論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

Background:
姐姐3月頭因為個仔結婚放假返左菲律賓 咁當然之後因為疫情無舉辦到 之後菲律賓就lockdown左 返唔到黎 到6月既時候菲律賓有開返但係機位唔穩定所以機票一直改完又改十幾次都返唔到黎 直到9月頭 我搵我agent比錢搞佢返黎

我姐姐係放假返去 唔係新約但係我姐姐差幾日就完約咁我順手搵agent搞埋

程序:
我9月5號搵agent同agent講我姐姐13號完約大家有意續約但係佢仲係菲律賓返唔到黎可以點搞。當日agent馬上約我出黎話可以搞續約手續同幫我安排姐姐返黎 不過就要比d手續費

續約3500 (因為姐姐唔係香港會有d複雜,有興趣我再講)
幫手搞姐姐返黎3800(包機票,驗測,手續費,比姐姐既路費)

大宅

牛年勳章

carol1019 發表於 20-9-26 15:10
Background:
姐姐3月頭因為個仔結婚放假返左菲律賓 咁當然之後因為疫情無舉辦到 之後菲律賓就lockdown左 返 ...

9月6號
菲律賓當地agent聯絡到我姐姐 安排佢由佢家鄉去馬尼拉,由於當時入馬尼拉係需要提供入地理由,agent會幫佢申請入城唔需要驗測證明先可以入城

9月10號
好好彩我幫姐姐訂到由佢家鄉去馬尼拉既機票係菲律賓航空既,上機唔需要證明。當日姐姐飛到馬尼拉agent就安排左姐姐去做測試個報告會24小時之內出,係由一間當地持有菲律賓政府發出認可有license證明既化驗所做既測試。問左姐姐費用大約2千港幣左右

9月11號
姐姐攞左報告,係陰性仲影左send比我地睇(轉頭會post相)

大宅

牛年勳章

carol1019 發表於 20-9-26 15:22
9月6號
菲律賓當地agent聯絡到我姐姐 安排佢由佢家鄉去馬尼拉,由於當時入馬尼拉係需要提供入地理由,agen ...

9月12號
Agent安排左馬尼拉飛香港既國泰航班比姐姐黎香港。到港後姐姐係亞博做測驗要等十幾個鐘期間有麵包同野飲到晚上11點半報告出左姐姐就搭機場快綫再轉的士到酒店(我問左的士朋友而家係無咩的士願意去機場接客既)

14日隔離
由於我時間緊逼我係姐姐出左陰性結果先訂酒店,我就訂左灣仔帝x 6300蚊15日14晚 包3餐
姐姐當晚到酒店都有提供返午餐同晚餐比姐姐不過就咩咖啡茶包都無,要我寫電郵去投訴第二日先比返曬我姐姐。

酒店唔一定係政府on list果十幾間 但係一定要持有酒店牌
呢度有講:
https://www.coronavirus.gov.hk/chi/high-risk-places.html

菲律賓認可化驗所:

https://hfsrb.doh.gov.ph/?page_id=1729

子爵府

謝謝,好詳細
之前睇新聞咪話政府提供一晚機場酒店住宿俾半夜先至做完檢測嘅人仕嗎?

大宅

牛年勳章

PonyMom 發表於 20-9-26 22:19
謝謝,好詳細
之前睇新聞咪話政府提供一晚機場酒店住宿俾半夜先至做完檢測嘅人仕嗎? ...

係有個地方比你坐 之後有麵包同野比你飲 姐姐無話有酒店 可能我姐姐23:30走

子爵府

回覆 carol1019 的帖子

I see

首頁

尾頁

跳至