我女而家一年班唔係讀IS , 有用AT 同其他學 ...

以前鬧極都唔肯睇英文書!

自從阿仔知我想佢轉國際學校學好英文後,佢每日自動做功課,然後每日攞英文書睇15mins 希望日子功,英文會有進步

男爵府

錢係問題的話根本不用考慮轉IS

公爵府

2020勳章

iamlazysmart 發表於 20-9-25 12:29
我果個舊年Easter跟學校 去端士滑雪。。4萬幾。。(emoji)(year 9,13歲)

由幾多歲開始學校旅行係去外國㗎?

大宅

2020勳章

sunnymama2 發表於 20-9-25 12:31

以前鬧極都唔肯睇英文書!

睇書係好有用, 每日睇小小成效都好大, 我同我女做P.3 英文閱讀理解,佢都做到,全靠平時睇書, 所以加油!
如果打算遲啲oversea 讀, 但銀彈又唔係特別多,其實啲錢留返出國啦, 好過讀IS , 香港IS 同正式出國讀又係2回事

伯爵府

iamlazysmart 發表於 20-9-25 12:29

多唔多人唔參加?

伯爵府

testher 發表於 20-9-25 12:33
睇書係好有用, 每日睇小小成效都好大, 我同我女做P.3 英文閱讀理解,佢都做到,全靠平時睇書, 所以加油 ...

多謝你呀

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你仔仔中學?
我女讀直資,其實一路讀落去,中二三開始會習慣年年有人走,每年係幾個至廿幾個咁走,又有新朋友會加入返
人大左,社交圈子闊左,朋友唔止黎自學校
初初會覺得朋友走左(尤其去外國)一世都唔見,日子耐左會發現原來來楚去去好平常,話咁快又長假期又見面
到大學,更加打散晒

所以唔捨得同學呢一環,其實遲早會面對

反而你要認真唸嘅係經濟負擔,讀is連補習都貴好多。到時阿仔去左is圈子,同學一樣會走,到高中壓力大,同學多人出國,會唔會更為難呢?

首頁
23456...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊