夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

更好,因為小朋友會帶來左多D樂趣,但係大前提係大家都喜歡小朋友,育兒觀差不多,而且會互相補位

別墅

差左, 對住個豬隊友, 仲要講兩句就發脾四, 想唔差都難

禁止訪問

複式洋房

係咪因為生左小朋友又少左性關係?大家都同老公關係差左?

複式洋房

我見啲朋友都講;生左後可以幾年都無咩溝通;老婆就太傾向仔囡;忽略老公;我估都無性;所以好多問題發生;關係愈來愈遠。

大宅

差到不得了。結婚後,未生仔前,二人世界,放工大家番屋企un un 腳,錢銀又唔會唔夠用,兩個人搵錢兩個人洗錢好開心,旅行都去好多同好遠地方,食飯都食高級餐廳。生完兩個仔後,大家番屋企冇得un un 腳,日頭打工,夜晚又要照顧小朋友,屋企仲多個工人,即外人,工人做得唔好,又會為咁而嘈,對小朋友教育意見又唔一致,佢軍訓,我容忍度大,錢亦洗到倒水咁,間屋2 房唔夠住,換了3 房,加埋工人,再加兩個私校學費,興趣班,補習班,衣食住行,每月冇咩錢剩,自己慳慳地過活,食快餐,唔好食過千落樓一餐,放工幫仔沖涼,睇書,做勞作,刷牙,我條腰都痛,叫老公做,佢又唔願意

大宅

我今晚真係做到我想死,我行出露台,想跳落去,我覺得一啲都唔享受生活,每日得個做字,亦未有錢到可請幾個工人,老公完全唔幫手湊,叫佢睇書,佢拎住本書遮住塊面,我聽唔到有讀嘅聲音,我行近d 睇,見到佢咪埋眼瞓覺,我鬧佢,佢話放工瞓覺都要俾人鬧,咩世界,鬧番我,我真係辛苦到我想跳落去,但諗到d 小朋友點算,我又冇法咁自私去死。但我完全唔享受咁嘅生活,日復日,日子好似挨咁。好多人都窮過我,又要湊細路,但都開心,我望住我間屋,望吓樓下仲有人半夜咁凍要幫人抺車,我又覺得好多人生活都辛苦,但我問心真係唔享受而家生活,一句講晒,用開錢,而家咩都慳。

大宅

回覆樓主:

仲要眼見個老公廢,老公只打一份工,番屋企做大爺,工人得一對手,兩個小朋友成日搵我,我就放工後番屋企再開工,我覺得我好憎我老公,如果愛老婆係咁自私,自己休息,而老婆辛苦架咩。同老公唔開心,好多時都唔可以對鬧,唔想小朋友聽到,變了我忍,忍忍忍,忍到幾時,日日啲細路都係屋企,我只要係屋企睇我老公唔順眼,我亦唔可以大聲爆鬧佢,咁我忍到死為止咩。做人冇得簡出唔出世,連死,都冇得簡,冇權去死,因為死咗冇人湊仔,你話幾可笑。生存嚟唔係為自己開心,係責任,為小朋友付出,貢獻,咁每日嘅生存,番工搵錢都係洗晒,而自己冇享受,有咩意思。sorry太長

大宅

potato38 發表於 21-1-5 01:29
仲要眼見個老公廢,老公只打一份工,番屋企做大爺,工人得一對手,兩個小朋友成日搵我,我就放工後番屋企再 ...

咁你老公生仔前做唔做家務的?

男爵府

唔長 , 想聽多 d ( 其實大都無答我問題 , 我係想問婚應該樣睇得出佢係好定唔好 )
你既回覆 , 好值得我參考

大宅

shirley784 發表於 20-9-25 18:02
大家有左小朋友之後 , 夫妻關係好左定差左 ?

一時時,不過就唔會輕易離婚,如果無小朋友,我一定離

大宅

差咗
生小朋友後老公唔會為小朋友而改變
依然鍾意做乜就做乜
幾點瞓, 幾點起身, 食唔食早餐, 開電視, 食煙, 打機, 買模型買玩具, 依然無變
我就無晒自己興趣, 日日就算返緊工都係諗仔女同屋企嘢, 以前鍾意睇戲行街買衫搽指甲, 依家乜都無

佢有話我要搵返自己興趣
我搵返自己興趣邊個理屋企嘢??
又唔知問題喺佢自己度
自私到爆!

公爵府

我都係差左, 因為小朋友爭拗多左

大宅

係差左. 始終是兩個人, 有太多事有不同睇法. 不可以說邊個對邊個錯. 但我老來得子. 好珍惜這個家, 無論有幾辛苦. 共勉之.

大宅

somesome2020 發表於 21-1-5 02:21
咁你老公生仔前做唔做家務的?

應該話冇小朋友好少家務做,兩個大人住,兩個日頭都全日番工,放工食埋飯先番或買外賣,碗都唔多隻洗,間屋日中冇人又冇家務做,唔洗亂就可以,地下用紙拖板推幾野就叫抺完,啲衫拎落洗衣店洗,拎番時已接好時俾我,只放入櫃就可以。但有小朋友就d 家務多到一個點啦,呢頭拖完地,嗰頭食完lunch 又油晒,大人可餐餐食街邊,小朋友要煮3 餐,咁又多野洗,小朋友啲衫亦冇可能用街外洗衣機,仲要成日漏尿,瀨尿,床單都洗得好密。

大宅

shayuyu 發表於 21-1-5 15:12
差咗
生小朋友後老公唔會為小朋友而改變
依然鍾意做乜就做乜

係呀!!! exactly! 我老公一樣,活係未生仔前生活,而我一個人自己活係生仔後生活。我話佢唔做嘢(湊仔),佢話冇人叫我做,大佬,佢唔做我又唔做,咁我啲仔冇晒老竇老母啦!我話佢唔湊,佢話放工想休息,我放工我唔想休息咩難道。工人放假日子,我話我做到4點都未食過任何嘢,鬧佢,佢問我點解你咁大個人,自己唔食嘢。我真係聽完唔想我都唔想回應佢,覺得咁無良都有。拍拖時覺得佢係好老公,結婚後都係好老公,但生仔後唔係好爸爸,而呢樣嘢係拍拖同結婚都睇唔出的。未生過,真係唔知,要生完先知。而啲小朋友係我命根,有得從頭簡,我希望簡過好爸爸,而好老公真係唔重要。

男爵府

potato38 發表於 21-1-5 19:10
係呀!!! exactly! 我老公一樣,活係未生仔前生活,而我一個人自己活係生仔後生活。我話佢唔做嘢(湊仔 ...

咁客觀講,幾忙都好四點都未食野真係你時間安排有問題。叫個foodpanda十分鐘食完唔係好多時間。

你老公咁唔理屋企野,點解仲要生兩個呢?生前都應該知生兩個乜都雙倍包括心血。生左第一個後如果佢已經係咁,點解要再生?

佢唔做,你肯做,佢當然唔做。你搵個長學校假期試下乜都唔理、罷工,睇下你老公知唔知衰。又或者搵次離家出走住酒店幾日/扮太辛苦入醫院幾日嚇下佢。

大宅

potato38 發表於 21-1-5 19:10
係呀!!! exactly! 我老公一樣,活係未生仔前生活,而我一個人自己活係生仔後生活。我話佢唔做嘢(湊仔 ...

你講得啱,我寧願要好爸爸!

講開又想呻,我老公好耐無為仔女放假去玩,就算星期六日佢瞓到十一二點之後就成日喺房聲稱做嘢,放假佢個人就喺屋企,但係我同一打二係無分別,仲要照顧埋佢,煮埋嘢拎入房比佢食仲要執枱洗碗。佢做完嘢一行出廳就開電視,完全唔理個女瞓咗,電話從來唔較細聲啲或者震機,一響就成家醒晒。仲有好多好多!講真我寧願過無佢嘅生活,我會舒服啲!

大宅

DengCK 發表於 21-1-5 23:46

咁客觀講,幾忙都好四點都未食野真係你時間安排有問題。叫個f ...

其中一個係1 歲,看少一分鍾都又撞到頭爆喊,要餵奶煮粥,換片,跟住大嗰個要整早餐,仲要人餵先食,跟住大把嘢清潔,洗嘢,洗pupu, 開playmat 全地玩具,跟住又要整lunch 俾兩個喇,沖涼都兩個,不停loop, 真係急屎都唔得閒痾,要等個細瞓咗,先痾得,唔好講自己食嘢,用10 分鍾屎都唔痾得呀。
生多個係為大嗰個小朋友成長有個伴,而唔想因為老公廢,而唔俾個伴大嗰個,咁個心唔舒服,感覺好似明知老公廢,所以生多個只有自己辛苦,咁就唔可以俾個伴大嗰個喇。同埋生咗一個時,冇而家咁差,因為我有一個工人,咁一個細路都ok, 工人做清潔,我做教小朋友,伴讀,唱歌,畫畫,勞作之類。

男爵府

potato38 發表於 21-1-6 13:57
其中一個係1 歲,看少一分鍾都又撞到頭爆喊,要餵奶煮粥,換片,跟住大嗰個要整早餐,仲要人餵先食,跟住 ...

恕我直言,生多個伴好多時是父母一箱情願的看法。好多時細路本身都未必想,生左出黎又狗咬狗骨。特別是如果兩個都是仔,大個結婚後會俾老婆離間,父母走了爭家產。

不過唔生都生左,你想想如何走出死胡同吧

首頁

尾頁

跳至