自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yoko_hau 發表於 20-9-27 09:39
生完一個,已經唔會諗生第二個,阿囡bb時期好湊,越大越難,心力交瘁。

反而我都鍾意工作,成日都諗女大就 ...

簡直係我嘅心聲,好認同做阿媽唔可以淨係得仔女而無左自己,要識得做自己鍾意嘅嘢開心同放鬆吓,如果唔係會壓力爆煲

不過傳統啲嘅女人好似我阿媽果種,會覺得唔需要任何娛樂什至覺得奢侈,一心一意湊好仔女,只可以話每個人嘅想法都唔同

大宅

chanchan555 發表於 20-9-26 09:36
湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d
多吾多人覺得一個已經夠曬

有,我超驚

翡翠宮

2018復活節勳章

湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d

我係呀,阿仔都算幾曳,教得幾勞氣, 我又唔係咁鍾意小朋友,真係一個夠曬

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d

有,生完第一個真係咁講,勁難湊,朝早瞓,半夜先起身都算,飲完奶又易嘔……
但幾年得乜都可以過,又再生……

我覺得自己生一個夠,但又覺得佢無兄弟姊妹又唔夠。

大宅

湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d

1個都嚴多,我對住豬隊友投晒降,今朝叫豬隊友幫BB換尿片,我去沖奶粉,沖好奶粉攤凍啦,豬隊友仲對住部手機,我去睇下佢玩咩咁忙....竟然係淘寶人生簽到領金幣,我操! 真係想掟佢落街,我半夜已經2個鐘餵1次奶,日頭又沒得瞓,死佬放假都唔幫手凑仔
或者係我錯,打破死佬舒服嘅單身生活

男爵府

skyyyjun 發表於 20-10-1 14:02
簡直係我嘅心聲,好認同做阿媽唔可以淨係得仔女而無左自己,要識得做自己鍾意嘅嘢開心同放鬆吓,如果唔係 ...

可能我似我媽,我媽有7個仔女,但佢由20幾歲都一直keep住每星期同朋友聚,到佢而家57歲,都一直keep住。

佢有自己娛樂、佢亦會搵PT做,賺錢買花戴,佢一直都叫我哋唔好生小朋友潮媽,覺得生小朋友太束縛,又操勞。

不過唔生都生左,所以湊大個女,等佢有自己嘅人生,我又可以自由喇。

共勉之中秋快樂

大宅

kit2004 發表於 20-9-26 14:49
我係驚痛,唔想再生,8年後先有第2個

點解隔咗咁多年仲想生嘅?

男爵府

回覆樓主:

我生b同陀b都輕鬆,係湊辛苦。但如果經濟許可,我想生多個。其實我幾enjoy陀b

大宅

湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d

有冇人可以幫下我,我真係諗咗好多年都未諗掂生唔生多一個好。想生只係想佢多個親人,屋企熱鬧少少。唔想生,真係唔想返轉頭,頭一年嘅辛苦都係幾惡夢。經濟方面而家三人係啱啱好,小朋友有上幾個興趣班,一年去一轉旅行。當只得一個小朋友,成日幻想生多一個會係點。

大宅

回覆樓主:

我唔生第二個,對我黎講湊b頭三年唔難,係忙但唔算好辛苦。返學後教仔反而好大壓力,佢亦有自己一套,有時自己會忍唔到住發左脾氣,自問耐性唔係好好,一個真係已盡。雖然有諗過俾兄弟姊妹佢,但自己經歷,由細到大同哥細佬冇野講,同獨生冇咩分別...身邊朋友亦唔係個個同兄弟姊妹關係好,所以我都打消左呢個念頭。

男爵府

yoko_hau 發表於 20-10-1 23:31
可能我似我媽,我媽有7個仔女,但佢由20幾歲都一直keep住每星期同朋友聚,到佢而家57歲,都一直keep住。

...

你媽咪好正面。我都想我媽同99有多啲自己節目,唔使成日煩住我

男爵府

到!
我同老公都係only child
宜家一個囡,好滿足了!好夠!
picture唔到屋企有多個小朋友的畫面⋯⋯

首頁

尾頁

跳至