自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

減齡達人勳章

millmill 發表於 20-9-26 01:30
我都想,但無俾呢個offer我

我有個舊同學,佢有一個字應該係特別造出黎,係身分證到零零舍舍果個字係浮起嘅,望上去重礙眼,一d都唔好睇

大宅

JacChong 發表於 20-9-26 07:58
我有個舊同學,佢有一個字應該係特別造出黎,係身分證到零零舍舍果個字係浮起嘅,望上去重礙眼,一d都唔好 ...

咁又長知識我細仔個遠字唔知係點寫呢?等我揾返出來望吓先?奇實攞咗成人身份證後,張出世紙都冇乜再出現了!

子爵府

millmill 發表於 20-9-25 23:49
唔知大家明唔明我嘅問題

若果名字有撐艇邊,出世紙是否只能出到有兩點嘅撐艇邊呢?

我仔名有個字一邊係告訴個告字
當年去攞出世紙職員話上面應該係棟穿=牛+口
但我自己一向寫開唔棟穿=告
之後職員話冇唔棟穿呢個字粒
如果堅持要唔棟穿就要做過字粒
出世紙亦要遲啲先攞到
到我仔上小學
原來好多中文字寫法已經唔同我以前讀書
告字亦已經變咗棟穿=牛+口
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

水晶宮

長知識

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔講真係唔知原來有D咁既問題

珍珠宮

yy13 發表於 20-9-26 08:28

我仔個名都有呢個字,都係做出世紙先知

多謝樓主呢個post,我先知有呢個問題,政府真落後

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cheung2000 發表於 20-9-26 10:43

多謝樓主呢個post,我先知有呢個問題,政府真落後 :igive ...

牛+口係正寫wor

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-9-26 10:50
牛+口係正寫wor

但我同上面jm一樣,由細到大都寫唔穿架,唔係整出世紙都唔知

而家教個仔寫字,好多時要睇下習字表先敢寫

子爵府

cheung2000 發表於 20-9-26 10:43

多謝樓主呢個post,我先知有呢個問題,政府真落後 :igive ...

真係蹺
呢個字好少人用
咁你做出世紙時係咪用返棟穿?

**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

伯爵府

回覆樓主:

草花頭又係咁
好彩我細細個「悦」字可以揀
我揀個「悦」,好多時電腦一出就係「悅」

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

艇仔邊好常見哦

珍珠宮

yy13 發表於 20-9-26 11:23
真係蹺
呢個字好少人用
咁你做出世紙時係咪用返棟穿?

如果我地係講同一個字,而家越來越多小朋友用喇

我記得當時好似只有呢個選擇

男爵府

millmill 發表於 20-9-26 01:29
我都想知,唔知有無jm可以分享下

護照同兒童身分證全部得係兩點

男爵府

yy13 發表於 20-9-26 08:28

我覺得呢d寫法好無聊,小朋友晒好多時間改正寫字,難怪中文學唔好

子爵府

回覆樓主:

呢個鋪令我諗起個溫字
電腦出就上面就寫口人
但我地一向寫上面係日
後黎有啲人唔知點樣造左個用日字嘅溫,結果去台灣做落地簽時,人地唔簽唔佢,所以出左單新聞。

子爵府

SKB 發表於 20-9-26 11:48
草花頭又係咁
彩我細細個「悦」字可以揀
我揀個「悦」,好多時電腦一出就係「悅」

係,電腦同手機都係出呢個「悅」,但其實呢個係異體字,「悦」先係正字。

子爵府

hasting 發表於 20-9-26 12:23
呢個鋪令我諗起個溫字
電腦出就上面就寫口人
但我地一向寫上面係日

學校教都係上面日字「温」

子爵府

cheung2000 發表於 20-9-26 11:58
如果我地係講同一個字,而家越來越多小朋友用喇

我記得當時好似只有呢個選擇

唔知係咪同一個字
我咁耐以來只見過一個騎師用呢個字
同埋到依家都仲有好多人讀錯我仔個名

禁止訪問

子爵府

deco99 發表於 20-9-26 12:08
我覺得呢d寫法好無聊,小朋友晒好多時間改正寫字,難怪中文學唔好

我仔初小時寫詞語真係好多錯
初時老師剩係打X
改極都錯
改咗n次之後老師用紅筆特別highlight 某幾劃
我先知原來好多字寫法已經唔同我以前讀書嗰陣

首頁

尾頁

跳至