自由講場

跳至
Del  

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

happybobobaby 發表於 20-9-26 22:19
老實說,你做了17年,除非你已升到高職,如果仲做走動位好辛苦,你年紀也應該唔細,你一定要攞病假紙,病假 ...

我有病假紙呀

珍珠宮

2020勳章

回覆 kiki0524 的帖子

明白樓主情況, 希望你早日有好轉.不過話說回來, 經理都要向公司交待. 換個身份你係嗰個經理, 又會點諗呢? 而且一個同事請假, 總會影響到某些同事要替佢. 而家時勢唔好唯有頂得幾耐就頂幾耐. 等職場復甦返, 就揾過份唔使咁辛苦嘅.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

2020勳章

可能要轉行了,搵份有得坐既工

大宅

2020勳章

worthy 發表於 20-9-26 22:47
回覆 kiki0524 的帖子

明白樓主情況, 希望你早日有好轉.不過話說回來, 經理都要向公司交待. 換個身份你係 ...

多謝你呀!我知道而家難搵工!有工返已經好好!係我對腳唔爭氣!累到人!

大宅

2020勳章

C.Humphrey 發表於 20-9-26 22:50
可能要轉行了,搵份有得坐既工

我都想呀!不過我冇乜資格做!電腦又唔識!打中文又唔掂!真係好屎

水晶宮

2020勳章

kiki0524 發表於 20-9-26 22:57
我都想呀!不過我冇乜資格做!電腦又唔識!打中文又唔掂!真係好屎

健康係最重要,對腳已經同你講佢頂唔順,開始留意下有邊行自己做到,加油

大宅

2020勳章

C.Humphrey 發表於 20-9-26 22:59
健康係最重要,對腳已經同你講佢頂唔順,開始留意下有邊行自己做到,加油
...

知道!多謝你呀我會留意下有咩工啱自己

別墅

回覆樓主:

食葡萄糖胺睇下有冇改善

大宅

2020勳章

floralw 發表於 20-9-26 23:12
食葡萄糖胺睇下有冇改善

謝謝你有keep住食呀!

大宅

kiki0524 發表於 20-9-26 16:57
我返呢份工已經17年!半年前開始因公司結束咗我做開嗰間細鋪!所以調咗我去另一間大鋪!唔知點解一返呢度就 ...

有冇公司醫療咭可以睇醫生拎D普通関節止痛藥食住先,自費買葡萄糖胺潤滑關節葯保健

大宅

kiki0524 發表於 20-9-26 23:14
謝謝你有keep住食呀!

一日要1500mg至夠呀

子爵府

2020勳章

kiki0524 發表於 20-9-26 21:37
嚟緊會去睇私家物理理治療!公司有lift!不過有時貪快冇等就行咗落去!一行就出事
...

認真, 貪快反而慢左, 有lift坐lift。唔等lift快5分鐘, 但腳痛請1日假。你已知腳痛, 唔好行咁多, 要減重,但因你貪快幾分鐘, 而影響成間鋪頭運作, 但仲話經理話你成日請假

你新去大鋪, 人地同你無17年感情。只知新黎既你成日請病假, d野無人做, 成日突然要搵人頂你個份, 無論經理定你同事都好難做, 為人為已, 要快去解決

大宅

2020勳章

kamtse 發表於 20-9-27 02:22
有冇公司醫療咭可以睇醫生拎D普通関節止痛藥食住先,自費買葡萄糖胺潤滑關節葯保健
...

有呀!

大宅

2020勳章

kamtse 發表於 20-9-27 02:23
一日要1500mg至夠呀

知道了!謝謝你

大宅

2020勳章

princessgw 發表於 20-9-27 08:47
認真, 貪快反而慢左, 有lift坐lift。唔等lift快5分鐘, 但腳痛請1日假。你已知腳痛, 唔好行咁多, 要減重,但 ...

知道了!

大宅

樓主就應該仲好後生(37?)除非先天結構或受過大傷,如果唔係就算已開始退化都有得救。聽你嘅形容,你工時應該都長,有時間都唔會做運動想休息放鬆。老土啲講,運動係最幫到你。一定要做運動強化肌肉減輕關節負擔。問下醫生有咩運動啱你,一般嚟講,游水(或水中漫步)最溫和。食咩supplement做咩物理治療都係輔助性質。

P.S. 我試過你嘅情況,不要灰心。

大宅

回覆樓主:

Sorry, 真心講成日請假真係好討厭,無論咩理由,所以好難叫同事唔俾說話你聽,如果身體健康唔能夠做好呢份工,不如盡快辭職吧,唔好累到人

大宅

2020勳章

s0650993 發表於 20-9-27 10:05
樓主就應該仲好後生(37?)除非先天結構或受過大傷,如果唔係就算已開始退化都有得救。聽你嘅形容,你工時 ...

係呀!37!你講中晒!多謝你我會約物理治療醫生睇下點做!

別墅

回覆樓主:

將心比己,妳如果係上司有個下屬成日請假,你點?一個下屬係咁,其他下屬就會唔開心,係唔係個個輪流病然後你做曬下屬野?

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

有病就照請,話之佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊