自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大笨鐘 發表於 20-9-26 22:16
我每年都打流感針,今年會提早打,肺炎針唔係年長 d 先要打咩?

我長期病患者,抵抗力低,所以今年打埋肺炎,往年我只打流感四價。老人家就最好左流右肺打齊啦,但要注意,肺炎針吾係人人可以打架,可以上衛生署睇睇或問問家庭醫生,例如洗腎人士係吾打得架

用戶要求終止服務

牛年勳章

慢吞吞E 發表於 20-9-27 01:13
我長期病患者,抵抗力低,所以今年打埋肺炎,往年我只打流感四價。老人家就最好左流右肺打齊啦,但要注意 ...

明白,take care
未經許可,請勿轉載

公爵府

Mooskha 發表於 20-9-26 20:33
墨爾本最嚴重時,有7xx宗,省政府立即lockdown 加宵禁(聽聞全球最嚴厲。經過八至九個星期,個案先回到今天 ...

其實墨爾本之後,好多人都會戴口罩。當然有d人都係選擇唔戴。
但我覺得係室內地方或交通工具戴,點都好過咩都唔戴。

大宅

大笨鐘 發表於 20-9-26 22:00
加拿大真係面積大,比較容易保持社交距離,澳洲 shutdown 手段又快又強硬。
...

我諗你地搞錯哂,越少人既地方會更易爆,因為聚既地方好少,爆就一鋪過爆

侯爵府

sasa@uk 發表於 20-9-26 23:46
講真,我其實覺得小心都無用
根本防不勝防
我fd 一星期出一次去買餸,全副武裝戴帽戴手套,15 分鐘搓一次 ...

,請問d 大學生係咪係屋企上堂?

大宅

Celine524 發表於 20-9-26 16:43
英國專家估計十月中將會每日有五萬宗新增確診個案, 昨天已每天五千宗,半個月內倍增....

https://youtu.be/ ...

睇佢地報告新聞現場,後面d人都唔戴口罩,唔爆有鬼

男爵府

死亡率唔高,可能已當流感咁睇

子爵府

DogdogChan 發表於 20-9-27 13:40
睇佢地報告新聞現場,後面d人都唔戴口罩,唔爆有鬼

八月尾,九月頭,佢落區學校開學

佢好堅定佢的口罩論

男爵府

sasa@uk 發表於 20-9-26 23:46
講真,我其實覺得小心都無用
根本防不勝防
我fd 一星期出一次去買餸,全副武裝戴帽戴手套,15 分鐘搓一次 ...

唔好咁想。。新冠肺炎唔係天花。唔係中1 次就有永久抗體。已經好多case 2 次感染。其實佢就係1 個流感。小心d. 好

侯爵府

Conybrownbb 發表於 20-9-26 22:12

仲有部分人士覺得virus係假嘅,係一個大謊言,真係救命 ...

四個字:掉以輕心

啲人去示威不保持社交距離,迫過沙甸魚

首頁

尾頁

跳至