自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2020勳章

法國新冠肺炎一日新增16,096例...佢只得6,690萬人口,大約是香港的九倍;即係等於香港每日有1,788確診...人都癲!

子爵府

2020勳章

櫺囹桼 發表於 20-9-25 19:46
法國新冠肺炎一日新增16,096例...佢只得6,690萬人口,大約是香港的九倍;即係等於香港每日有1,788確診... ...

呢個真係同人民生活習慣以及口罩使用情況有關

wcpcelia    發表於 20-9-28 11:32

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

櫺囹桼 發表於 20-9-25 19:46
法國新冠肺炎一日新增16,096例...佢只得6,690萬人口,大約是香港的九倍;即係等於香港每日有1,788確診... ...

死亡人數高嗎?

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

moma1023 發表於 20-9-25 19:48
呢個真係同人民生活習慣以及口罩使用情況有關

自由大晒

大宅

回覆樓主:

我以前有位高層同事是法國人,佢地衛生意識好差,用手巾抹鼻涕,打乞痴唔掩口,病狂咳都唔帶口罩and唔睇醫生

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章

French kixx

珍珠宮

2020勳章

cattz288 發表於 20-9-25 19:50
死亡人數高嗎?

今期死亡率似乎不高
我覺得又變左種,唔同2-3 月
今期症狀好似弱左,所以d 人可以周圍行去傳人

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

佢哋係咪鐘意親朋戚友一見面就kiss 呢。

子爵府

2020勳章

winwin1110 發表於 20-9-25 19:51
我以前有位高層同事是法國人,佢地衛生意識好差,用手巾抹鼻涕,打乞痴唔掩口,病狂咳都唔帶口罩and唔睇醫 ...

我以前又係有個法國同事,病親都唔戴口罩,飲啲herbal tea就當自己會好返。 所以我次次見佢開herbal tea我就帶定口罩先同佢開會,費事俾佢傳染

pswongaa    發表於 20-9-26 01:18

琥珀宮

[email protected] 發表於 20-9-25 19:54
今期死亡率似乎不高
我覺得又變左種,唔同2-3 月
今期症狀好似弱左,所以d 人可以周圍行去傳人

咁都好d! 否則醫院又崩潰!
不過病情太輕, 佢地又唔當一回事

珍珠宮

2020勳章 熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

男爵府

2020勳章

回覆樓主:

可能係習慣問題,佢地返到屋企唔會即時洗手,沖涼(甚至唔沖) ,又唔帶口罩,D病毒唔周圍傳都難

翡翠宮

2020勳章

我以前有位高層同事是法國人,佢地衛生意識好差,用手巾抹鼻涕,打乞痴唔掩口,病狂咳都唔帶口罩and唔睇醫 ...

用手巾沫鼻涕係外國人嘅傳統,以前細時睇卡通片已經有

琥珀宮

2020勳章

朋友6月返左法國,佢話法國人多數唔帶口罩,無野都唔會出街。

珍珠宮

2020勳章

鬼佬病咗係唔會睇醫生㗎佢覺得感冒自己會好
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

水晶宮

2020勳章

NaughtyLuiLui 發表於 20-9-25 20:33
可能係習慣問題,佢地返到屋企唔會即時洗手,沖涼(甚至唔沖) ,又唔帶口罩,D病毒唔周圍傳都難
...

x2

古代法國人鑽研香水同他們少沖凉的習慣有關. 想香水蓋過體臭.

但現代有止汗劑,他們的風俗習慣(少沖凉)可以延伸多幾日.他們覺得沖凉同衞生冇關係,可能洗手都少才咁大鑊.

是否因開學,細路惹家人才急升呢?
如果暑假已急升,可能佢地塞满沙灘,冇保持社交距離

大宅

NaughtyLuiLui 發表於 20-9-25 20:33
...

廿年前個法國老師話佢哋唔興夜晚沖涼就上床训覺,朝頭早起身先洗頭沖涼。我哋聽到呆晒。唔知而家係咪仲係咁。

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

french kiss

大宅

moma1023 發表於 20-9-25 19:57
我以前又係有個法國同事,病親都唔戴口罩,飲啲herbal tea就當自己會好返。 所以我次次見佢開herbal tea我 ...

你都好醒目

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊