自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2020勳章

chanchan555 發表於 20-9-26 09:36
湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d
多吾多人覺得一個已經夠曬

我嚇到唔敢生多個
幾年後有小小後悔,但到依家個仔15yr 我又覺得ok, 好彩無再生,我鍾意屋企靜靜地唔好煩

男爵府

2020勳章

湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d

人多意見多,好煩呀,冇人幫手湊仲好。我生一個係驚個仔孤獨,好快計劃生多個。

象牙宮

2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

我係驚教唔好多過驚湊唔掂

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我,生完即刻知道自己唔會想生第二個

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

細個時落過一個,而家發而後悔無生,因為生左而家已經讀大學,我40都未夠,樣似30頭,避過晒呢幾年既搶學校同怪獸課程,仲要而家老公講過相處到都唔介意,可惜做左呢件一生最後悔遺憾既事,當日既陰影十九年都放唔低

子爵府

2020勳章

湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d

吾好笑我,我比陣痛怕死左,直情痛到同姑娘講我吾生....(係醫院陣痛左一日一夜)

大宅

2020勳章

湊個一個bb非常吾容易
又冇人幫手湊果d

暫時我覺得最辛苦都係第一個月餵人奶冇瞓過覺。其他都冇乜嘢。

男爵府

生左一個,宜家14歲!一早已經放棄。幸好女細個好難湊,大個又乖又肯讀書!我加陣4頭!開始過返拍拖時既生活
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

公爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

印第安公主 發表於 20-9-26 16:10
無試過恥骨痛嘅人係唔知嗰種痛有幾咁痛

我係産前痛,痛到要做物理治療,個物理治療師話有2種恥 ...

我都係產前7個月開始痛

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

怕。
佗唔辛苦,生都唔辛苦。
湊佢先攞命。
我冇長老冇工人。老公番工時間長。
頭8個月同個女困獸鬥。
9個月入育嬰院,我在職媽,我送番學再番工,放工趕去接放學,番屋企不停步煮飯餵飯沖涼。
我個女已算係好湊果隻。
但我絲毫不敢抱怨,因為以前D人都係冇人幫,仲要湊幾件,仲要做野幫補家計。我都覺得自己好冇用。
只係默默咁同自己講,再黎多個我命不久矣。

大宅

回覆樓主:

即刻想生第二個

大宅

我好遲鈍,生第二個先識驚,其實應該生一個就夠

大宅

2020勳章

回覆樓主:

生唔驚,係教同湊先驚。

wcpcelia    發表於 20-9-28 11:50

侯爵府

回覆樓主:

由未有到有咗,過程太辛苦。
懷孕心情起伏太大,頭暈,作嘔,反胃,仲要繼續食。
後期,每天由8點開始食,直至晚上,一磅都唔重,係講緊BB,仲變咗有胃病。
經歷太多,身同心太疲纍,唔可以再多一次。

大宅

2020勳章

Elenalan 發表於 20-9-26 11:11
自問冇咁多心力湊和教小朋友,一個夠哂數。可能我果個好難湊,又多病痛意外 (佢平衡力感統差又百厭,出世到 ...

好認同,我又係一個,覺得輕鬆好多,等佢再大啲我就自由

子爵府

2020勳章

spikenard 發表於 20-9-26 15:40
湊唔湊多1個要睇另1伴會唔會幫手,自己的身體狀況,2個條件是旦1個唔ok都千萬不要再生多個
...

你講得啱
生兩個經濟無問題
但老公唔會主動幫手湊,又唔想請工人,唔鐘意屋企多左個人
唔生為湊小朋友不停發火鬧老公
所以一個就夠了

複式洋房

一個夠哂

珊瑚宮

2020勳章

CoiCoi 發表於 20-9-26 18:36
細個時落過一個,而家發而後悔無生,因為生左而家已經讀大學,我40都未夠,樣似30頭,避過晒呢幾年既搶學校 ...

一切皆是命,半點不由人。可能你呢個決定都係命運嘅安排

子爵府

記得生第一胎時係產房入面捉住C6隻手好情深又痛苦咁同佢講:我以後都唔生啦!好唔好!
到阿女兩歲之後,我又好情深咁同C6講:不如生多個

侯爵府

2020勳章

[email protected] 發表於 20-9-26 17:49
我嚇到唔敢生多個
幾年後有小小後悔,但到依家個仔15yr 我又覺得ok, 好彩無再生,我鍾意屋企靜靜地唔好煩
...

我都中意屋企靜靜哋,一有bb,佢哋嘅喊、扭計係嘈到爆炸

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊