1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽,請問你地D仔女學行時,雙腳是否很曲,呈O型。?我仔現在15個月都很O型,系1歲時睇健康院醫生話正常,話2歲過後會改善,除非2歲都系甘先要跟進。我好擔心,諗住帶佢睇專科,請問各位媽媽有冇好介紹??

複式洋房

我囡囡之前都係O型,到大d行得多就正常返!到呢家有d X型腳,但醫生都話唔擔心,呀女呢家先2歲半,到5歲仲係X型先擔心。
所以O型腳好多剛識行既小朋友都會咁,樓主唔洗太擔心,會自己正常返!

大宅

回覆 Cherry04142008 的帖子

因我仔系超O型腳,所以我超擔。心……cherry媽媽,你之前個女O型腿很明顯嗎?
我仔因太明顯,所以揾緊好既兒科骨專科……

大宅

我囡對腳係咪都有x腳問題?唔係好識分

大宅

回覆 bbchumama3 的帖子

Bb係咪成日跪坐?依家bb識行未?
有冇bb雙腳相片做參考?

大宅

回覆 Noshow 的帖子

bb12個月開始學行,13個月可自行行,而家可自己行,但我怕他跌,多數拖住他行,他很少跪坐,但鐘意系床褥上扶住野跳來跳去,唔知有冇關系。不知如何加相……😁想睇專科,唔知邊間好?
定系可以去健康院睇下呢?

大宅

回覆 bbchumama3 的帖子

如果擔心,可以搵平時睇開既兒科私家醫生寫專科轉介,因為即使健康院肯幫你寫轉介約專科睇,排期時間比較耐。你bb年紀仲細,又可以自行走路,你可以日常多d幫佢雙腳按摩拉筋,同佢練走路時見佢步姿唔正確可加以糾正,睇下會唔會有改善。
我囝囝雖然冇o型腳,但13個月大時學走路時,右腳掌有明顯外八字,都係同佢練走路正確步姿,佢1歲半時已經冇依個問題。

複式洋房

bbchumama3 發表於 20-9-25 22:25
回覆 Cherry04142008 的帖子

因我仔系超O型腳,所以我超擔。心……cherry媽媽,你之前個女O型腿很明顯嗎? ...

我女O型都好明顯架,因為BB岩岩識行好多都會咁既情況,之後行得多就X型,不過如果你太擔心就可以看下醫生
第一張O型
第二張X型

男爵府

DHA勳章

bbchumama3 發表於 20-9-25 19:20
各位媽媽,請問你地D仔女學行時,雙腳是否很曲,呈O型。?我仔現在15個月都很O型,系1歲時睇健康院醫生話正 ...

我細仔14個月都係oo地
等2歲大啲應該唔同啲

首頁

尾頁

跳至